USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екс-командир 51 ОМБ - на боці терористів? Кому вигідна ця війна?

28 Вересня 2014 12:15
Військовослужбовець Уберт Мрачковський, який воював у складі 51-ї окремої механізованої бригади з Володимира-Волинського, дав відверте інтерв'ю «33 каналу».

Боєць розповів про втрати на Савур-Могилі і знищення волинянами бригади російського спецназу, про яке чомусь ніхто не говорить. Замовчування цього факту в українських ЗМІ турбує військових, бійцям незрозуміло, для кого вигідна ця війна.

Ще один цікавий факт - зрада комбрига Павла Пивоваренка, призначеного зверху замість справжнього патріота полковника Володимира Яцківа.

Зі слів Мрачковського, Пивоваренко, який «здав» волинську бригаду, зараз воює на стороні терористичної ДНР.

Боєць розповів про те, що думають російські військові, які потрапили в полон, про війну в Україні - чи знали вони, з ким і заради чого воюють. Адже, зі слів бійця, насправді війна на Сході - не з сепаратистами, а з кадровими російськими офіцерами.



Найбільший бій у нас - це була Савур-Могила, багато було і втрат, і поранених. Нас звідти вибили, деякі хлопці потрапили в полон. Один наш снайпер два тижні там пробув, бачили його під час параду в Донецьку. Слава Богу, повернувся вже додому.

- Хто там воює?

З сепаратистами ми не зустрічалися, максимум 20-30 осіб бачили. Воюємо з кадровими російськими військами. Російська техніка, зброя, російські шеврони, російські відзнаки, російські посвідчення солдат і офіцерів - все їх. Були й росіяни-смертники.

Росіяни теж бояться нас, але просто у них краще техніка. Якщо взяти наш танк Т-64 та їх Т-72 і Т-90, коли вони приїхали до нас на Савур-Могилу, у нас залишилося пару танків, різниця була дуже помітна. Їх БМП-3 могла на рівних вступати в бій з нашим Т-64 спокійно.

Ця Савур-Могила, виходить, майже 300 метрів. Коли дивишся в бінокль, то спочатку вони хоча б виїжджали на нейтральну сторону і звідти нас обстрілювали. А потім прямо зі своєї території лупили по нас. Видно в бінокль, що російська техніка, з російською кордону лупить по нас. «Гради», «Смерчі», гаубиці Д-30, міномети, все що хочеш.

- Чи спілкувалися з росіянами військовими, полоненими?

Одні усвідомлюють, так хлопці, ми думали, що ви ображаєте наших. Тут виявляється навпаки - ми не хочемо проти вас воювати. А інші казали, що ми для них бидло, що вони будуть нас знищувати, що ми повинні бути під ними.

- Полонені псковські десантники говорили, що не знали, куди вони їдуть ...

Звичайно, маячня. Ну як можна не знати? Ти ж бачиш написи, таблички, підходиш до людей запитати. Знають прекрасно, де вони знаходяться.

- Зараз начебто перемир'я?

- Коли Порошенко зробив перше перемир'я, у нас в 51-й бригаді загинуло 80 осіб. Ми не мали права стріляти, а вони просто приїжджали на джипах і стріляли по наших блокпостах. За це перемир'я, пацани які зараз там, вже 25 або 30 разів вступали в бій. Менше ніж за тиждень. Це тільки наша частина. А уявіть скільки інших частин є? Для чого це перемир'я - щоб ми не наступали? Я не можу зрозуміти, це якась маячня. Хочу запитати у кожного генерала, чому вони здавали нас? Чому ніякої підтримки не було, ні артилерії, ні літаків?

На Савур-Могилі не було ніякої підтримки. Наша бригада стояла, до нас на допомогу ніхто не приходив. Ми майже місяць протрималися, на допомогу ніхто не приходив.

Ми запитували - може нас поміняють, ми відійдемо, у нас техніки немає, люди вже трохи вимотані? Ні, тримайтеся, приїде допомога. Минає день, два, тиждень, нас годували обіцянками, поки ми не відступили. А тепер нас взагалі хочуть зробити дезертирами.

А у нас іншого виходу не було. З 12 танків залишилося 2, один з яких їздив, але не стріляв, другий стріляв, але не їздив. З 36 БМП залишилися 4, які могли вести бій.

- Тобто вас «прасували», як могли?

- У нас села немає! «Гради» і «Смерчі» знесли його повністю. І вони спочатку лупили простими снарядами, а потім перейшли на вакуумні, фосфорні, касетні. Ті що заборонені Женевською конвенцією. Це росіяни, ДНР-івців в цьому районі не було.

Люди, зрозумійте! Ополчення Донбасу - ну максимум тисяча осіб. Регулярна російська армія, як воювала з самого початку, так і продовжує воювати. Ніхто ж не каже, що поклали майже бригаду російського спецназу. Спочатку наші накрили їх «Градами», а потім вступили з ними в бій. Чому по новинах ніхто не покаже цього?

Ніхто не хоче навіть визнавати, що було таке. Значить, для когось ця війна вигідна. Комусь потрібно відмивати гроші, комусь потрібні звання.

Я не можу зрозуміти, чому Путін диктує нам умови? У чужій країні диктує умови нам? Він забере або не забере Донбас, припиняйте війну або не припиняйте? Вся війна якась незрозуміла.

- Що очікуєш надалі?

- Поки Порошенко не візьме все в кулак, нормально, і не зрозуміє, що всіма силами треба вибити їх, ми будемо так довго воювати.

- Кажуть, зараз НАТО може допомогти нам військовою технікою?

- Наприклад, я вмію стріляти зі своєї снайперської гвинтівки. А з гвинтівки армії США - потрібно переучуватися стріляти. Візьми їхні БМП - це людину потрібно навчити. Потрібен час, щоб перевчити нашу армію під їх техніку.

- А була якась допомога, сухпайки, бронежилети?

- Броники нам ніхто не закупив, коли ми стояли на блокпостах. Їх надіслали волонтери. Каски нам привіз Автомайдан. А потім взяли на гарячому генерала, який торгував американськими сухпайками.

- І що з ним трапилося?

- Нічого, посаду має. Так само генерал Колесников, який командував нашим округом. Здавав інформацію, його мали судити. І нічого, далі тримає корпус. Ніхто не може зрозуміти багатьох таких випадків, коли люди зраджували. І наш командир колишній. Здав бригаду повністю, зараз в ДНР втік.

- Воює проти нас?

- Так. Він сам з Донецької області. Він прийняв Волинську бригаду і здав її повністю. Він приїхав в табір, все нормально було. А коли він поїхав - бригаду накрили «Градами». І другий раз він приїхав в нове місце, куди передислокувалася бригада. Все добре. Поїхав - знову накрили «Градами». Всі здають.

Ну що підсумувати? Пора вже прокидатися, підійматися і йти туди. Бо якщо будемо далі слинити, то це надовго затягнеться. Може, якісь бабусі років по 80 і хочуть в Росію. Але коли ти питаєш її внука, де ти хочеш жити, він говорить: «В Україні».

P.

S.

У другій половині вересня президент України Петро Порошенко наказав розформувати 51 окрему механізовану бригаду. На її базі створять військове з’єднання №14, куди увійдуть частина особового складу 51 ОМБР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus