USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Ердоґан заявив, що Україна і Росія на перемовинах близькі до компромісу – Кулеба усе спростовує

25 Березня 2022 16:57
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан заявив, що Україна готова погодитися на чотири вимоги росіян із шести, зокрема відмовитись від членства в НАТО й визнати російську мову як другу державну. Натомість міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що станом на 25 березня жодного консенсусу з Росією щодо згаданих президентом Туреччини чотирьох пунктів переговорів немає, пише Українська правда.

«Гадаю, у перемовинах є консенсус щодо чотирьох пунктів. Перший пункт стосується вступу України в НАТО. На початку Україна наполягала на членстві в Альянсі, але невдовзі Зеленський почав говорити про можливість відмови.

Другий пункт стосується визнання російської мови як офіційної. Зеленський погодився і з цим. Російською мовою і так говорять практично на всій території України. У цьому плані проблем немає», – каже Ердоґан.

За словами турецького президента, певне порозуміння є щодо поступок України стосовно «демілітаризації» як третього пункту. Водночас він додав, що аж ніяк не йдеться про цілковите роззброєння України.

Далі, четвертий пункт стосується колективної безпеки, де, за словами Ердоґана, Україна проявила позитивний підхід«.

Однак, Ердоґан заявив, що Україна не обговорює п’ятий і шостий пункти вимог росіян, а саме визнання російської окупації Криму та окремих районів Донеччини та Луганщини.

Турецький президент сказав, що Зеленський нібито ладний провести референдум щодо Донбасу. Ердоґан також розкритикував західних лідерів за недостатню рішучість в засудженні російської окупації Криму в 2014 році.

Натомість Кулеба усе спростовує: «Немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська. Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною».

Він пояснив, що у підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань. Переговорний процес йде надзвичайно важко.

За словами Кулеби, українська делегація зайняла сильну позицію і від своїх вимог не відмовляється.

Міністр підкреслив, що Україна наполягає, насамперед, на припиненні вогню, гарантіях безпеки та територіальній цілісності України.

Він висловив вдячність турецькій стороні і окремо президенту Ердогану за політичну та гуманітарну допомогу, а також дипломатичні зусилля задля припинення війни Росії проти України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 25 Березня 2022 17:25
ще пару тижнів "переможних" дій нєпабєдімой армії парашки і тему перемовин буде диктувати Україна. зокрема демілітаризацію парашидла і будашпет-2.
Журналіст Показати IP 25 Березня 2022 18:50
пропихують пропаганду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus