USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Журналістка та інженер: подружжя Гаврилюків із Луцька служить у загоні ударних БПЛА ВМС України

24 Серпня 2023 18:22
На двох у них – шестеро дітей. Подружжя Гаврилюків нині служить у зведеному підрозділі БПЛА ВМС України. Вікторія – ексжурналістка Інформаційного агентства Волинські Новини, Олександр – інженер.

Подружжя військових – рідкість навіть для країни, в якій триває війна. Неможливо не пишатися такими людьми, які не могли інакше, які не уявляють себе по-іншому, ніж у складі ЗСУ. Сюжет про Вікторію та Олександра Гаврилюків із Луцька зняв телеканал «Рада».

«Ми були волонтерами. Можна сказати, що волонтерство і звело нас до купоньки. Так ми і стали разом. Ми їздили на Донецький напрямок. Тоді я поїхала і як волонтерка, і як кореспондентка. Ми потрапили під обстріл... Із тих пір ми разом лишилися», – пригадала Вікторія.

Разом із чоловіком вони служать у зведеному загоні ударних БПЛА Військово-морських сил України. Сашко недавно отримав поранення, але лишається в строю.
Читати ще: Журналістка Волинських Новин та її коханий, який зараз захищає Україну від ворога, одружилися

Якщо вам здається, що 24 лютого 2022 року пара прийшла у військкомат дружно взявшись за руки, то ні. Для Віки потрапляння на службу стало цілим квестом.

«Окрім того, що я багатодітна мама, я ще й мама дитини з інвалідністю. Тобто я в армії не маю бути взагалі, – розповіла Вікторія. – Я працювала цивільною журналісткою. Із початку повномасштабного вторгнення я акредитувалася в Міністерстві оборони, їздила в гарячі точки, відпрацьовувала матеріали там. Це Бахмут, Марʼїнка, різні найгарячіші точки. Згодом я зрозуміла, що мені цього мало. Переломним моментом стала моя поїздка в Бучу. Коли я приїхала туди, то відчула цей запах гару, мертвих тіл, побачила масштаби. До того я не розуміла, які масштаби цивільних смертей. Я захотіла безпосередньо брати участь у перемозі, але вже не словом, адже зброя журналіста – це слово. Я хотіла палити ворога зброєю».
Після повернення з Бучі, у квітні 2022 року, Вікторія, нічого не сказавши чоловікові, пішла до військкомату в Луцьку. Там, дізнавшись, що вона мама трьох дітей, їй вказали на двері.

«Я продовжила свою роботу на інформаційному фронті. Але мене воно постійно мучило. В мене було покликання. Мене тягнуло. Я хотіла в армію. Я розробила хитрий план – звільнитися з роботи й готувати підґрунтя, щоби поїхати воювати. У жовтні 2022 року ми офіційно з моїм коханим чоловіком оформили стосунки. Попри те, що ми разом сім років, у нас є спільні діти, ми не оформили стосунків раніше. У жовтні я приїхала до нього й там познайомилася з командиром зведеного загону ударних БПЛА. Ми розговорилися і він прямо запитав, чи хочу я служити. Я відповіла: хочу. То, сказав, приїжджай, ми тебе чекаємо», – наголосила Віка.
У них на двох – шестеро дітей. Ви багато знаєте таких пар, які, не бажаючи, аби воювали і вони, коли виростуть, покинули цивільне життя й пішли нищити ворога, розуміючи свою повну відповідальність за нашу перемогу?
«Я підтримую всі ідеї своєї коханої дружини. Іноді ми безумні. Ми займаємося екстремальними видами спорту, втілюємо в життя свої екстремальні ідеї. Ми все робимо разом. Я не міг заборонити дружині йти в ЗСУ», – зазначив Олександр Гаврилюк.

«Як можна заборонити, якщо це покликання?» – додала Вікторія.
У складі ВМС Сашко залишається інженером і конструює БПЛА, зокрема ударний БПЛА літакового типу «Бекфаєр», якого не бачить ворожа розвідка, який обманює засоби радіоелектронної боротьби (це справжнє диво!) і який точно влучає в цілі.

«Потрібно було зробити щось, що було б відносно недороге, летіло би далі, несло би більше й наносило би більшого ураження. Ми почали розробляти безпілотники. Перший безпілотник, який я розробив від початку до кінця, злетів, але, звісно, невдало. Однак від початку розробки пройшов місяць. Потім ми розробили один великий, важкий ударний, із розмахом крил 4,50. Це був minibayraktar із підйомною вагою 12 кілограмів. Зараз ми працюємо над другим, починаємо його клонувати», – розповів Олександр.
Завдання для підрозділу, де служать Гаврилюки, – 18 мільйонів гривень і БПЛА, поставлений на озброєння ЗСУ. «Злий збір на БПЛА «Бекфаєр» можна підтримати за посиланням.
Олександр розробляє БПЛА «Бекфаєр», а Вікторія мріє ним керувати – з механіка, яким нині є в підрозділі, стати пілотом.

«Хочу бути пілотом. Я люблю висоту. І я хочу нищити ворогів», – наголосила Вікторія.

Фото зі сторінок Вікторії та Олександра Гаврилюків у соціальних мережах
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Маннергейм Показати IP 24 Серпня 2023 19:35
Це велика рідкість шо подружжя служить у бойовому підрозділі і наносять втрати противнику.За це їм вдячність і повага.Бо як правило подружжями почали служити після 2014 року в різного роду пристосуванських структурах від військоматів до *укроборонпрому*
Коля Показати IP 25 Серпня 2023 14:45
Сміливі. Хай Бог охороняє і дає можливість частіше спілкуватися з дітками. Бо батьків замінити складно
Ліна Показати IP 28 Серпня 2023 08:01
Дітям треба мама!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus