USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Емоційно, чуттєво, витончено: виставка «Grace» Наталії Демченко в Галереї мистецтв

29 Січня 2020 18:36
Мистецтво має зачіпати людські емоції, будити відчуття, переконана Наталія Демченко, фізик за освітою і творча натура за покликанням душі. 28 січня відкрилася її дебютна виставка у Нижній залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

«Grace. Lifecasting» – це серія робіт по відтворенню частин людських тіл, у якій авторка не лише досліджує закони гармонії та краси, а й «малює» захопливі сюжети пристрасті, життєвих драм і непереборності наших мрій.
На зустрічі з глядачами Наталія Демченко розповіла, що до 26 років свого життя не асоціювала себе з творчістю, мистецтвом: «До творчості можна йти різними шляхами. Перший з них – з самого дитинства відвідувати гуртки, художню школу, а потім отримати вищу художню освіту і з гордістю творити, як митець: писати картини, робити скульптури. А можна йти іншим шляхом – робити це собі в задоволення, не зважаючи на свій вік, вид діяльності, не очікувати, що це хтось оцінить… Мені здається, що мистецтво – це те, що викликає емоції, змушує вас думати, розглядати, дискутувати. Емоції роблять нас живими!»
А з чого все почалося? Під час декретної відпустки жінка замислилася на тим, що її по-справжньому вабить у житті. І натрапила на фото точної копії дитячої ручки та ніжки. Дослідниця за освітою і характером, Наталія відтворила за зліпками ці частини маленького людського тіла, а першими моделями стали її діти, згодом – діти друзів і знайомих. Досконало вивчивши технологію лайфкастингу (англ. lifecasting, тобто створення тривимірної копії людського тіла за допомогою спеціальних формувальних матеріалів і заливки ливарним матеріалом), вона відкрила у 2014 році власну справу – створення картин зі зліпками. Успіх у новій царині надихнув на експерименти – це стали скульптури з відтвореними частинами людських тіл з високим рівнем деталізації, реалізму.
Знаєте, це відчуття – коли мурашки по шкірі? Надемоційні моменти, коли людину охоплює пристрасть, бажання, страх, насолода, надія, відчай… Можна приховати погляд, та істинні відчуття будуть «намальовані» мереживом на шкірі тіла, відіб’ються у напрузі м’язів або ж у рисунках тілесних ліній. І закони гармонії переконливі – кожна людина прекрасна, досконала у своїх чуттєвих меседжах. Відкривши ці можливості лайфкастингу, Наталія поставила собі за мету зафіксувати неповторні тілесні сюжети у їхній максимальній відвертості, не переступивши тієї тонкої грані, за якою втрачається чистота природності. «Кожна моя модель, яка довірилась моєму творчому задуму, сприймає скульптуру частини себе як щось неймовірно прекрасне і інтригуюче», – поділилася авторка робіт «Grace», «Драма», «Пристрасть», «Жіночність», «До мрії», «Антон» та інших.
Про цінний досвід взаємодії скульпторки і моделі, про мотиви співпраці розповіла гостя презентації, мисткиня Маргарита Паламарчук: «Я дуже люблю все нове! Спостерігала за Наталею в роботі. Дійсно, коли вона це робить, то і сама як елемент мистецтва. Коли ми робимо те, що любимо, то ми щасливі і світимося! А потім, коли вона запропонувала стати моделлю, то я відразу погодилася. Це було нелегко, але дуже захоплююче!» Відбитки з тіла Маргарити були використані для 2 композицій – це, власне, «Grace», а також «До мрії».
Перша скульптурна композиції народилася у 2014 році, а зараз у студії Наталії 22 роботи. У своїй творчості вона йшла двома шляхами: шукала модель під конкретний власний задум або ж, навпаки, енергетика певної людини захоплювала її і знаходила втілення у скульптурі. Охочих було чимало, розповідає жінка, тому вона знаходила саме ті характери, які відповідали сюжету і параметрам майбутнього твору. В основному, це моделі-жінки, але є в її доробку і одна чоловіча композиція.
Наталія обожнює візерунки людської шкіри, тому дуже прискіпливо працює над кожним зліпком, доводить результат до того ідеального стану, який був закладений у задум. Неймовірно цікавий процес роботи з моделями і створення зліпків авторка показала у фотографіях, які також представлені на виставці. Виявляється, технологія досить трудоємка і фізично важка, а моделям доводиться терпіти тривале нерухоме положення тіла задля ідеальної фіксації. Але результати того варті! У задумах скульпторки – експерименти з новими матеріалами у сміливих кольорах.
Витончено, чуттєво, експресивно, змістовно, красиво – такими оцінками нагородили Наталію Демченко гості її дебютної експозиції в Галереї мистецтв. Своєю чергою, авторка подякувала присутнім за теплий відгук на твори, а голові ВО НСХУ Володимиру Марчуку – за увагу і можливість показати скульптури у мистецькому просторі.
Родина, друзі, мистці, шанувальники прекрасного сердечно привітали винуватицю події квітами, поділилися враженнями про твори, зробили численні фото. Спілкування зі скульпторкою та її моделями продовжилося у невимушеній атмосфері за імпровізованим фуршетом зі смаколиками.
Всіх охочих переглянути наживо першу персональну виставку Наталії Демченко «Grace. Lifecasting» запрошуємо до Нижньої зали галереї. Виставка триватиме протягом кількох тижнів, вхід вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr20/hratsiya_nataliya_demchenko/

Фото – Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Глядачка Показати IP 29 Січня 2020 20:01
Виставка дуже гарна. Мої вітання авторці Наталії Демченко.
Ілона Показати IP 29 Січня 2020 22:23
Дуже гарно. Незвично...
демократ Показати IP 31 Січня 2020 10:50
Усе має право на існування
естет Показати IP 31 Січня 2020 15:05
І сама Наталя дуже витончена. Лише б до тієї спідниці не козацько-мисливські чоботи, а модельні туфельки з каблучком 13 сантиметрів...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus