USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Допоміг Вілл Сміт: вчені відкрили новий вид гігантської анаконди

22 Лютого 2024 00:27
У тропіках Амазонки мешкає найбільший (в сенсі найважчий, але не найдовший) вид змій у світі: зелена анаконда. Але те, що вважалося раніше одним видом цієї рептилії, насправді – два. Й допоміг це виявити голлівудський актор Вілл Сміт.

Професор Браян Фрай з Університету Квінсленда не ставив собі за мету розплутувати генеалогічне дерево анаконди. Натомість він проводить довготривале дослідження наслідків видобутку нафти в Амазонці у співпраці з корінним народом Ваорані, пише МЕТА.

За словами Фрая, якщо подивитися на самця і самку анаконди, ви не подумаєте, що це одна й та сама тварина, не кажучи вже про те, що це один вид. Усі ці велетенські анаконди, які виростають більш ніж на 5 метрів у довжину – це самиці. Самці вдвічі менші й худіші. У них навіть раціон різний. Самиці можуть перекусити оленем, а самці будуть задоволені й дрібною пташкою.

Читати ще: У джунглях Панами виявили пʼять нових видів змій. Один назвали на честь ді Капріо

Фрай у своїй статті зазначає: «Як головні хижаки, анаконди особливо вразливі до деградації середовища існування. Вони не лише страждають від шкоди середовищу існування, але також сильно страждають від шкоди їхній базі здобичі».

Дослідники вважали, що, порівнюючи концентрації важких металів між статями, вони можуть виявити наслідки розливів нафти в екосистемі. Їм у цьому допомагали знаменитості. Фрай був керівником наукової групи амазонської частини документального фільму National Geographic «Полюс до полюса» з Віллом Смітом. Це принесло ресурси для дослідження анаконд, які, за словами Фрая, були набагато вищими від того, до чого він звик, включаючи допомогу від самого Сміта, в якого не було проблем з тим, щоб зайти у воду та допомогти ловити анаконд.

Команда дізналася, що самці містять на 1000 відсотків більше свинцю та кадмію в організмі, ніж самки, що відображає те, як ці елементи проникають у водну екосистему та прокладають собі шлях до харчового ланцюга.

У процесі наймасштабнішого відбору проб анаконд, який коли-небудь проводився, дослідники помітили, що зелені анаконди Еквадору більші, ніж анаконди Бразилії. При цьому Еквадорські змії не відрізняються забарвленням чи поведінкою. Однак коли команда взяла генетичні зразки, вони виявили, що це точно не один і той же вид – між ними існує 5,5-відсоткова різниця в ДНК. Для порівняння, люди відрізняються від шимпанзе лише приблизно на 2%.

Читати ще: Показали «дитинчат драконів», які живуть до 100 років у підземних печерах

Подальше дослідження показало, що більший вид також зустрічається в Колумбії та Венесуелі, отримавши назву північної зеленої анаконди (Eunectes akayima), натомість існуючий вид E. murinus буде перейменовано на південну зелену анаконду. Попри те, що їхні ареали проживання дещо збігаються, вони живуть у різних річкових басейнах, дотримуючись географічного поділу, який почався 10 мільйонів років тому, що відображено у видовому розподілі серед багатьох інших тварин Амазонки.

Що цікаво, дослідники також зробили й зворотне відкриття: три інші види анаконд насправді виявилися просто місцевими варіаціями одного виду жовтих анаконд.

Якщо повертатися до головних об’єктів дослідження, правильний поділ видів надзвичайно важливий, адже південна зелена анаконда настільки широко поширена, що їй нічого не загрожує, але те саме може не стосуватися північної версії. Мало того, що їх ареал менший, але більша його частина постраждала від видобутку нафти, а також широкомасштабних вирубок і руйнівної посухи у регіоні.

Фрай неймовірно пишається своїм досягненням й недаремно, адже це один з найбільших нових видів тварин, який відкрили за останнє століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus