USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Екс-податківці за хабар у $ 15 тисяч таки сядуть?

10 Лютого 2012 18:24
Апеляційний суд Волинської області 10 лютого розглянув вирок Ковельського міськрайонного суду по трьох екс-податківцях, яких піймали на хабарі в 15 тисяч доларів США.

Правоохоронці затримали трьох колишніх митарів ще 26 травня минулого року. Начальника Ковельського відділу податкової міліції УПМ ДПА у Волинській області Олега Литовця, його заступника Руслана Белікова та слідчого Олександра Олексюка підозрювали в отриманні хабара від директора приватного підприємства. Вони нібито отримали від підприємця кругленьку суму за не притягнення його до криміналу.

Спочатку цією справою займався Ковельський міськрайонний суд. Одного з фігурантів справи, Олександра Олексюка, Феміда виправдала за недоведеністю вини. Однак двох інших посадовців засудили до трьох років позбавлення волі за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки).

Крім цього, Олега Литовця та Руслана Белікова на три роки позбавили права обіймати посади в правоохоронних органах. У чоловіків також відібрали спеціальні звання – полковника та підполковника податкової міліції.

Після вироку, який виніс Ковельський міськрайонний суд, прокуратура подала апеляцію. Відтак, сьогодні, 10-го лютого, Апеляційний суд Волинської області розглянув справедливість вироку працівників Феміди міста залізничників.

Підсудні і їх захисники вважають, що суд першої інстанції виніс занадто жорстке покарання. Зокрема, вони просять не забирати в них їх посади. Окрім того, екс-посадовці просять, щоб суд взяв до уваги, що вони вже перебували га гратами, поки тривало слідство і справу розглядав Ковельський міськрайонний суд.

«В апеляції ставиться питання відносно скасування рішення щодо Литовця та Белікова, у зв’язку з невідповідностями вироку суду з обставинами справи. І неправильним застосуванням кримінально-процесуального закону в ступені важкості покарання», - зачитав головуючий суддя Анатолій Лозовський.

В апеляції просять скерувати справу на новий судовий розгляд в Ковельський суд при іншому складі суддів.

Підсудні та їх захисники апеляцію підтримали.

Захисник Олега Литовця Володимир Кондратюк переконує, що Ковельський міськрайонний суд не повинен був позбавляти його підзахисного спеціального звання.

«Суд фактично не мотивував вироку, чому вони призначили таке покарання. Крім того, покарання може бути призначене без позбавлення спеціального звання полковник міліції. Даний злочин ніяк не пов’язаний зі скоєним злочином. Також вважаємо за необхідне змінити винесений вирок по терміну ув’язнення», - говорить Володимир Кондратюк.

Свої думки виголосив є і захисник Руслана Белікова Сергій Сафулько. Він переконує, що обвинувачені винні. Але не в отриманні хабара, а в шахрайстві.

«Так, мав місце злочин, без сумніву, і ми, захисники, цього не заперечуємо. Питання лише в тому, який це злочин? Обставини справи свідчать про те, що Сійчук (підприємець, що начебто дав хабара екс-податківцям, – «ВН»), передаючи гроші Бєлікову, був обманутий засудженими. Вони, без сумніву, поступили не зовсім добре, бо вони використали ситуацію, у якій опинився Сійчук. Саме тому висновок суду про те, що було заволодіння коштами шахрайським способом, а не отримання хабара – це юридична оцінка того, що мало місце бути, і вона, на наш погляд, вироком суду належним чином обґрунтована», - каже він.

Сергій Сафулько переконує, що суд правильно кваліфікував скоєне, але виніс занадто жорсткий вирок. Окрім того, захисник просить врахувати і сімейний стан підсудних. Адже в них – діти, за яких потрібно дбати.

Прокуратура також не згодна з вироком суду першої інстанції, вважаючи його зам’яким, а також заперечує апеляцію підсудних. «Стосовно суду першої інстанції – було порушено вимоги кримінально-процесуального законодавства. А детальний розгляд доказів був проведений однобічно. Щодо апеляції засуджених –я вважаю їх безпідставними», - говорить Віталія Книш.

Побував в суді і колишній слідчий податкової міліції Олександр Олексюк, якого міськрайонний суд Ковеля виправдав за недоведеністю вини. Він переконаний, що слова прокурора про те, що суд однобічно розглянув докази – безпідставні. Також він заперечив будь-яку можливість того, що між ним і підсудними була змова.

Після виступів по апеляції тривали судові дебатів. Зокрема підсудний Олег Литовець визнає себе винним, але переконує, що ці 15 тисяч не йшли для особистого збагачення, а також просить взяти суддів до уваги його сімейне становище: двоє дітей, за якими потрібно доглядати, і старенька матір, за якою потрібно дбати, а також те, що він є «чорнобильцем».

«Я буду сидіти в тюрмі, і діти, яким 5 і 10 років, не будуть бачити батька. Це покарання дуже суворе. Тим більше, я добросовісно працював, і отримував багато заохочень на службі. І це звання мені не далося просто так, я їм дорожу», - каже він.

Підсудний Беліков переконує, що він не вимагав від підприємця гроші, а сам підприємець запропонував йому їх. «Я погодився взяти ці кошти лише за двох умов. Перше, що вони надані добровільно. Друге, що вони підуть на ремонт службового приміщення», - каже він.

Прокурор Віталія Книш в свою чергу переконує, що апеляція підсудних є безпідставною. «Докази, наведені в Ковельському міськрайонному суді, в повній мірі вказують на наявність процесуальних і кримінальних порушень обвинувачених. Судом беззаперечно було встановлено, що підсудні детально знали про обставини розслідуванні і були в цьому дуже добре обізнані в справі директора приватного підприємства Сійчука. Крім того, докази чітко свідчать про те, що підприємець дав гроші Белікову для не порушення кримінальної справи проти нього», - каже вона.

Зрештою, судді пішли до нарадчої кімнати. Через 10 хвилин – уже готовий вердикт. Головуючий суддя Анатолій Лозовський зачитав ухвалу: «Суд другої інстанції встановив, що судом першої інстанції було грубе порушення норм кримінально-процесуального закону. Обвинувачення не сформульоване. Не вказано часу, місця скоєння злочину. Зазначено лише посилання на обставини, які викладені у пред’явленому для судового слідства обвинуваченні, що не відповідає вимогам закону».
«Таким чином, суд прийшов до висновку, що висновки суду щодо справи є передчасними. Керуючись статтями 365 і 366 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень та Службове підроблення) колегія суддів ухвалила: апеляцію засуджених Белікова та Литовця залишити без задоволення, апеляцію прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції – задовольнити. Вирок Ковельського міськрайонного суду від 24-го жовтня 2011 року відносно Руслана Белікова, Олега Литовця та Олександра Олексика – скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд в той же суд при іншому складі суддів. Міру запобіжного заходу засудженим Белікову та Литовцю залишити попередню – утримання під вартою, а Олексюку – підписка про невиїзд», - каже Анатолій Лозовський.
Після цього головуючий суддя пояснює причину свого вироку: «Такий вирок судом першої інстанції є недопустимим, оскільки суд ті обставини, які встановив, повине був зазначити у вироку сам, а посилання на обставини, які встановлені досудовим слідством – є неприпустимими. А аналіз був недостатній до вироку», - каже головуючий суддя.

Таким чином справу про хабар в 15 тисяч доларів ковельськими податківцями буде ще раз переглянуто в суді міста залізничників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Фофудья Показати IP 10 Лютого 2012 20:04
Йо-ма-йо все прогнило! Але я не про це - вдумайтесь, у заштатному райцентрі хабарники зі званнями полковників і підполковників. Скоро в Любешові начальником місцевої мусарні буде генерал-майор. Камо грядеші?
Хвеміда Показати IP 10 Лютого 2012 22:18
Да, тільки що була трансляція цього "дійства" по Аверсу. Дивлюсь і ржу, як Кондратюк та Сафулько із розумним виглядом виправдовують хабарників. А вони такі бідні та порядні, хотіли зробити ремонт, і про дітей та матір згадали. Ну ще і чорнобильці. Вердикт: поновити на посадах, виплати середньомісячний заробіток і нехай працюють хлопці на благо...
Любешов Показати IP 10 Лютого 2012 23:04
Ну, я поки шо, полковник. А там час покаже. Якщо риба у Стоході буде кошиком ловитись, то все буде пучком...
Будівельник з-під Ковлє Показати IP 11 Лютого 2012 05:52
Ремонт - це пісня! Правду кажу!На папері буде 120 000, а зробимо за 15 000. Заплатите 30-35 тис. грюнделей, ще й обмиємо разом. Ніяка експертиза нічого не втямить! Звертайтеся...
член Показати IP 11 Лютого 2012 07:34
Сафулько не тільки класний адвокат, а ще й "журналіст". Тобто - "член" спілки. На Волині при Савчаку всі стали журналістами - розносчики газет, ректори приватних вузів, адвокати. Знівелювалось це високе звання до свинопаса.
Василь до член Показати IP 11 Лютого 2012 19:59
Ти стопудовий просто "Член" - "нік" відповідає своєму господарю..
АНДРОЇД Ваффен-СС Показати IP 11 Лютого 2012 10:19
Прокурор молодчина не злякався "сафульків" до кінця гнув лінію! уважуха
Дятлу вафелу до АНДРОЇД Ваффен-СС Показати IP 12 Лютого 2012 15:50
Ви всі молодчинки, коли спите зубами до стіни. http://www.youtube.com/watch?v=CcsnIcW95WI http://www.youtube.com/watch?v=ltoT0zdBat4
Українець Показати IP 11 Лютого 2012 11:58
"Правоохоронці затримали трьох працівників ПРОКУРАТУРИ ще 26 травня минулого року" Ви там хоч самі читаєте те що пишете?Повний Брєд Пітт.
Сергій Показати IP 11 Лютого 2012 14:06
Олег бог є і все бачить
спи спокійно до Сергій Показати IP 12 Лютого 2012 17:16
вкусися...
Коготь Показати IP 11 Лютого 2012 16:16
Прокурорша з гініральної чи мєсна?
л Показати IP 11 Лютого 2012 17:09
Ну й козли. Навітьна лаві підсудних ведуть себе як бидло. А коли в підприємців вимагаєте гроші або складаєте незаконні акти - то за їхніх дітей та матенрів думаєте. Гринь наїв морду, ось - ось лопне .За ним давно камера плаче. Слава суддям та прокурорам. Дати по поній. А для дітей і матерів - хватить, накралися, тож не перша взятка.
вв Показати IP 12 Лютого 2012 12:41
щось про порушення присяги нічого не чути,чи може ці йолопи її не давали?
упа ов 30242 до вв Показати IP 15 Лютого 2012 11:45
присяга була в ссср а тут ук продажні фальсифікатори 2 роки тому на користь сходу ще 2р як минемум ремонти в сізо хай роблять .бо непотріб ні л ні правим ненада.
Луцьк Показати IP 12 Лютого 2012 15:35
Редактор "МОД" камєнти пропускай, чи знову обшуку боїшся.
кенг Показати IP 14 Лютого 2012 18:15
може добрий день скаже бо земли вже нечував чувак
лора Показати IP 15 Лютого 2012 11:57
ХТО ЦЕ ГОВОРИТЬ ОН КЛАСНИЙ МУЖ ДАЖЕ ЛЕКСУС МНЕ ПОДАРИЛ НА ДЕНЬ РАЗВОДА. ОН ГЕРОЙ ЦЕСАРУК.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus