USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Директор школи на Волині знущався над дітьми? Хто правий

24 Вересня 2013 11:00
Директор Кременецької ЗОШ Рожищенського району Леонід Трачук не визнає звинувачень в садизмі та каже, що на нього наговорюють.

Нагадаємо, інформація про те, що директор змусив дітей бігати навколо школи під час дощу, аби дізнатись, хто підпалив державний прапор, з’явилася 20-ого вересня. Аби з’ясувати, чому таке трапилося, журналіст Волині-нової вирушив до Кременця.

Біля місцевої школи стоїть кілька автомобілів, один із них — правоохоронців. Прапор уже замінили, й нове полотнище вітер обкрутив навколо флагштока.

"З четверга на п’ятницю пошкодили прапор: зірвали і підпалили полотнище. Прикро, звісно, що таке сталося. Це звичайне хуліганство, а пошкодження прапора і біг другокласників пов’язали штучно. У п’ятницю, 13 вересня, був робочий момент. Такі трапляються в кожній школі. Можливо, не зовсім досконалий. Я просто запропонував дітям побігати на майданчику, а не в класі. Ніхто їх не силував. І, тим більше, ніхто не згадував їм про прапор, про який говорили на лінійці аж у понеділок. Як їх можна звинуватити, якщо вони навіть до шнурка на флагштоці не дістануть? Вікторія пробігла півкруга. Тарасик їздив на велосипеді. Діти зайшли в школу, і жодних скарг не було. Хіба якби дівчинка плакала, я не звернув би уваги?" - описує свою версію подій директор школи Леонід Трачук.

Не зауважила в дітей якихось ознак застуди й Наталія Троцюк, яка викладає у другокласників християнську етику, логіку та образотворче мистецтво і того дня вела третій, четвертий та п’ятий уроки. Понад те, разом із Тарасом та Вікторією, дітьми, які лягли в лікарню після пробіжки, йшла додому, і вони ні на що не скаржилися.

"У понеділок відбулася нарада в райдержадміністрації, в якій взяв участь і головний лікар районної лікарні. Із його слів, діти в нормальному стані, і великої потреби класти у лікарню не було. Мовляв, їх госпіталізували під тиском батьків", - продовжує Трачук.

На думку вчительського колективу, телевізійний сюжет вийшов однобоким, а події розвивалися інакше. Так, твердження про дощ 13 вересня викликало в них сміх. Усі одноголосно запевнили, що того дня в Кременці не дощило.

Учителі розповіли, що коли працівники райвідділу освіти вивчали ситуацію, то з’ясувалося, що того дня під час перерви Тарас катався на велосипеді. І загалом усі переконані: директор не зробив нічого крамольного, він просто запропонував дітям замість класу побігати на вулиці.

"Комусь хтось не подобається і його треба звільнити? А нам депутати Верховної Ради не подобаються. Причому всі! То і їх звільняти?" — запитує вчителька історії Світлана Кухарчук.

Емоційною вийшла розмова з батьками другокласників. Вони в один голос стверджують, що Тетяна Кравчак, мати хлопчика, якого госпіталізували, часто конфліктувала з вчителями та директором. Щодо скандального випадку, то передають слова дітей, що ніхто їх бігати не змушував, бігали, скільки хотіли, а Тарас таки катався велосипедом.

Одна з присутніх жінок розповіла, що ще одну маму підмовляли покласти дитину в лікарню, але та не захотіла. Звісно, підтвердження чи спростування цієї інформації багато значило б для з’ясування суті справи. Варто зауважити, що говорити більше на цю тему співрозмовниця відмовилася.

Попри звинувачення Тетяни Кравчак та Людмили Репецької, мами дівчинки, і вчителі, і батьки учнів дуже позитивно відгукуються про директора.

"Одна дитина поступила до лікарні в понеділок вранці, друга — в обід. Дівчинка скаржилася на головний біль та в ділянці серця, хлопчик — на біль у горлі. Таке поняття, як скарги на біль у ділянці серця, в малої дитини суб’єктивне. Але ми мусимо обстежувати. А болить воно чи не болить — я сказати не можу. Дитина може бути надто емоційною, може, через якесь навантаження так відреагувати. В обох — ознаки застуди. Нині є позитивна динаміка, вони видужують", — розповів завідувач дитячого відділення Рожищенської центральної районної лікарні Святослав Соловей.

На момент розмови другокласники Тарас Кравчак та Вікторія Репецька перебували в лікарні. Їхні мами розповіли свою версію подій. Вони переконані, що директор дає неправдиві свідчення. Мовляв, у кременецькій школі неодноразово травмувалися діти, але про це навіть не повідомляли лікаря. Тетяна Кравчак каже, що директор хоче помститися їй за попередні конфлікти.

"Минулого тижня у школі спалили державний прапор. Після того ніхто не став розбиратися. Дітей у п’ятницю, 13 вересня, на великій перерві заставили бігати. Директор сказав: "Виходьте надвір, пробіжите п’ять кругів. Будете бігати, поки не зізнаєтеся, хто спалив державний прапор".

Моя дитина витримала тільки три круги і почала плакати. Коли прийшла зі школи, поскаржилася на головний біль та в серці. Пережили ніч помаленьку і звернулися в суботу до лікарів. У дитини виявили підвищений тиск. Діагностували вегетосудинну дистонію за кардіальним типом — від перенавантаження. Все чітко й зрозуміло. Сказали, приїхати в понеділок. Дало ускладнення на нирки. Хто його знає, чим то закінчиться, хоча раніше ми ніколи у лікарні не були. А тепер серце, тиск, нирки. А потім взагалі…", — каже Людмила Репецька.

"Сказав директор бігати, доки не скажемо, хто спалив державного прапора України. На четвертому крузі мені боліли горло і голова. Потім був урок. Ми працювали. Затим директор знову сказав бігати…", — розповів Тарас Кравчак, не відриваючи погляду від маминих очей.

"Хто сказав? Це ж на великій перерві було", — перебиває його мама.

"Віка плакала. На п’ятому крузі їй боліло серце. Решта дітей далі бігли. Директор стояв і дивився", — продовжує Тарас.

На запитання, чи правду кажуть однокласники, що він їздив у п’ятницю велосипедом, хлопчик твердо відповідає: «Брешуть». Тетяна Кравчак розповіла, що того дня сина до школи чоловік відвіз автомобілем, бо падав дощ і було дуже брудно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Да уж Показати IP 24 Вересня 2013 11:53
Людмила Репецька і їй подібні роблять з своїк дітей калік і моральних уродів, а з нормальних вчителів - злочинців. Директор - справжній педагог. Дітей треба вчити. Ви подивіться як сьогодні діти таких дебілів репецьких ведуть себе в маршрутці, на вулиці і т.д. Причина цьому - дмухання таких мамочок дітям в відоме місце.
24 вересня Показати IP 24 Вересня 2013 14:24
Гарна фраза з фільму: прокурор адвокату - ваше дело защищать виновного. - а мое-приговорить невиновного. А директора однозначно звільнити.
Хамяк Показати IP 24 Вересня 2013 15:40
Ну да, а на його місце Репецьку і Кравчак. І сра...ть, що дощу не було, і сра..ть, що не бігав , а їздив на велосипеді, і сра...ть, що треба дуже сильно настояти, щоб дитину з болем горла покласти в лікарню. Завтра ці дві дами захочуть ще когось звільнити чи засудити і на їхніх домислах будем ламати долю людей. А чо раз спробували - вийшло. Так що начувайтеся Репецька і Кравчак ідуть до вас.
небайдужий Показати IP 24 Вересня 2013 21:38
Цього директора школи-великого ПІДАгога треба гнати з педагогіки, попередньо відбивши його дебільно-тупорилий чайник та добряче накопавши його в ПІДАгогічне сідало. Разом із ним слід вигнати і його клікуш. Тоді вони на все життя затямлять "прєлєсті" колективної відповідальності. Разом із ними слід вигнати куратора школи з райвно також вкупі з начальником. Тоді перші отримають вдячних на все життя шанувальників. А якщо разом із ними вигнати відповідального за сільські школи вкупі з начальником уцправління, то справа матиме надзвичайно великий резонанс та прекрасний ефект. Все решта полу-заходи, які суті справи не вирішать.
Кмітлива до небайдужий Показати IP 24 Вересня 2013 21:49
Може і тебе самого треба з роботи поперти? А?
небайдужий до Кмітлива Показати IP 25 Вересня 2013 00:28
Ти спочатку стрінги підтягни, а потім спробуй. Бе)))
Дуже кмітлива до небайдужий Показати IP 25 Вересня 2013 22:34
ДумаЮ, у мене стрінги вищі за твій IQ. Мур.
Мама Показати IP 24 Вересня 2013 21:53
До більшості з того, що говорять теперішні діти, треба відноситися з явною недовірою. І наговорити можуть, і придумати те, чого немає. Нема доказів - нема про що говорити. А на педагогів нема чого наговорювати. Шанувати їх треба.
25 вересня Показати IP 25 Вересня 2013 09:45
Кмітлива напевно дуже вафлі любить?
Кмітлива до 25 вересня Показати IP 25 Вересня 2013 22:36
... цукерки))) Ти мене з кимось плутаєш
Хамяк Показати IP 25 Вересня 2013 11:16
Небайдужий 25 вересня, маєш відповіді на питання: був дощ чи ні? їздив на велосипеді чи ні? госпіталізують дітей з болем горла чи ні? А тоді будем вирішувати чи годен ти зайняти посаду директора Кременецької СШ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus