USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Дві українські стрічки – у списку номінантів на «Оскар-2021»

31 Січня 2021 19:50
Одразу два фільми українського виробництва потрапили до переліку номінантів на «Оскар».

Про інформує «Громадське».

Так, у номінації «Найкращий міжнародний художній фільм» представлена стрічка «Атлантида» («Atlantis») режисера Валентина Васяновича. Вона у вересні 2020 року була обрана Українським Оскарівським комітетом як національний претендент на цю премію.

Події фільму відбуваються у 2025 році, коли Україна перемогла у війні на Донбасі. У зйомках брали участь непрофесійні актори: зокрема колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Фільм знімали у Маріуполі та Києві. Частково зйомки «Атлантиди» профінансувала держава.

«Атлантида» вже зібрала купу міжнародних нагород. Спочатку фільм відзначили на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти», потім він отримав чотири гран-прі та його показали на понад 50 фестивалях.

Зрештою, картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. У січні 2021-го «Атлантиду» почали показувати на великих екранах у США.

А за номінацію «Найкращий документальний повнометражний фільм» змагається стрічка режисерки Ірини Цілик "Земля блакитна, ніби апельсин" («The Earth is Blue As an Orange»). Фільм розповідає про життя родини Гладких-Трофимчук з Красногорівки, що знаходиться за кількасот метрів до лінії фронту на Донбасі. Мама Аня та її четверо дітей знімають кіно про самих себе, а Ірина з командою фільмують це.

«Земля блакитна, ніби апельсин» – це дебютна повнометражна робота Ірини Цілик. Вона вже отримала приз за найкращу режисуру на американському фестивалі Sundance, пізніше перемогла у двох головних категоріях українського Docudays.

В обох номінаціях короткі переліки з 15 номінантів будуть оголошені 9 лютого. Остаточних претендентів мають оголосити 15 березня, а сама церемонія вручення «Оскарів» відбудеться 25 квітня. Зазвичай «Оскар» вручають у лютому, але у 2021 році академія вирішила перенести захід у зв’язку з пандемією коронавірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus