USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Донбас VS Сирія. Чому РФ вигідно відправляти на смерть своїх бійців

18 Вересня 2015 10:47
Росія досі заперечуєи свою участь у двох найбільших локальних конфліктах- в Сирії та на сході України. Про те, чому Кремлю вигідно відправляти на смерть російських військових - читайте в матеріалі наших столичних колег з ТСН.

Фотографії російських військових та техніки у Сирії за останні дні облетіли перші шпальти без перебільшення усіх західних ЗМІ, проте пропагандистська машина Кремля затято заперечує нарощування сил на Ближньому Сході. По телевізору у РФ постійні заяви кремлівських лідерів про атаки Білого дому, підступність "загниваючого" Заходу та всього світу вцілому. Пересічні росіяни продовжують сліпо вірити у відсутність військової кампанії на Ближньому Сході. Лише перші жертви та каліки розплющать їм очі. Так було з Донбасом, так буде і з Сирією, - пише The Daily Beast.

Ближній Схід і український схід. У долі точно є краплина іронії. Пам'ятаєте, як напочатку війни на Донбасі росіяни заповзято відхрещувалися від будь-яких згадок своїх військових у батальйонах так званих "республік". Зате фотографії на фоні териконів були красномовніші за сотні заяв Кремля. Були, є і будуть там, допоки це вигідно Росії.

Потім пішли "200" і "300". Російські матері почали бунтувати, правда, це мало що змінило. Хіба що відправляти стали батальйони обережніше, а за фотографії - трибунал.

Натомість у Сирії російським хлопцям зараз свобода. Сюди дехто потрапив відразу із Донбасу, де ситуація зараз вельми напружена. У Сирії все просто: хочеш - фотографуйся, хочеш - знімай відео і відправляй вітання своїм рідним. Навіть головоріз "Моторолла" встиг "засвітитися" на Ближньому Сході, потрапивши в об'єктив фотокамери разом із своїм сирійським другом Башаром Аль-Асадом.

Кремль навіть одного разу спробував визнати військову присутність. Мовляв, солдати допомагають відбудовувати авіабази. Для чого і кому, звичайно, не уточнив.

Прокремлівські канали продовжують мовчати, джерело інформація - Інтернет чи іноЗМІ. У Росії не говорять про чисельних військових еспертів, яких відправили до Сирії, про військових, серед яких і строковики. Росіяни не знають офіційно про бойову готовність російської армії, яка виступає на підтримку режима Асада. Не знають, але здогадуються. РФ із колишнього СРСР запозилича практику тихцем-нихцем відправляти військових у гарячі точки локальних конфліктів. Колись це були Азія, Близький Схід та Африка. Тепер це український Донбас і Сирія. І сьогодні, як і раніше, матері солдатів першими дізнаються про військові кампанії.



"Ми отримали перший дзвінок від матері на цьому тижні, її син, офіцер військ ППО, отримав паспорт і наказ вирушати у Сирію", - розповіла Валентина Мельникова, керівник Спілки комітетів солдатських матерів Комітет солдатських матерів намагається пояснити права цих військових та родин. Наприклад, про розмір компенсації, якщо вони не повернуться. Щоправда, не факт, що держава її виплатить. "Люди до сих пір не хочуть вірити. Але громадськість прокинеться, коли побачить перших солдат, які повернуться з ампутованими руками та ногами", - вважає правозахисниця. Ще одна війна? Більшість росіян не вітають цю ідею.

Останні ВЦИОМ соціальні опитування показують, що 77% росіян не підтримують будь-якої військової операції в Сирії.



"Путін завжди був уважним до соціальних опитувань як до ресурсу потрібних слів для майбутньої пропаганди. Він не координує свої дії із суспільством, просто говорить те, що воно хоче чути", - переконаний російський соціолог "Левада-центру" Денис Волков. Цього тижня президент Сирії Асад став головним пропагандистом для російських телеглядачів. У майже годинному інтерв'ю з провідними телеканалами Росії аль-Асад засудив Сполучені Штати і Європу за підтримку тероризму в Сирії.



"Що таке "Ісламська держава" та інші терористичні групи? Екстремістські проекти Заходу ", - заявив Асад і назвав союзниками Сирії Росію, Ірак і Іран. Компанія ще та, зважаючи на хиткі ядерні домовленості.



Як відомо, з початку вересня в ЗМІ регулярно з'являються повідомлення про збільшення російської військової присутності в Сирії. Так, днями американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor опублікувала супутникові знімки, які підтверджують, що в аеропорту Латакії розширюють злітно-посадкову смугу та будують тимчасові житлові приміщення. Слідом агентство Reuters повідомило з посиланням на анонімні джерела, що в аеропорту зайняли позиції російські танки і артилерія. Росія, своєю чергою, як і завжди, все спростовує. У Москві неодноразово підкреслювали, що Росія підтримує режим сирійського президента Башара Асада і допомагає Дамаску в боротьбі з тероризмом, однак про участь російських сил у бойових діях не йдеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus