USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Доступний Луцьк: чого особам з інвалідністю бракує в місті

19 Липня 2018 12:08
Аби Луцьк став доступним для осіб із інвалідністю, місто має бути забезпечене пандусами, пониженнями бордюр, тактильною плиткою, підйомниками біля будинків, громадським транспортом із системами оповіщення зупинок і напрямків руху. Окрім того, особи з інвалідністю повинні мати можливості для реалізації своїх прав, аби жити повноцінно в сучасному суспільстві.

Про це йшлося під час засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста 19 липня.

«Ми постійно збираємося й обговорюємо із представниками громадських організацій, які об’єднують осіб із інвалідністю, наявні проблеми, аби зробити громадські місця доступними для людей із порушеннями зору чи вадами опорно-рухового апарату. Ми вислуховуємо їхні зауваження та пропозиції й скеровуємо до відповідних управлінь. Наступного разу ми збиратимемо підприємців, наприклад власників супермаркетів, аби вони зробили свої установи доступними», – наголосив перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.
Насамперед заступник керівника відділу інженерно-транспортної інфраструктури департаменту ЖКГ Віктор Яворський розповів про роботи, які проводять у Луцьку, аби зробити місто доступним для людей із інвалідністю. Він пригадав, що минулого року в місті вперше розпочали класти на вулицях тактильну плитку для людей із порушеннями зору. Також у місті дбають про пониження бордюрного каменю, а також облаштування пандусів при вході до будівель.

Як повідомив Григорій Недопад, цього року міська рада за рахунок грантових коштів планує облаштувати в місті 34 нових світлофорних об’єкти, які матимуть систему звукового оповіщення.

Представники громадських організацій, які об’єднують осіб із інвалідністю, своєю чергою, поскаржилися, що підрядники під час проведення ремонтних робіт часто зневажають чинними вимогами й не понижують бордюри, аби забезпечити нормальний доступ для візочників чи мам із дітьми.
Окрім того, прозвучало побажання про забезпечення доступності центрального парку міста для людей із інвалідністю, а також виокремлення паркувальних місць.

Григорій Недопад зауважив, що зараз розробляють проектно-кошторисну документацію на облаштування в місті кількох стоянок, де буде виокремлено місця для паркування осіб із інвалідністю. Щодо ігнорування підрядниками вимог робити пониження бордюрного каменю перший заступник міського голови зазначив, що пониження повинні облаштовувати в кожному мікрорайоні.

«Ми декілька разів зобов’язували підрядника відновлювати роботи й облаштовувати пониження», – сказав Григорій Недопад.
Голова ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук зауважив, що потрібно боротися за належне зовнішнє та внутрішнє оповіщення у громадському транспорті, зокрема йдеться про озвучення зупинок і напрямку руху.

«Це пряме порушення законодавства… Оповіщення потрібне не тільки для нас, незрячих, а й для, наприклад, людей, які не знають міста. Це нормальна європейська практика», – наголосив Віталій Ткачук. Окрім того, він зазначив, що наявні тролейбуси в Луцьку незручні, адже мають досить високі східці.

Також, аби місто стало доступнішим для осіб із інвалідністю, біля кожного під’їзду необхідно встановити підйомники, запровадити соціальне таксі та дотримання прав особи з інвалідністю на працю, відпочинок, оздоровлення тощо.

Водночас представники громадських організацій закликали долучитися до маршу за права осіб із інвалідністю, який пройде 29 вересня у Києві.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Огидно Показати IP 19 Липня 2018 13:27
Недопаду - можливо, вже досить збиратися і обговорювати, а час почати реально працювати над озвученими проблемами? В питаннях захисту бізнес-інтересів перевізників, і міськрада, і ви особисто, більш оперативні.
Ага до Огидно Показати IP 19 Липня 2018 14:33
при чому за рахунок найнезахищенішої категорії - дітей(((
Луцьк Показати IP 19 Липня 2018 19:27
Є закони і постанови,треба виконувати а не балтати на камери. ПРО ДОСТУПНІСТЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus