USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи реально відкликати депутатів Луцькради

11 Липня 2017 16:21
Ініціація відкликання депутатів Луцької міської ради розпочалась з порушень – про це як належить не оголосили попередньо в ЗМІ, а організатори дійства – члени обласного осередку БПП «Солідарність», маніпулюють цифрами, заявляючи лучанам, що для відкликання депутатів достатньо набрали суттєво меншу кількість голосів, ніж це є насправді.

10 липня ввечері окремі ЗМІ поширили інформацію про те, що, буцімто, відбулись збори громадян, які хочуть ініціювати відкликання депутатів міської ради Олександра Козлюка, Євгенія Ткачука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука.

Євгеній Ткачук зауважив, що як стало йому відомо, збори відбулись на території Луцького автомобільного заводу, відбувались в закритому режимі, адже доступ на територію заводу – обмежений. Олександр Козлюк каже, що для того, аби набрати більшу кількість людей, туди «зігнали півзміни». Зауважимо, що завод до останнього часу очолював нинішній очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик, який є одним з лідерів БПП «Солідарність» на Волині. А з президії процесом керував очільник обласного осередку Микола Романюк та депутат міськради від БПП Артем Запотоцький.

З власних джерел Інформаційному агентству Волинські Новини стало відомо, що збиратимуть голоси за відкликання депутатів члени ініціативної групи не безкоштовно – за тиждень роботи їм платитимуть близько 3 тисяч гривень. Натомість, депутати міської ради кажуть, що платили і тим, хто просто прийшов на збори. Людям кажуть, що для відкликання депутата достатньо зібрати голоси з його виборчого округу, проте замовчують, що ця кількість має бути не меншою, ніж партія набрала на виборах у всьому місті. А ця кількість – значна.

Експерт з виборчого права, який 10 років очолював обласну виборчу комісію, Микола Євтушин зауважує, що існує 3 підстави для відкликання депутата: порушення положення Конституції, законів, що встановлені судом; пропуск більше половини засідань профільних комісій і сесій; невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам його передвиборчої програми.

При цьому, мотивація ініціаторів відкликання, які заявляють, що депутати голосували за рішення, які потім відмінив суд, є доволі слабкою, адже це – практика якщо не звична, то доволі популярна.

«Мотивація про те, що суд скасував рішення Луцької міської ради? По такому принципу можемо підняти рішення і побачити, що і за Миколи Романюка були скасовані рішення. За таким принципом можна відкликати всіх депутатів, адже всі депутати несуть відповідальність за рішення», – зазначає Євтушин.

Разом з тим, стаття 40 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає, що в підписних листах треба набрати більше, ніж виборча квота, але не менше, як набрала партія для того, аби потрапити в міську раду. А це – 12941 голос, адже місто Луцьк вважається єдиним багатомандатним виборчим округом, і в ініціації відкликання беруть участь лучани, а не жителі певного окремого округу міста.

Отже, для того, щоб «Солідарність» змогла відкликати когось з вищезазначених депутатів міської ради, потрібно, аби від 50 людей за 20 днів зібрали 12941 підпис лучан, які мають право голосу. І так для кожного з депутатів. Збирати підписи заборонено на роботі, в місцях видачі коштів тощо.

ЧИТАТИ ЩЕ: НАМІР ЧИ БЛЕФ: ЧИ ЗМОЖЕ «СОЛІДАРНІСТЬ» ВІДКЛИКАТИ ЛУЦЬКИХ ДЕПУТАТІВ

Разом з тим, за 3 дні до проведення зборів ініціатори повинні були повідомити про них в ЗМІ (хоча, в законодавстві не регламентовано, про які саме ЗМІ йдеться). На зборах мали право бути присутні в тому числі депутати, яких хочуть відкликати. Проте, всі п’ятеро депутатів, яких хочуть відкликати, в коментарі виданню заявили, що публікацій в ЗМІ не бачили, а про збори з ініціативою їх відкликання дізнались зі ЗМІ та соцмереж.

Що стосується того, що в президії під час зборів, відповідно до фото, на той час перебували депутати від БПП та очільник обласного осередку Роман Романюк, то це, зі слів Миколи Євтушина не є коректно, адже може трактуватись як вмішування політичної сили. Проте, ці закиди можна знівелювати тим, що депутати є теж лучанами, які хочуть брати участь в процесі.

Натомість, депутат Артем Запотоцький, зі слів Миколи Євтушина, який говорив про те, що для відкликання достатньо голосів мешканців лише округу, з якого обирався депутат, не до кінця процитував закон, в якому йдеться про дещо інше.

«Запотоцький процитував речення щодо кількості необхідних голосів, які треба зібрати. Він зупинився на фразі «більше, ніж квота…». Хоча далі там йдеться про те, що кількість зібраних підписів має бути не меншою за кількість голосів, які набрала партія для проходження в місцеву раду», - пояснює Микола Євтушин. Хоча, разом з тим експерт зауважує, що і це може не стати перешкодою.

«Відверто кажучи, при наших сучасних судах, я не здивуюсь будь-якому рішенню», - резюмує експерт.

Зауважимо, що в Україні був лише один випадок відкликання депутата місцевої ради - ініціативна група зібрала в Кам’янському на Дніпропетровщині понад 1800 підписів виборців за відкликання депутата від БПП Юрія Литвиненка. Проте там для цього були чіткі підстави – депутат уникав виконання депутатських обов’язків, став фігурантом кримінальних проваджень, чого при всьому бажанні окремих сил неможна інкримінувати луцьким депутатам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus