USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Будні луцьких собаколовів. Які вони?

5 Червня 2014 22:00
«Собаки - друзі людини», - цей вислів знайомий нам з дитинства. Кажуть, що вони для нас сторінка в житті, а ми для них – усе життя. Однак як бути у ситуації, коли одного моменту хвостаті друзі опиняються на вулиці через те, що банально набридли господарям. Тоді вони перетворюються у нікому непотрібних безхатьків. Однак, на щастя, не все так погано. І в Луцьку є люди, які опікуються «братами меншими».

Саме таку опіку безпритульним тваринам надають у комунальному підприємстві «Ласка». Однак не варто недооцінювати обов’язки захисників тварин. Багато хто будує «рожеві ілюзії» стосовно цієї професії, мовляв, гарно й романтично. Але мало хто із мрійників знає, що спеціалістам із «собачих» справ інколи доводиться працювати у негоду, годинами переслідувати тварину по підвалах, дахах, та навіть лігвах безхатьків, уже не кажучи про те, щоб упіймати.
Саме такі нелегкі будні луцьких «собаколовів» довелось «скуштувати» кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини, який разом із захисниками тварин вирушив на черговий відлов бездомних псів.
Про «собаче МНС». Захищаючись від домашніх улюбленців, господарі навіть будують барикади

У працівників КП «Ласка» є спеціальний журнал, куди вони записують усі виклики стосовно безпритульних або агресивних тварин від лучан. Загалом, працівники кажуть, що реєстрацією викликів повинен займатися диспетчер, однак за браком коштів такого на підприємстві немає.
Так, зі слів директора КП «Ласка» Богдани Новарчук, «початківцю» варто знати, які виклики є першочерговими, а які другорядними.
Тож, екстрені випадки – це ситуації, коли собаки нападають на людей, тобто, коли життя людини у небезпеці.

Захисники собак пригадують, що траплялись випадки, коли жінка не могла вийти з квартири , бо її стаффордширський тер'єр розгриз ущент вхідні двері, кидаючись на господиню, яка, своєю чергою, захищаючи себе від улюбленця, змушена була забарикадуватися.

Або коли під загрозою життя тварини. До прикладу, було й таке, коли собака довелось діставати із каналізаціного люка, або фонтану, що біля кінотеатру «Промінь».
Власниця собаки спокійно приймала ванну, поки її песик висів на паркані з розірваним черевцем

Бодгана Новарчук розповіла й сумну історія про собачку Стелу, яка, перестрибуючи через паркан, повисла на гострих штирях. У той час «турботлива» господиня саме приймала ванну. А песик продовжував висіти на паркані із розірваним животом та внутрішніми органами назовні.

Коли захисники тварин намагались вилучити собаку у господині, вона стверджувала, що собака не її. Хоча усі сусіди в один голос кажуть, що песик жив у цьому обійсті протягом багатьох років.

Про пневморушницю, з якою можна йти «на сепаратистів»

Для того, аби «вгамувати» непокірну собаку, яка ну ніяк не хоче йти до рук, але потребує негайної стерилізації, використовують пневморушницю, або так званий «шприцомет». Жартують, що з такою зброєю можна йти на сепаратистів, якщо є ліцензія, звісно.
«Завжди легше спробувати взяти собаку до рук, або накинути на шию поводок, аніж стріляти снодійним. Бо після пострілу з шприцомета злякану тварину доводиться ловити іще 15 хвилин», - ділиться досвідом заступник директора КП «Ласка» Сергій Cкумс.
Однак, насправді, снодійні препарати, якими утихомирюють норовливих песиків, на людях не використовують.
Коли улюблені «іграшки» набридають та старіють, часто їх викидають на вулицю

Після теоретичної частини «курсу молодого бійця» розпочалась практика. Перший екстрений виклик – пітбуль (собака бійцівської породи), якого через старість «дбайливі» господарі викинули на вулицю. До людей ображений собака претензій не мав, а от інших «побратимів» з вулиці сприймав вороже, тож мешканцям вулиці Ковельської доводилось розливати забіяк водою.

З погодою у день вилову, м’яко кажучи, не вельми пощастило, тож довелось працювати у рясну зливу.

Під час візиту собаколовів «агресивний» собака мирно спав біля магазину.
Заманити пса до клітки - справа нелегка. Тож спочатку його потрібно «задобрити» ковбасою. Після того, як голодний собака вихопив з рук шматок їжі, Дана спритно накинула на нього ошийника.


«Коли затягуєте на шиї собаки петлю, потрібно робити це так, аби її не злякати. Інакше пес побіжить й тоді уже доведеться вдаватися до снодійного», - каже Дана Новарчук.
Лучанка, у квартирі якої понад 100 тварин, натравила собаку бійцівської породи на правоохоронця, через що останній ледве не поплатився життям

До речі, зі слів працівників притулку, любов лучан до братів менших інколи носить м’яко кажучи специфічний характер. Так, багатьом мешканцям обласного центру відомо «котятниця» з вулиці Грушевського, у квартирі якої проживає понад сотня котів та собак. Неодноразово сусіди любительки тварин скаржились на дискомфорт та сморід до правоохоронців. Однак жінка, колишній працівник міліції, влаштувала справжнє поле бою з військовими діями, аби не віддати відповідним службам своїх вихованців. «Захисниця тварин» натравила на міліціонера пітбуля. Собака з гавкотом кинувся на правоохоронця, одним стрибком поклавши його на землю. Найжахливішим було те, що у той момент, коли пес обгризав дільничному ноги, господиня накривала тварину власним тілом, аби собаколови не змогли її «приспати» снодійним.

«Ми всі думали, що бідолашний міліціонер залишиться або інвалідом, або втратить ноги. Для того, щоб вгамувати жінку та її пса, довелось вибивати двері та рятувати хлопця», - згадує Дана.

Також, зі слів очевидців, агресивна поціновувачка фауни застосовувала проти працівників комунального підприємства газовий балончик. Арсенал «зброї» у жінки був ого-го, адже у минулому вона працювала слідчим. Працівники КП «Ласка» запевняють, що спритна пані із власних джерел знає, коли до неї навідаються спецслужби вилучати тварин, тому до того часу ретельно їх ховає.
У Любомлі жартома кажуть, що ловці собак працюють краще, ніж правоохоронці

Є поодинокі випадки, коли собак після стерилізації випускають назад. Пояснюють це тим, що деякі мешканці дворів уже встигли прив’язатись і полюбити хвостатих сусідів, тож вони із задоволенням годують песиків та наглядають за ними.

До слова, за минулий рік із 819 собак, 124 повернули на місце попередньої локації. Це невеликий відсоток повернення песиків на місця попередньої локації.

Також їздять луцькі захисники тварин на відлов чотирилапих безхатьків й у інші міста, але у такому випадку цей спектр послуг - платний.

Однак мешканці Любомля жартома кажуть, що луцькі «собакознавці» працюють значно краще й оперативніше, ніж місцева міліція.

Скільки коштує день відлову?

Для того, аби забезпечити якісний відлов, необхідно мати як мінімум два седативні препарати, що розслабляють та заспокоюють тварину. Саме ними й «заправляють» пневморушницю. У КП «Ласка» використовують «Кастран» (вартістю 160 гривень) та «Ксила» (130 гривень). Тобто, в середньому на один відлов витрачають 300 гривень. Сам шприц для пневморушниці передбачений для багаторазового використання, однак бувають форс-мажори, коли собака може втекти або погризти шприца.
Наступна проблема – вартість бензину. Так, аби «заправити» спецтранспорт, потрібно витратити 500-700 гривень за один день. «Газелька», якої користуються луцькі захисники тварин теж бажає кращого.

Варто зазначити, що у середньому за день відловлюють до 20 пухнастих безхатченків (від 5 до 30, в залежності від ситуації).

Під час відлову присутні фельдшер, водій, ловець, заступник директора та директор комунального підприємства. Однак, за кошти, виділені з міського бюджету, підприємство у змозі оплатити роботу лише одного ловця, але одній зловити таку кількість собак фізично не під силу. Тому на усі відлови захисники їздять колективно, з керівниками у тому числі.

На кожен товар свій покупець

Є підприємці, які суттєво допомагають притулку. Зокрема, напівфабрикатами (чебуреками, бендериками, пельменями), ковбасою, фаршем, термін придатності яких уже давно вийшов.
«Ми це все ретельно переварюємо. Часто просять забирати їжу для тварин самовивозом, мовляв, легше викинути на смітник, аніж привезти до притулку», - розповідає Дана.

Загалом, до собачого притулку на Масурова, 9, щодня навідуються до 30 людей. Хтось із них хоче взяти собачку на виховання чи у господарство, хтось просто подивитися, а хтось і віддає тварину на опіку держави.

При виборі домашнього улюбленця, працівники притулку обов’язково запитують, де житиме собака: у дворі, в квартирі, у вольєрі. Тоді заводять людину у потрібний сектор. Бо важко показати 400 собак. Також кажуть, який песик потрібен – великий, маленький чи середніх розмірів.
Зі слів водія Віктора Чучмана , одного разу до притулку привезли собачку – руду, облізлу та неслухняну. Вона постійно гавкала та намагалась вхопити за ногу.

«Я думав, кому ж вона потрібна. Аж, ні! Виявилось, що на кожен товар є свій покупець. Прийшов чоловік, який сказав, що йому потрібна лише ця тваринка», - згадує Віктор.

Багато людей хочуть безкоштовно отримати породисту собаку. Однак, не завжди йдуть на це чесним шляхом.
«Одного разу трапився цікавий випадок із вівчаркою, коли ми розмістили оголошення, що знайшли собаку цієї породи. На це оголошення відгукнулось дуже багато людей, і кожен стверджував, що саме він є господарем собаки. Тоді ми влаштували такий собі екзамен: не показуючи песика, запитували, хто це «хлопчик» чи «дівчинка». Однак багато хто не вгадував навіть стать собаки. Тож багато псевдогосподарів відсіювались самі собою», - усміхається головна захисниця тварин Луцька.

Дещо про реєстрацію та чіпування тварин

Захисники КП «Ласка» закликають усіх дбайливих господарів реєструвати власних улюбленців. Це потрібно не лише для того, аби песики чи котики не губилися, а й задля того, аби господарі не викидали своїх нещодавніх друзів на вулицю, адже за такі вчинки вони нестимуть відповідальність перед законом.

Спеціальний чіп імплантують в «холку» - місце на хребті між лопатками чотириногої тварини.
Тоді за допомогою сканера можна встановити і господаря собаки, якщо та потрапить до рук спецслужб. Є й у наявності медальйони, що також використовуються як допоміжний елемент при реєстрації собак.
А щодо інвентаря, то КП «Ласка» дуже потрібні налобні ліхтарики, які «розв`язали» б руки під час відлову тварин, особливо у підвальних приміщеннях та гарнітура Bluetooth, адже за відсутності рацій зв`язок усім членам команди доводиться тримати за допомогою телефонів. Однак поки виділених з міського бюджету коштів вистачає лише на мізерну зарплатню.
Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
qwerty Показати IP 6 Червня 2014 00:22
в нас сусідку покусала зграя собак, біля ЗАГСУ в парку вони як сепаратисти, ховаються в "Зеленці". Собакі мають жити в селах, на подвірі за високим парканом, в містах лише кролікі і шеншили з хомячками...
Абщєствєнность Показати IP 6 Червня 2014 08:17
Усіх бродячих, і псів з котами у тім числі, - на мило !!!. Директора "ласкавого" теж.
ВОВК до Абщєствєнность Показати IP 6 Червня 2014 11:28
Підтримую на всі 100 ! Всіх собак на мило!
Тетяна до ВОВК Показати IP 6 Червня 2014 11:42
Ви безсердечні люди, Вас пустити на мило. Тварини не винні що такі звірі як ВИ, їх викидають на смітник. Краще б допомагали чим могли. Найстрашніший звір - це людина, і після таких коментарів, в цьому переконуєшся знов і знов.
ВОВК до Тетяна Показати IP 6 Червня 2014 14:42
Пані Тетяно, людина я зовсім не безсердечна, повірте, живу я в районі Там Таму і не один раз мусив проводити свою дитину до школи бо пройти і бути не покусаним бродячими собаками майже неможливо (що і одного разу трапилось тому і у мене така реакція). А Ви як так "сердечна" то позабирайте тих собак собі додому тай доглядайте, корміть, вигулюйте і буде вам щастя!
ми собаки до ВОВК Показати IP 11 Червня 2014 18:46
живіть люди довго та нудно -але без нас!!!!!
Тетяна. до Абщєствєнность Показати IP 6 Червня 2014 11:41
Ви безсердечні люди, Вас пустити на мило. Тварини не винні що такі звірі як ВИ, їх викидають на смітник. Краще б допомагали чим могли. Найстрашніший звір - це людина, і після таких коментарів, в цьому переконуєшся знов і знов.
Дякую Показати IP 6 Червня 2014 08:39
Дуже цікаво й пізнавально! Ніколи б не подумала, що це так важко!
лучанин Показати IP 6 Червня 2014 09:41
брибрали би їх з автовокзалу а то сплять на лавках де повинні сидіти люди і ще вони їх захищають... і це нормально ми жеж в європу ідем... а собак що нема де пройти...
нововолинець Показати IP 6 Червня 2014 10:13
У Нововолинську дуже багато диких собак бігає містом.Завдяки Камишніковій Нововолинськ на першому місті по собаках
люда Показати IP 6 Червня 2014 13:45
Але і гарний мужик в тебе, Дана, собачатником працює! Він (в очках) на бізнесмена більш подібний, а ти його до собак приставила. Знайди мужику кращу роботу...
D Показати IP 6 Червня 2014 14:20
Показуха
гавчик Показати IP 6 Червня 2014 14:46
на х..ра такі ласки)))
адріана Показати IP 6 Червня 2014 16:38
якось активніше треба працювати...... як почитаєш -то стільки собак стерилізують щомісяця!!!! а в який двір не зайди -або бездомна собака з щенятами ходить, або бездомна собка, в якої от-от щенята будуть. то як же ж це??? кого ж ви там стерилізуєте????? одних і тих самих по три рази чи що.... для статистики так сказать
Анонім Показати IP 6 Червня 2014 18:51
ВЖЕ I ДО ПРИТУЛКУ ТВАРИН СЕПАРАТИСТIВ ПРИКРУТИЛИ
Надя до Анонім Показати IP 8 Червня 2014 11:07
Ласка , завжди відкликається і допомагають навіть наших дворових вже з 10-ток простерелізували....А якщо ви самі не будете допомагати в тому то собаки плодяться дуже бистро....Багато хто має дівчаток-собачок, але усім пару грн. це дорого вони народжують і народжують от і все де беруться безпритульні.... Тому вимагати від Ласки чистоти на вулиці неможливо потрібно нам допомагати...от наприклад скільки ви собак простерелізували за свої кошти????????7
ага Показати IP 6 Червня 2014 19:39
Я пишаюсь цими людьми. В них зарплата мізерна, а вони допомагають тваринам..викинутим, знедоленим вулицею, чи скаліченим людьми. Не лише домашні та породисті собаки - вірні друзі, а й бездомні, різниці немає нікої. В тих і в тих, самі люблячі серця у світі, єдиний мінус - це їхні господарі. Добре, що хоч створили притулок де песиків годують та лікують. І як на такий маленький штат працівників цього підприємтсва, ще й брак коштів на бензин та снодійне, результат відлову, всеодно, позитивний.
Юлія Показати IP 6 Червня 2014 22:53
Мені цікаво, чи хоча б хтось з тих, хто критикує КП "Ласка", чимось допоміг чи підтримав, чи, можливо, подзвонив кудись, щоб повідомити про собак, які кусають людей!!!!! Всі прекрасно знають, що від держави, поки що, не варто чекати допомоги! Потрібно самим не залишатись осторонь даної проблеми з безпритульними тваринами і не звинувачувати когось, а допомагати хто чим може, не залишатись байдужими навіть, якщо ця проблема не стосується Вас особисто!!!!!!
Думаю... Показати IP 6 Червня 2014 23:23
"Чим більше пізнаю людей, тим більше починаю любити собак"
алла Показати IP 8 Червня 2014 17:33
низький вам уклін і велика дяка!!те що робите ви (утримуючи при цьому мізерні зарплати)можуть лише люди з великої букви!!а тих що поливають вас брудом -на суд за образу-і на громадські роботи лайно на притулку прибирати!!нехай побувають у вашій шкурі!! але ні -неможна завелика честь таких як вони не можна допускати до собак...
Валя Показати IP 30 Грудня 2017 17:36
Які це бридкі люди коли їх і їхніх щенят каструють та стерилізують. Їм не місце серед цивілізованого суспільства. Фу бридоття людиноподібних істот.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus