USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Енергоефективність по-луцьки: жителі міста зекономлять на опаленні тисячі гривень*

6 Листопада 2020 15:19
Із початком опалювального сезону ціни на газ поповзли вгору. «Така ситуація на ринку», – розводять руками чиновники в Києві. На місцях розуміють: на практиці зростуть суми у платіжках простих людей на опалення і гарячу воду. «Місцева влада, на жаль, не може впливати на вартість газу. Але ми робимо все, аби для лучан ці комунальні послуги були дешевшими», – каже кандидат на посаду Луцького міського голови Ігор Поліщук.

Луцьк уже багато років є одним із лідерів в Україні з впровадження енергоефективних заходів. За підтримки міської влади місцеві об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) реалізують масштабні проєкти, які економлять тисячі гривень кожному власнику квартири. Завдяки програмі із відшкодування кредитних відсотків за кошти, витрачені на термомодернізацію будинків, а також програмі «30 на 70», у майже сотні луцьких багатоповерхівок вдалося замінити внутрішньобудинкові комунікації, утеплити фасади, під’їзди, перекрити дахи, встановити індивідуальні теплові пункти.
– Якщо в 2016 році на ці програми з міського бюджету виділялося 3 мільйони гривень, то в 2019-му сума становила більш ніж 15 мільйонів. Тобто, ми збільшили фінансування у п’ять разів! Бо побачили, що у будинках відбуваються реальні зміни і люди економлять суттєві суми, – зауважив Ігор Поліщук.

І це не просто слова. Цифри у платіжках говорять самі за себе. Лучанка Світлана Вараниця, яка проживає у трикімнатній луцькій панельці, знає це з власного досвіду. Як нагадує співрозмовниця, у лютому 2019 року тариф на опалення виставили у 41 гривню 52 копійки за метр квадратний. У їхньому ж будинку люди платили по 32 гривні 90 копійок. Тож Світлана лише за місяць опалення економила майже 600 гривень. Відчуйте, як кажуть, різницю! І це в будинку, де встановлено лише індивідуальний тепловий пункт, що дозволяє регулювати подачу тепла залежно від температури зовнішнього повітря. Та що казати! У Луцьку є і такі будинки, де завдяки проведеним додатковим роботам із термомодернізації (утеплення фасадів, заміні вікон та ін.) опалення обходиться навіть у 14 чи 20 гривень за «квадрат».

У міській владі вирішили, що ІТП повинні мати якнайбільше будинків.

– У вісімдесяти багатоповерхівках цього року встановлено індивідуальні теплові пункти. Причому абсолютно безплатно для їхніх мешканців. Такий договір підписано між Луцькою міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), – розповів Ігор Поліщук. – Після запуску цих ІТП сім’ї економитимуть на опаленні щонайменше близько до 30% (!). Люди це відчують уже в цьому сезоні. Крім того, при монтажі цих пунктів у під’їздах ми встановлюємо і спеціальні балансувальні клапани, які роблять так, що енергоносії подаються максимально рівномірно в усі квартири, незалежно від поверху. Наступного року ми продовжимо цю справу, адже програмою передбачено встановити ІТП у 254 багатоповерхівках.

Відповідно до проєкту, який міська рада реалізує спільно з Євробанком, уже замінено 20 котлів, модернізовано застаріле обладнання, встановлено вузли обліку на 12 котельнях, замінено понад 7 км мереж, виведено з експлуатації 18 підвальних та нерентабельних котелень, введено в експлуатацію котельню на альтернативному паливі на вулиці Боженка.
Міська влада, впроваджуючи енергоощадні заходи, економить гроші не лише простих лучан, а й бюджету міста (а це мільйони гривень, які можна використати на благоустрій дворів, ремонт доріг тощо). У цьому питанні Луцьк активно взаємодіє з НЕФКО (Північною екологічною фінансовою корпорацією).

– За цією програмою співпраці у комунальних закладах ми утеплюємо фасади, ремонтуємо дахи, замінюємо вікна, встановлюємо індивідуальні теплові пункти тощо. На це отримали 1,5 мільйона євро грантових коштів і пільговий кредит, виділили чималі гроші з бюджету - 64,3 мільйона гривень. Кредити повертатимемо за рахунок економії енергоносіїв. Вона – просто колосальна! А головне – діти навчаються, а вчителі працюють у комфортних умовах, теплих приміщеннях, – наголосив Ігор Поліщук.

Капітальні ремонти фасадів і заходи з енергозбереження уже здійснили у 11-ти ЗОШ та 4-х дитячих садочках, Палаці учнівської молоді, художній та музичних школах, центральному басейні. Усі ці будівлі змінили зовнішній вигляд Луцька. Для кожного закладу підібрали такий фасад, щоб він одночасно став модерним та «вписувався» в навколишній архітектурний ансамбль. Як бачимо, ідея дуже вдала. Сіру безлику забудову радянських часів у багатьох мікрорайонах міста тепер прикрасили яскраві фасади комунальних закладів. А ефект потрійний: і у приміщеннях тепло, і гроші економляться, й оку приємно. Хоч що кажіть, а справу зроблено хорошу!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Надія Показати IP 6 Листопада 2020 23:27
Рада ,что хоть кто то делает на уровне города.Пример для всех городов Украины.Надо не ныть и ждать помощи,а самим начинать ремонт отопления,да и канализации,ливневок.Всё за эти годы пришло в негодность.Да и материалы уже новые и технологии.Луцк—молодцы!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus