USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Директора луцького притулку для тварин хочуть «клонувати»

4 Березня 2015 19:00
Міські голови окремих міст країни попросили директора КП «Ласка» Дану Новарчук здійснити так званий тур містами України для того, аби допомогти вирішити критичну ситуацію з безпритульними тваринами.

«Оскільки у Луцьку ситуація із вирішення цього питання - одна з найкращих, то інші міста України беруть напрацювання обласного центру Волині за взірець», - каже директор КП «Ласка», а також голова ГО «Волинського товариства захисту тварин» та віце-президент АЗОУ (Асоціація зоозахисних організацій України) Дана Новарчук.

У Рівному - масові отруєння безпритульних тварин

Так, міський голова Рівного Володимир Хомко радо зустрів луцьких гостей та вислухав шляхи вирішення проблеми із безпритульними «пухнастиками». До слова, як і в Луцьку, у Рівному є спеціальний відділ, що займається відловом тварин, яких після стерилізації повертають на попереднє місце проживання. Проте у зв’язку з великою кількістю повернутих тварин розпочалась масові отруєння чотирилапих. Тож місцеві зоозахисники забили на сполох. Аби у майбутньому не допустити подальших смертей, вони попросили міського очільника створити окреме комунальне підприємство, подібне тому, яке є у Луцьку. Рівненські захисники запевняють, що користь буде лише тоді, коли тварин повертатимуть лише в ті місця, де їх хочуть бачити мешканці міста, а інших - прилаштовуватимуть у сім‘ї.

Рівненський стерилізаційний центр
Тому рівненський міський голова пообіцяв приділити максимум уваги болючому питанню й виділити необхідне фінансування для заходів, спрямованих на вирішення проблеми. Також він розгляне пропозицію щодо створення окремого КП, і, цілком можливо, що найближчим часом й у Рівному запрацює система роботи з безпритульними тваринами, напрацьована Луцьком.

Зустріч луцьких захисників тварин з рівненським міським головою
Реєстрація тварин до загальноукраїнської бази

Окрім мера, на зустрічі був присутній голова ГО «Центр сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин» Віктор Копач, який створив програмне забезпечення для електронної ідентифікації тварин, що вдало відрекомендувала себе на Волині. У зв’язку з цим Міністерство екології та природних ресурсів України рекомендувало усім містам вводити електронну ідентифікацію домашніх тварин в базу даних enimal-id, оскільки програма дає результат, є некомерційної платформою і не потребує фінансових затрат. До переговорів приєдналась представник громадської організації Любов Сидорчук та керівник відділу по відлову тварин у Рівному Тамара Лук‘янчук.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини розповідало про новітні ІТ-технології, з допомогою яких стає можливим вирішити проблему безпритульності тварин в Україні.

Луцьких захисників жартома запропонували клонувати, а «клонів поселити у кожному місті України»

Друга зустріч Дани Новарчук та Віктора Копача відбулася у стінах Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України у столиці, де активісти були запрошені як доповідачі. Вони розповіли про вирішення проблем із безпритульними тваринами гуманними методами та, зокрема, шляхи боротьби та профілактики тварин від сказу. Після доповіді та величезної кількості запитань керівника КП «Ласка» Дану Новарчук жартома запропонували «клонувати» як професіонала з питань вирішення проблем із тваринами гуманними методами, а «клонів поселити у кожному місті». Окрім того, спільно з Державною ветеринарною та фітосанітарною служби України, КП «Ласка» та ГО «Центр сприяння розвитку електронної ідентифікації тварин» вирішили розробити методичні матеріали із застосування пероральної вакцинації від сказу котів та собак, також інструкцію з підрахунку безпритульних тварин у містах України.

Свого часу на території КП «Ласка» було проведено дослідження спільно із ТОВ «Укрветпромпостач» та Управлінням ветеринарної медицини у Волинській області, під час якого фахівці підтвердили високу ефективність пероральної вакцинації для собак та котів. Тож відтепер її застосування буде обов’язковим для кожного міста. Тобто по аналогії розкидання пероральної вакцинації для диких тварин буде здійснена пероральна вакцинація безпритульних собак та котів.

Через заборону кетаміну виникли проблеми із якісним наркозом для тварин

Директор Департаменту ветеринарної медицини Олександр Вержиховський вбачає в подальшому співпрацю із директором КП «Ласка» Даною Новарчук у спільних проектах з питань, пов’язаних із тваринами в Україні.
Під час обговорень виявилось, що найбільша проблема - відсутність якісних препаратів для наркозу та відлову тварин у зв’язку із забороною кетаміну. Це питання у майбутньому знову піднімуть зоозихисники, лікарі ветеринарної медицини України та комунальні підприємствами спільно з Державною ветеринарної та фітосанітарної службою України.

У Києві ведмедів прив’язують до дерев і цькують на них собак, або випускають кабана, якого собаки роздирають на частини

Серед інших наболілих питань визначили проблему диких тварин. З цього приводу доповідала віце-презиент АЗОУ Марія Трунова.
На її думку, ситуація диких тварин у неволі, а також в контрольно-випробувальних станціях вражає своєю жорстокістю та потребує нагального вирішення. «Ведмедів прив’язують до дерев і цькують на них собак, або випускають кабана, якого собаки роздирають на частини. Цирки та пересувні звіринці – це пік жорстокості над дикими тваринами, яких тримають в маленьких клітках, постійно б’ють і дуже погано харчують. Найбільше тривожним виявилось те, що про цю проблему мало знають і мало обговорюють в порівнянні із проблемою безпритульних тварин», - розповіла захисниця тварин.

Початок вирішення усіх питань розпочався відразу по закінченню громадських слухань. Напрацювання, інструкції, методичні рекомендації будуть готові найближчим часом і розіслані в усі області України. Також вирішуватиметься питання впровадження електронної ідентифікації тварин.

Після Києва директор КП «Ласка» із колегою Віктором вирушили у Суми, де відбувся круглий стіл за участю заступника міського голови Іваном Бортником, директора служби відлову – Сергія Ситника, керівників усіх відповідних підрозділів щодо питань поводження з безпритульними тваринами та зоозахисників, які ініціювали цю зустріч. До слова, Олександр Сипленко, головний зоозахисник у місті та практикуючий юрист, разом із дружиною та волонтерами утримують за власний кошт громадській притулок, де знаходять понад 200 собак, врятованих від смерті.
У Сумах тварин евтаназували прямо на вулицях міста

До слова, у Сумах питання з безпритульними тваринами до сьогодні вирішували негуманними методами. Їх убивали (евтаназували) прямо на вулицях міста, проте ситуація із збільшенням кількості тварин та із укусами лише погіршилась. Тому усі присутні служби, а особливо заступники міського голови, взяли до уваги методи роботи у Луцьку і планують впровадити їх у Сумах, а також регулярно здійснювати реєстрацію домашніх тварин.

Після закінчення зустрічі приватний підприємець, який є активним зоозахисником у Сумах, запропонував директору КП «Ласка» переїхати у Суми та вирішити питання з тваринами, так як це роблять у Луцьку, навіть пообіцяв придбати квартиру, аби тільки Дана Новарчук погодилась. Однак луцька захисниця хвостатих чемно віджартувалась, мовляв, у Луцьку також залишилось багато питань, які потребують вирішення задля безпеки мешканців міста і гуманного поводження з тваринами.

Стерилізаційний центр для тварин у Рівному
Головний лікар ветеринарної медицини "Центр сучасної ветеринарної медицини" м. Київ Віталій Романішин
Генеральний директор НВФ ТОВ "Бровафарма" Шевченко Анатолій
Громадський притулок для тварин у Сумах
Вольєри, збудовані за кошти Дмитра Коляденка у кількості 8 штук


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 56
віра Показати IP 4 Березня 2015 19:13
Дана- фанат своеі справи!!!! Причому фанат в самому кращому розумінні слова! Успіхів, наснаги, терпіння!
Леся до віра Показати IP 4 Березня 2015 22:27
Дана держись! Ми з тобою!
Оксана до віра Показати IP 4 Березня 2015 23:16
Дана - ти молодець. Не кожен зоозахисник може похвалитися такими досягненнями у сфері співпраці з місцевими органами влади з вирішення проблеми безпритульності тварин. Я вважаю, ти кращий у фахівець у цій сфері.
Ольга Никифорова до віра Показати IP 6 Березня 2015 22:10
Для ликвидации бродячих собак используют 10 таблеток изониазида (противотуберкулёзное) + 1 таблетка метоклопромида (противорвотное). Таблетки растереть в порошок и смешать с небольшим кусочком фарша. Одна такая вкусняшка на одну собаку. Не разбрасывать! Кормить из рук в пасть! С хозяйскими по закону!
Ніка до Ольга Никифорова Показати IP 7 Серпня 2016 02:21
Ольга Некифіровна я в шоці від вашої пропозиції.То ви так поступаєте з бездомними тваринами???? Прикро що на світі стільки жорстоких людей
фанат Показати IP 4 Березня 2015 19:49
депутатів би наших посадити у такі клітки... за те що гроші крадуть у тварин... Даночка ви найкраща місто має пишатися вами ....
Анатоль_ Показати IP 4 Березня 2015 19:49
Наталія Семенівно! Агов! Що на це скажете?
11111 Показати IP 4 Березня 2015 20:06
Іоніазіт....на мою думку найкращий лікар
звір'ята зоопарку Показати IP 4 Березня 2015 20:25
а щоб ми так жили а то кляті міські мордовладці знущаються над нами
Брехня Показати IP 4 Березня 2015 21:31
Яка найкраща ситуація??????????????????? Вулицями міста страшно ходити. Стадами бігають розлючені собаки як коні. З дітками страшно гуляти. Та дана чудо-чудесне, писала і заяви і телефонувала. Ніякого результату, мені сказали, нічого страшного, якщо вкусить собака, уколи безкоштовно. Розумно правда???????????????
Леся до Брехня Показати IP 4 Березня 2015 22:23
По старому місту бігають не собаки , а алкоголіки і небезпечні не тварини, а полішуки, які понаіхали з мухосрансків і строять з себе панство з розчепіриними пальцями. А від Дани відстаньте. Людина реально робить хорошу справу. Жерете собачий і котячий хліб, видаєте себе за віруючих в Бога, а хоч раз бездомну тварину покормили? Собаки заважають їй! А може комусь ти заважаєш?
Анонім до Леся Показати IP 5 Березня 2015 06:57
1000% права!!!!"
леся до Анонім Показати IP 5 Березня 2015 12:01
дякую
Брехня до Леся до Леся Показати IP 5 Березня 2015 11:40
З хамами такими як ви треба по хамськи. Я не жеру, а їм. Доречі думаю якраз ви жерете собачий і котячий хліб, я б до такого не додумалась. Я звикла сама собі заробляти і нікого не об"їдати, тим більше тварин. Всім не догодиш, можливо комусь і заважаю. а такі як ви люди, не комусь а усім заважають, і роблять наше суспільство жорстокішим, злішим.
леся до Брехня до Леся Показати IP 5 Березня 2015 12:55
в бібліі написано що ми іх хліб імо.а ти сама неосвічене хамло
Брехня до леся Показати IP 6 Березня 2015 22:36
Тут тема не Біблії, мені не потрібно пересказувати сама знаю. Ваші думки і помисли співпадають з Божим словом, у переносному значенні (пояснюю, бо юачу є проблеми з сприйняттям) так само як і у пацика який вас підтримує.
Пацик до Брехня до Леся Показати IP 5 Березня 2015 17:26
Але й тупа!Чим тупіші тим скандальніші!
та ні до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 10:04
Не потрібно кидатися на собак, дратувати їх, то й вони вам лиха не завдадуть. Тварини відчувають лихих людей, захищаються як вміють.
Надя до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 12:31
А ви щось для того зробили???? Простерелізували хочаб одну тваринку за свої кошти...тільки говорити всі ладні... Ви були у притулку??? точно ні я собі уявляю якби 300-400 собак випустити в місто а вони їх утримують, стерелізують....І всіх забрати не можуть тому що притулок не резиновий...
Інна до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 15:54
от є такі "люди", їм все заважає...а причина точно не в собаках...людяність - от чого нам не вистачає!!!
Брехня до Інна Показати IP 6 Березня 2015 22:38
А ми з Вами знайомі, що ви тут дозволяєте мені характеристику давати? Ніколи не вміла спілкуватисбь з хамами, а зазвичай у таких заказних статей є сила-силенна проплачених людей для підтримки. І кому треба справедливість і адекватність?)
Брехня Показати IP 4 Березня 2015 21:33
А ще та хамка дана сказала, що собаки нормальних людей не кусають. Така людина може займати керівну посаду?????????
Василь до Брехня Показати IP 4 Березня 2015 22:25
Правильно сказала! А кому тобі цю посаду дати? Та ти ж ядом всіх заплюєш
мітя Показати IP 4 Березня 2015 23:14
Я вас умоляю-та Дана аферистка ще та, а коменти строчить на свою похвалу, собаки по місту ганяють як скажені, але людей тепер ніхто не захистить, бо собаки важливіші, то хай кусають.
Брехня до мітя Показати IP 5 Березня 2015 11:15
Щн лишились адекватні люди. А то дана насадила своїх лизунів, щоб строчили їй оди)
Надя до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 12:42
Думайте що говорите...ви не знаєте хто пише... Просто є люди які поважають і тварин і людей... а є такі як ви плетете і плетете своїм дурним язиком і нічого більше не робите...
Не важливо до Надя Показати IP 6 Березня 2015 22:31
А є такі хами яким поняття поваги не відомо, тому не варто тут писати такі високі матерії
ДПЗ Показати IP 5 Березня 2015 00:36
По нашому району бігає близько сорока собак, ми підраховували. Серед них є хворі з облізлою шерстю, і агресивні. Ситуація жахлива, я не можу вийти гуляти зі своєю собакою... дворняшки нападають і не дають пройти. Відреагуйте на ситуацію, бо я боюсь люди почнуть розкидати отруту, від чого пострадають наші домашні тварини. І хочу звернутись до пані Дани, може вже вистачить піаритись, займіться краще своєю справою. В Луцьку абсолютно не вирішено проблено з бездомними тваринами. Так і не далеко до епідемії сказу !!!
Анонім до ДПЗ Показати IP 5 Березня 2015 06:59
А ви зареестрували свою собаку, дуже сумніваюсь?! А от як би це зробили б усі, то може і бездомних тварин поменшало....
волонтер до ДПЗ Показати IP 5 Березня 2015 09:03
звертайтесь по телефону на кп, а не тут строчіть брєдні.
Брехня до волонтер Показати IP 5 Березня 2015 11:16
Я не бачу сенсу звертатись у кп ласка, безрезультатно вже це проходили
Андрій Жирик Показати IP 5 Березня 2015 08:11
Під час візиту у м.Луцьк я не побачив велику кількість тварин як описують деякі "тролі" у коментарях. Коли користався послугами таксистів я ставив їм запитання "чи бачите ви велику кількість безпритульних тварин на вулицях?". Всі таксисти максимум могли назвати пару соціалізованих тварин які живуть під спостереженням волонтерів. Я проживаю в м.Рівне і наглядно бачу ситуацію коли собаки бігають стаями а догхантери на очах у дітей їх травлять. Дуже сподіваюся що ця проблема буде вирішуватися в нас так само як і в Луцьку.
22 до Андрій Жирик Показати IP 5 Березня 2015 08:22
не потрібно робити висновки..якщо за пів години не побачили собак безпритульних...їх реально в Луцьку багато....тому не тіштесь щоб у вас в Рівно так було...
ага до 22 Показати IP 5 Березня 2015 08:52
їх не багато!
Яна Показати IP 5 Березня 2015 08:52
Біля риббази ціла стая собак у пів росту людини.
ну так до Яна Показати IP 5 Березня 2015 09:01
то підніміть д**у, подзвоніть на кп, подайте скаргу і тоді їх заберуть до притулку.
Брехня до ну так Показати IP 5 Березня 2015 11:20
Писала заяву у центр надання адміністративних послуг на ім"я Романюка, і телефонувала у кп, мені відповіли, що відпускають добрих собачок, а якщо покусають, то ліки надаються безкоштовно. Про що ви говорите? Якщо байдужі до всього навколо і нічого не робите, то й не пишіть порад.
Брехня до Яна Показати IP 5 Березня 2015 11:18
Згідна, дитина йшла зі школи і її зі всіх сторін окружила стая собак, і що дитині робити. Дякувати дані що вона розвела цей бардак
Таня до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 13:03
Чому Дані????? А ви самі простерелізували хочаб когось???? Дані вистачає в притулку прокормити не 100 і не 200 собак ...
Брехня до Таня Показати IP 6 Березня 2015 22:28
А чому я маю це робити? Я ніколи не тримала тварин, і нікого не викидала на вулицю. А вона очолює кп, яке займається безпритульноми собаками, от хай і організовує догляд, стерилізацію і т.д.
Лучанка. до Брехня Показати IP 5 Березня 2015 13:04
Чого ж це Дана бардак розвела? Вона якраз намагається з ним боротися, а не лити бруд в інтернеті.
Анонім до Яна Показати IP 5 Березня 2015 13:06
Можливо там хтось їх доглядає і не дає дозвіл на забирання їх у притулок... Вони ж не худенькі і нікуди не ідуть значить їм там добре....
Анонім Показати IP 5 Березня 2015 08:52
Дана ти де?
ага Показати IP 5 Березня 2015 09:00
В Ковелі жах теж ще той. А Луцьк реально справляється. Хто думає, шо все так погано, просто не вникав у цю всю справу. Долучіться і зрозумієте як це і важко, і що ситуація покращується! Почніть з себе! Зареєструйте свою собаку, стерилізуйте, а то на вулицях більше домашніх, аніж безпритульних. "А хай побігає". А потім цей "побігає" наробить виводку, а волонтерам морока шукати куди їх прилаштувати, а кп нові ротики, грошей то влада не багато виділяє. Більшіть безпритульних привиті та кастровані. Того досить тут жалітись.
Любче Показати IP 5 Березня 2015 09:21
Чому зграї собак бігають в районі ГПЗ Якщо у нас все так добре
Лучанка до Любче Показати IP 5 Березня 2015 10:18
Знайшли час, щоб тут відписатися, знайдіть його і для дзвінка для вирішення проблем із собаками. На 40-му кв зараз набагато менше безпритульних собак. "Собаче" питання не вирішиться доти, доки "добрі" людиська не перестануть викидати цуценят на вулицю.. Звісно, що розплачуватись за негаразди приходиться собакам.. Жаль.. Я б таки поспілкувалася с тими людиськами.
Надя до Лучанка Показати IP 5 Березня 2015 13:04
Так це правда в усьому винні люди які не стерелізують своїх тварин а викидають потім цуциків на вулицю чи під притулок....
Надя до Надя Показати IP 5 Березня 2015 13:12
Якби хочаб по 1 грн з кожної сімї скидали на притулок ситуація змінилась відразу б...
МаріяК Показати IP 5 Березня 2015 10:47
Дана все робить правильно, проблема має бути вирішена.Люди мають відповідати за своїх тварин, для цього всі собаки мають бути зареєстровані та ідентифіковані. Тоді власник не викине безкарно тварину на вулицю.
Ната Показати IP 5 Березня 2015 12:13
У Луцьку в плані системи контролю чисельності собак загалом ситуація набагато краща, ніж у більшості міст України. Дана справді робить велику роботу, і не просто хаотично рятує та стерилізує, а справді будує систему. Звичайно, поки що не все ідеально, але КП "Ласка" тільки з'явилося, неможливо повністю змінити систему за рік-два. Але через кілька років ви побачите, що ця система працює, і працює добре. А щоб у вашому місті швидше скоротилася кількість безхатніх собак, кожен з вас може просто зареєструвати та простерилізувати свою домашню собаку. Якщо так зроблять 70% лучан, ви будете здивовані, як швидко поменшає собак на вулицях.
трохи обєктивності Показати IP 5 Березня 2015 12:50
Найсміішніше у цій ситуації те, що Дана хвалить себе сама і вже не вперше розповідає, що десь у якомусь місті України всі в захопленні від її роботи. А в її рідному місті чомусь такої одностайності немає.Так, місто створило комунальне підприємство на якому працює 20 людей, виділяє сотні тисяч гривень на утримання цих любителів собак, але я, як лучанин, не бачу результатів їх роботи. Безпритульні собаки постійно гуляють в центрі міста, курсуючи між універмагом і собором, навіть вивчили сигнали світлофора. А, на пр. Відродження біля лікарні і школи (я там живу) зграї собак окупували всі навколишні зупинки. Зато в Рівному кажуть....
Тамара Тарнавська Показати IP 5 Березня 2015 17:51
Вражена побаченим. В притулку тварин тримають на ланцюгах!!! Це порушення закону"Про захист тварин від жорстокого поводження" та Європейської Конвенції з захисту тварин, яку Україна ратифікувала в серпні 2013 року. Такі приклади не треба клонувати...
Света до Тамара Тарнавська Показати IP 5 Березня 2015 19:46
Брехня. Я була в притулку днів десять назад завозила ліки і не бачила тварин на ланцюгу
вільна від притулку Показати IP 6 Березня 2015 08:32
коментар було видалено
Екодруг Показати IP 6 Березня 2015 09:38
Фанат - це не рішення проблеми. Чому з Луцька мають вирішувти місцеві пітання. В них, що вже європейські стандарти, все гаразд? Зібрали тварин в одну "свинарню" і їздять по країни любіюючи ідентифікацію та базу данних. Чому відомості мають йти невідому куди, та головне - а яка кінцева мета. Яким чином це вирішить питання безпритульних. Знищення - це малоефектиний спосіб, але й тримати у жахливих умовах тварин, лише тому, що люди не здатні якісно мислити і працювати - теж не є рішенням. Очевидно, що Луцьк - це є комунальне дітище - і воно не є рішенням. Кожна громада має сама прийняти рішення, беручи до уваги всі напрацювання - а не одне, бо воно від фаната.
AHHA Показати IP 7 Березня 2015 12:35
Я працюю в центрі міста і знаю кожну собаку, а їх там 3, які постійно бігають від цуму і по вул. Лесі Українки, всі вони під доглядом волонтерів привиті і ні на кого не кидаються.. Бувають випадки, коли є нєвєста, тоді збігаються всі кобелі, в переважній більшості домашні, але по першому ж виклику бригада ловців приїжають і забирають нєвєсту і агресивних кобелів., домашні розбігаються.. В Луцьку ще велика проблема в тому, що зачасту люди, які живуть в приватному секторі просто відпускають своїх собак типу погуляти.. Я живу в районі балки, і там багато бігають собак АЛЕ ЦЕ СОБАКИ ДОМАШНІ, хоч і безпородисті, але я знаю кожна з якої хати. А люди, які не знають, думають що безпритульні і Дана винувата. Хтось каже для чого реєстрація, що Дана ніякої тактики немає... то можливо в реєстрації і є вся суть.. просто важко щось розмірковувати, якщо ти незнаєш подробиць.. В нас всі люди люблять "умнічати", а ситуацію з середини знають тільки ті люди, які безпосередньо з цим працюють. На місці всіх, хто не вірить, раджу провести день відлову з бригадою КП "Ласка" і побачити ситуацію зсередини, а не просто щось говорити, когось звинувачувати.. І на останок з Біблії "И что ты смотришь на сучок в глазе брата твоего, а бревна в твоем глазе не чувствуешь?"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus