USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Другої фінансової кризи не буде, - експерт

19 Липня 2011 10:55
США не загрожує друга хвиля економічної кризи - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин (на фото).

Про це 19 липня пише Тиждень.

«Чому слід говорити про дефолт? Це більше схоже чи то на політичні, чи журналістські складові для роздмухування проблеми. Так, є проблеми, тим паче, що для цього року взагалі характерні значні неузгодженості у фіскальній сфері не лише в Америці, а й в Європі, де вони навіть гостріші. Але я би не перебільшував їх значимість. Не говорив би про другу хвилю кризи», – зазначив Юрчишин.

За його словами, повторення кризи 2008 року наразі не загрожує США через активний пошук рішень для недопущення дефолту.

«2008 року проблеми на фінансових ринках зростали і перекидалися на реальний сектор, оскільки це було певним чином неочікувано. На сьогоднішній момент світова фінансова система набагато більш збалансована, ніж це було 2008 року. Зараз і політичні лідери, і економісти шукають вихід з кризи, а це вже значний позитивний чинник для недопущення дефолту. Думаю, ситуація набагато спокійніша, ніж це було 2008 року», – додав він.

«Стосовно України, то її позиція набагато краща, ніж 2008 року. Є стійкість на валютних ринках, певним чином відбувається економічне відновлення, окрім цього, немає "шоків" на внутрішніх ринках. Втім, якщо виникнуть певні фінансові ускладнення у США, які, звісно, перекинуться на Європу, то можуть бути проблеми зі збутом українських товарів, насамперед, щодо продукції металургійної, хімічної промисловості. Однак, я не думаю, що це не матиме шоковий характер», - стверджує експерт.

Щодо стабільності долара, то, на думку Юрчишина, йому поки нічого не загрожує.

«Долар був, є і залишається світовою валютою. Він навіть зміцнився впродовж останнього місяця-півтора. Принаймні у нинішній ситуації позиції долара - непохитні», – зазначає він.

Певні коливання для національної валюти таки характерні, однак, вони лише підуть на користь для підтримки торгівельного балансу України, зазначає експерт.

«Гривня прив’язана до долара і «відв’язуватися» навряд чи буде найближчим часом. Зокрема, спостерігається зріст торгівельного дефіциту – це не дуже добрий чинник. Втім, валютні резерви зміцніли, тим паче, що цього року зовнішні борги України не такі великі. Боргова проблема постане найгостріше для України наступного року. Тому я б не казав, що для гривні готується якийсь шок. Якраз навпаки, до кінця року ситуація проглядається досить спокійна. Зважаючи на деякі економічні погіршення на світових ринках, цілком можливо, що буде слабенька девальвація (ослаблення гривні). Це було б навіть корисно для підтримки торгівельного балансу, для збереження купівельної спроможності тих доларів, які є в Україні», – стверджує Юрчишин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 3 Серпня 2011 17:56
толковий експерт...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus