USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дослідження показало, що щури можуть відчувати музичний ритм та рухатися в такт

15 Листопада 2022 00:27
Японські вчені з’ясували, що щури можуть відчувати ритм музики та рухатися з нею в такт. Дослідники кажуть, що це відкриття дає нове уявлення про розум тварин.

Про це пише УНН з посиланням на Daily Mail.

Дослідження вчених із Токійського університету показало, що щури можуть кивати головою в такт музиці. Дослідники увімкнули щурам пісні Леді Гаги, гурту Queen, Майкла Джексона та гурту Maroon 5. Виявилося, що гризуни реагують на музичні ритми.

«Пацюки показали вроджену, тобто без будь-якої підготовки або попереднього впливу музики, синхронізацію з ритмами, особливо в межах 120-140 ударів за хвилину. Таке почуття ритму притаманне тільки людині, тобто ми природно розпізнаємо ритм і відповідно можемо на нього реагувати. Хтось пускається в танець, а хтось просто хитає головою в такт музиці. Музика взагалі чинить сильний вплив на мозок і глибоко впливає на емоції та пізнання», – зазначив Хірокадзу Такахаші з Токійського університету.
Хоч в минулому були вже відомі випадки, коли птахи танцювали під музику, зокрема це стосується какаду, але в новому дослідженні вчені вирішили з’ясувати, чи можуть це робити щури.

Вчені під час експерименту оснастили спеціальними індикаторами 10 щурів, щоб відслідковувати їх найбільш непомітні рухи головою. Однохвилинні уривки з різних музичних творів відтворювали в різному темпі.

Спочатку вчені вважали, що щури будуть реагувати краще на швидшу музику, адже їхній організм, включаючи биття серця, «працює» швидше, ніж у людини, але виявилось, що це не так.

В експерименті брали участь і 20 добровольців-людей, які також слухали ті самі музичні уривки, що й щури. Оптимальним темпом музики і для людей, і для щурів виявився ритм у діапазоні 120-140 ударів за хвилину.

Щури точно реагували в такт музиці і хитали головою тоді ж, коли і люди при прослуховуванні музики. Чим ритмічнішою ставала музика, тим менше щури хитали головою. Так само чинили й люди.

Вчені кажуть, що це відкриття передбачає, що ще більше видів тварин, ніж вважалося раніше, можуть синхронізувати звуки з рухами, як і люди.

Дослідники планують вивчити, як інші властивості музики, як-от мелодія та гармонія, можуть впливати на мозок не лише тварин, а й людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Листопада 2022 09:40
Прочитали казку про хлопчика, який грою на дудці вивів щурів із міста..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus