USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ДТЕК знову приймає волинське вугілля

18 Січня 2016 20:18
Холдінг ДТЕК відновив прийом вугілля шахт Львівсько-Волинського басейну.

Це сталось 16 січня, однак офіційно про це стало відомо тільки сьогодні з посту у Facebook керівника департаменту із зовнішніх комунікацій "ДТЕК Енерго" Ірини Мілютіної, - повідомляє ua1.com.ua.

"Поставки відновлені на прохання і під гарантії Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Водночас необхідні для прийому вугілля документи з боку Державної вугільної компанії поки що не було надано, тому вугілля приймається на склади ТЕС "ДТЕК Енерго" на умовах зберігання", - йдеться у пості.

Міненерговугілля гарантувало, що в найближчі дні питання буде врегульовано.

Усі контракти і специфікації, необхідні для поставок вугілля Львів-Волині на теплові станції "Західенерго" будуть узгоджені і підписані з боку "Центренерго" і Державної вугільної компанії до кінця поточного тижня. Це дозволить документально оформити вугілля, що надходить на ТЕС "ДТЕК Західенерго", а також відновити постачання вугілля "ДТЕК Енерго" на теплоелектростанції "Центренерго", – додала Мілютіна.

Нагадаємо, 14 січня стало відомо, що ДТЕК, який належить Рінатові Ахметову, відмовився від закупівлі вугілля на ДП "Волиньвугілля" та ДП "Львіввугілля" з 14 січня.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, китайці готові інвестувати у вугільну галузь Волині $3,5 мільярда. Завершення будівництва об’єктів, що мають великий обсяг фінансування, швидше за все, не зможуть бути реалізованими протягом 2016 року.

Нагадаємо, волинські шахти шахти видобувають вугілля, яке потрібно збагачувати. Для цього у місті Соснівка Червоноградського району Львівської області збудовано Центральну збагачувальну фабрику «Червоноградська». На кінець 70-х років це була одна з найбільших в Європі збагачувальних фабрик. Саме на неї звозили вугілля з усього Львівсько-Волинського вугільного басейну, і тут воно проходило збагачення та набувало відповідних якостей для відправки на теплоелектростанції. Їх в регіоні є дві – Бурштинська та Добротвірська. Більше того, їх спеціально збудували саме для Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Така злагоджена схема видобутку вугілля, його збагачення та доставки на ТЕС працювала десятиліттями. Суспільну вигоду мали усі і шахтарі, і енергетики, і споживачі. Та у 1995 році Указом Президента Леоніда Кучми «Про структурну перебудову в електроенергетичному комплексі України» створюється «Західенерго», куди входять зазначені ТЕС. У кінці 2011 року «Західенерго» купує компанія ДТЕК, що належить донецькому олігарху Рінату Ахметову.

Саме з 2012 року у вугільній галузі Волині починаються серйозні проблеми, адже на теплові електростанції вугілля почали постачати не з волинських шахт, а з донецьких.

Збагачувальна фабрика «Червоноградська», практично, припиняє свою роботу. За повідомленням ЗМІ, з 2004 року власником цієї фабрики нібито, є чоловік екс-міністра соцполітики в уряді Азарова Наталії Королевської.

Оскільки електростанції не можуть використовувати незбагачене вугілля, то й відвантажувати видобуте шахтарям було нікуди. В липні 2013 року на складах всіх трьох діючих шахт ДП «Волиньвугілля» накопичилося близько 100 тисяч тонн вугільної маси.

Коли через воєнні дії вуглевидобуток на Донбасі майже зупинився, компанія ДТЕК змушена купувати волинське вугілля, яке постачає тільки на одну ТЕС. Так, у червневому повідомленні компанії йдеться про те, що «у січні-травні 2014 року на адресу ДТЕК Добротвірська ТЕС, що входить до складу ДТЕК Західенерго, поставлено 319,5 тисяч тонн вугілля державних шахт Львівської та Волинської областей, що становить 80% від загального обсягу споживання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 18 Січня 2016 20:28
Я в шоці! Для держави тільки збитки!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 19 Січня 2016 07:08
От электростанций, работающих на волынском угле?
анонімус до Анонім Показати IP 19 Січня 2016 12:42
від таких тролів, як ти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus