USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Доступні ліки» на Волині: умови, аптеки, медикаменти

13 Квітня 2017 13:59
На реалізацію державної програми «Доступні ліки» Волині виділили більше 13 мільйонів гривень. Віднедавна популярні препарати можна придбати за рецептами в окремих аптеках за нижчими цінами, або ж взяти безкоштовно за рецептом.

Про це йшлося під час прес-конференції у обласному управлінні охорони здоров’я 13 квітня.

Нагадаємо, кошти, передбачені на ліки за трьома програмами (для лікування астми, цукрового діабету та серцево-судинних захворювань), аби медикаменти стали більш доступними для громадян та щоб ціни на них були одинаковими по всій території України. Зокрема, йдеться про встановлення граничних цін, які не можна буде перевищувати.

Фактично, майже в усіх районах області програма почала працювати з початку тижня. Лише припізнилась Ковельщина, де виділені гроші на реімбурсацію не були передані рішенням сесії чи виконкому розпорядникам. Проте сьогодні це питання вирішене, уже вирішене, повідомив начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

У реєстрі лікарських засобів 157 найменувань медикаментів на 23 молекулярні формули. В області центри первинної медико-санітарної допомоги підписали договори з 61 аптечним закладом, які, відповідно до зобов’язань, мусять мати увесь перелік ліків.

Як повідомив директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк, зі 157 найменувань у волинських аптеках є трохи більше 90 препаратів, але, переконує він, це лише початок.

Отож, що це за медикаменти?

157 торгових назв, які є у реєстрі – це найпопулярніші препарати, які використовуються під час лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету 2 типу згідно медичних протоколів.

Ці 157 найменувань об’єднують 23 молекули. Що це означає. Йдеться, що в реєстрі є препарати, які включають 23 діючі речовини. Як відомо, препарати з однією діючою речовиною і одним дозуванням можуть називатися по-різному, залежно від виробника.

Ціни на кожну з цих торгових назв можуть бути різними, попри те, що діюча речовина у них одна і та ж сама.

До прикладу, популярна діюча речовина амлодипін міститься в таблетках «Амлодипін-фармак», «Амлодипін-КВ», «Аладин», «Амлонг», «Амлоцин», «Семлопін». Попри те, що в них може бути одна діюча речовина, одне дозування та кількість таблеток в упаковці, ціна за упаковку може відрізнятися. Але усі вони входять до Реєстру ліків, в рамках Програми.

Залежно від ціни, пред’являючи рецепт, ці таблетки пацієнт може отримати безкоштовно, або ж зі знижкою. Приміром, 50 таблеток АЛАДИН, з діючою речовиною амлодипін, дозуванням 10 мг, виробництва ПАТ «Фармак», пацієнт, який пред’явив рецепт, може отримати безкоштовно.

У той же час упаковку з 30 таблетками АМЛОДИПІН-АСТРАФАРМ, виробництва ТОВ «АСТРАФАРМ», в аптеках, які беруть участь в програмі, продадуть за ціною 50 копійок за умови наявності рецепту.

Детально з переліком лікарських засобів та їх ціною в аптеках можна ознайомитися в Реєстрі. Щоправда, не всі ці препарати є в аптеках, це залежить, зокрема і від виробників, які погодилися брати участь в цьому процесі. Однак, аптеки зобов’язані мати ці препарати.

Яка процедура отримання ліків?

Перше, що треба зробити пацієнту – звернутися до лікаря, щоб той виписав рецепт. Як розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 міста Луцька Лідія Кривдік, у минулий четвер Луцька міська рада виділила кошти і в п’ятницю надійшла сума. Уже в суботу лікарі почали виписувати рецепти. Нині в центрі виписали вже більше 600 рецептів для 200 пацієнтів.

Звісно, каже вона, не обходиться зараз без черг і великого навантаження на сімейних лікарів, з якими зараз працює по дві медсестри.

Лікар робить записи про призначення ліків і виписку рецептів у амбулаторну книжку. Максимально пацієнту можуть виписати місячний курс препаратів. Звичайно, доцільність виписки рецептів буде перевірятися. Але обмежень, що на одну людину виділяється лише певна сума – немає.

Після того, як лікар випише рецепт, пацієнту повідомлять про аптеку, де за цим рецептом можна придбати згадані препарати. Адже саме Центри первинної медико-санітарної допомоги укладають договори з аптеками. Більшість аптек, які погодилися брати участь в програмі «Доступні ліки» (а це добровільний процес) – заклади «Волиньфарм» та «Волиньфармпостач».

В аптеці, яка бере участь в програмі, має бути спеціальна наклейка з інформацією, що там можна придбати «Доступні ліки».

Після пред’явлення рецепту пацієнт зможе придбати ліки або безкоштовно, або за часткову оплату (розмір доплати встановлений відповідно до виробника, згідно вищезгаданого Реєстру). Рецепти мають зберігатися три роки. А аптекам відшкодовуватиме кошти ЦПМСД.

Де придбати?

В обласному управлінні охорони здоров’я переконують: хоч участь аптек у програмі добровільна, проте заклади, де можна придбати «Доступні ліки», є в кожному райцентрі і навіть в окремих селах та селищах міського типу.

Повний перелік аптечних закладів можна переглянути за посиланням або на сайті управління охорони здоров’я. Перелік постійно оновлюється. Дані будуть оперативно поновлятись в міру підписання договорів і визначення аптечних закладів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ОТРИМАТИ БЕЗКОШТОВНІ ЛІКИ У ЛУЦЬКУ. ПЕРЕЛІК АПТЕК

Вимоги до аптек теж досить суворі: вони не лише повинні мати весь асортимент препаратів, вказаних у Реєстрі, але й відповідний рівень технічного оснащення. Робочі місця повинні бути комп’ютеризовані, адже обслуговування одного рецепту забирає дуже багато часу.

Зауважимо, видача препаратів відбувається не лише згідно з рецептом, а й відповідно до укладених договорів. До прикладу, на двох аптеках є наліпки «Аптека-учасниця програми «Доступні ліки». Однак у однієї з них – укладений договір з Луцьким центром первинної медико-санітарної допомоги №1, а в іншої ЦПМСД №2 і саме їх рецепти вони обслуговують. Хоча, насправді, ця ситуація гіпотетична. Оскільки Центри намагаються укладати договори з аптеками, які розташовані неподалік від медзакладів, у межах пішохідної доступності. А у районних центрах, зазвичай, аптеки також намагаються розташовувати біля лікарень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 13 Квітня 2017 18:35
отже, удвічі дешевших ліків за ціною як у Польші у нас не буде, обіцяли-обіцяли і знов д*ля, як же відмовитись від приємності наживатися на лохах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus