USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фестиваль «Ніч у Луцькому замку» хочуть зробити самоокупним

12 Липня 2016 17:14
Цьогоріч від продажу квитків на арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» отримали 422 тисячі гривень. Наступного року розглядають можливість підвищення ціни квитків, що допоможе фестивалю стати самоокупним та менше залежати від коштів спонсорів.

Про це йшлося під час підсумкової прес-конференції арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» 12 липня.

Як розповів член оргкомітету, заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця, інновацією цьогорічного фестивалю стала жорстка система доступу. Так, запрошень цього разу не видавали взагалі, а кількість квитків обмежили приблизно двома тисячами. Під час заходу працювали 500 осіб, які обслуговували фестиваль, а з 2038 проданих квитків 1155 були придбані через інтернет. Оскільки спонсори дійства хотіли прозорості та відкритості, впустити на територію замку сотні осіб за запрошеннями, мовляв, було б некоректним, до того ж, це створювало б незручності для решти відвідувачів. Загалом, з його слів, фестиваль відбувся на високому рівні та без значного негативу.

У день арт-шоу квитки не продавали, адже вони були викуплені заздалегідь. Це спричинило низку дискусій, адже потрапити у замок хотіли ще до 500 осіб. Водночас, зі слів організаторів, ті, хто прийшов з квитками, чекали на отримання браслету-перепустки у черзі не довше 7 хвилин. «Масовку» черги створювали саме ті, хто хотів придбати квиток вже під час фестивалю.

Організатори продемонстрували виявлені охороною спроби нелегально потрапити на дійство – склеєний скотчем браслет та ще один браслет-підробку, надрукований на принтері.


Щодо недоліків, Юрій Моклиця звернув увагу на те, що далеко не всі приміщення замку нині, на жаль, відкриті для відвідувачів. Так, гості фестивалю не могли піднятися на мури замку чи потрапити у підземелля церкви Івана Богослова, тож у майбутньому планують обговорити з адміністрацією заповідника питання пристосування замку під подібні заходи. Щодо місцезнаходження головної сцени під час арт-шоу, організатор зауважив, що для сцени таких розмірів обране місце було єдиним можливим.

Режисер фестивалю Руслана Порицька розповіла, що атмосферу у замку створювали 20 колективів, майже 250 артистів та десятки майстрів. Низка колективів об’єдналися заради того, щоб спільно розробити перформанс для шоу. Принциповим ідеологічним аспектом заходу було творення скульптури-інсталяції – коня, завдяки якому збирали кошти на арт-терапію учасників АТО. У цьому символі об’єдналися думки та побажання багатьох відвідувачів фестивалю, а загалом вдалося зібрати 3300 гривень, які спрямують на купівлю матеріалів для арт-терапії. У майбутньому скульптуру планують доопрацювати – є ідея, аби кінь став позолоченим, перетворився на важливий символ міста.

Руслана Порицька зауважила, що відсутність запрошень на арт-шоу є елементом ламання «совкової системи», адже чимало посадовців цього разу телефонували, безрезультатно намагаючись переконати організаторів пропустити їх на фестиваль безплатно.

Вперше протягом історії арт-шоу організатори докладно прозвітували про витрати та прибутки фестивалю. Так, технічний директор арт-шоу Алла Доманська повідомила, що з 660 тисяч гривень видатків 270 тисяч становили гонорари артистів та оплата праці осіб причетних до організації дійства, 145 тисяч вартувало технічне обслуговування (сцени, освітлення електрика). На атракції витратили 75 тисяч – йдеться про створення казкової істоти-символа (вартістю 30 тисяч гривень), фотозону, витратні матеріали тощо. Оренда замку коштувала 20 тисяч гривень, охорона – 11 тисяч, проживання та харчування гостей – 45 тисяч.


Від продажу квитків отримали 422 тисячі гривень, ще 42 тисячі на фестиваль виділила міська рада, 40 тисяч – спонсори, 30 тисяч – ексклюзивний спонсор і 76 тисяч – генеральний спонсор Андрій Покровський. Як пояснила Алла Доманська, раніше повідомляли про те, що генеральний спонсор надав 250 тисяч гривень, однак у процесі підготовки арт-шоу виявилося, що витратити можна менше, тож генеральному спонсору повернуть значну частину його коштів за умови, що він наступного року знову виступить генеральним спонсором «Ночі у Луцькому замку».

Головна мета, зі слів організаторів – вивести фестиваль на самоокупність. Організатори розглядають питання підвищення вартості квитків на арт-шоу наступного року, що допоможе фестивалю бути самоокупним та менше залежати від спонсорських коштів. Цьогоріч, з їхніх слів, факт продажу усіх квитків за декілька днів до дійства був несподіванкою для організаторів. Цікаво, що окрім відвідувачів з Луцька, на фестиваль прибула група з 55 туристів з Києва, яких привезла туристична компанія, інша група туристів приїхала з Дніпра, були відвідувачі з Польщі, Львова, Рівного, Вінниці, Хмельницького та інших міст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Федя Показати IP 12 Липня 2016 20:52
Та там 200-300 нема за що платити. Запросили б океан ельзи друу ріку а то що небудь і за такі гроші
Василь Показати IP 12 Липня 2016 21:42
Я хотів відвідати фестиваль, але ціна квитка відбила бажання йти. Якщо ще подорожчає, то хто його відвідуватиме? Лише Лапін та Романюк напевно.
Лучанка Показати IP 12 Липня 2016 23:52
Чому не продавали квитки у день фестивалю. Продавали шустрі хлопці по 300 грн. Роздруковані з інтернету
Василь Показати IP 13 Липня 2016 00:31
Пропоную продавати ще і квитки на вихід з фестивалю.Їх скоріше розкуплять і за більші гроші. Тоді він буде самоокупний.
Коля Коля Показати IP 13 Липня 2016 00:32
Щось тут не клеїться...., загальна кількість квитків 2038 шт, заробили від продажу квитків в неті 420 тис.грн, це продано 1400 квитків, а де поділось 638 квитків.., що не купували поза нетом.., а де гроші від оренди торгових точок.., що.., торгаші безоплатно торгували....???
ВасяВася до Коля Коля Показати IP 13 Липня 2016 11:58
Не умнічай тут! Булгактер знайшовся.Сказали ж, що все погано, значить-погано!Будемо думати, як розвивати. Може коноплю посадимо, може вулики розставимо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus