USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Організатори розкрили секрети й таємниці «Ночі у Луцькому замку-2016»

15 Червня 2016 19:00
Із нетерпінням лучани та гості міста чекають на найяскравішу мистецька подію Луцька - арт-шоу «Ніч у Луцькому замку - 2016». Як відомо, після двохрічної перерви, організатори вирішили кардинально змінити формат та концепцію фестивалю. Відтак, підготували для відвідувачів заходу безліч несподіванок та сюрпризів.

Про це та інше у власному інтерв’ю для Інформаційного агентства Волинські Новини розповіла арт-менеджер та режисер фестивалю, керівник театру-студії «Гармидер» Руслана Порицька.
Фантастична казка оживе у перфомансах та на полотнах

Зі слів пані Руслани, щороку фестиваль «Ніч у луцькому замку» мав особливий характер та відтінок, однак цьогоріч основною тематикою заходу організатори обрали фантастичну казку.

«Це будуть не просто казки, а містичні легенди на тему минулого, сучасного та майбутнього, які, можливо, й не є достовірними, проте від цього вони стають не менш цікавими. Я вважаю, що саме це й стане однією з родзинок дійства. Спеціально для цієї ночі луцькі колективи, зокрема, «Garage Drum Show», театр «ГаРмИдЕр», театр вогню «Fire Dance» роблять спільну театралізацію дійств, побудованих на легендах. Такої перфомансної сцени за весь час проведення фестивалю ще не було. Її будуть творити спільно з відомим каліграфістом Кирилом Ткачовим, який буде прописувати усі легенди на великих полотнах просто на очах у публіки», - розповіда про тематику свята арт-менеджер фестивалю.
Також цього разу замок цього року матиме власний голос «згори», який буде розповідати містичні історії

«Задля збереження інтриги, я поки не говоритиму, хто його озвучуватиме. Вже після півночі гості зустрічатимуть яскраве сучасне шоу, а також перформанс-інсталяцію, що являє собою своєрідну гру світла та видовищності», - таємничо посміхається організатор.

Сучасне лазерне й неонове шоу поєднають з вогнем

«Окрім вищесказаного, - каже очільниця «ГаРмИдЕру, - до обласного центру Волині приїде дуже цікавий театр з Мінська «Бармаглот», який працює в напрямку лазерного і неонового шоу. А опівночі розпочнеться театралізоване «змагання» минулої та нової доби за володіння замком. Це буде таке величезне північне шоу, що поєднає у собі не просто показ майстерності артистів, які працюють у вогняному жанрі, а й зробить це видовище театралізованим».
Особливою родзинкою цієї ночі буде створення казкової істоти Луцького замку

Як пояснила пані Руслана, її презентуватимуть власне під час відкриття:

«Я не розкриватиму таємниці повністю, однак скажу, що вона (казкова істота) також має коріння з минулого прадавніх мурів Лучеська. Ця істота є втіленням однієї з легенд замку. Символічним буде й те, що всім учасникам і гостям, які завітають на фестиваль, запропонують взяти участь у її створенні. Так, кожен відвідувач, пожертвувавши кошти на благодійність, а саме на арт-терапію для реабілітації українських бійців, яку здійснює громадська організація «Арт-постріл», зможе придбати спеціальну дощечку, на якій напише або намалює те, що вважає важливим для себе. Цю дощечку можна буде прибити на визначене місце. Скульптура та буде гігантською. Після фестивалю її встановлять у місті й це нагадуватиме лучанам та гостям про містичну легенду замку Любарта».
«Дитяча година» у нічному замку

«Ми акцентували велику увагу на формат сімейного відпочинку, а саме на дитячі розваги. Саме тому шоу розпочнеться о 20:00. Протягом години, з 20-ї до 21-ї, проведуть цікаві майстер-класи. Атракції та розваги, які відбуватимуться в стінах замку, для дітей будуть безкоштовними. Разом з партнерами фестивалю ми приготували цікавинки з частуванням малечі. Діти зможуть розписувати солодкі символи ночі – місяці та зорі, й згодом ласувати ними», - каже співрозмовниця.

Варто зауважити, що, зі слів організатора, вартість вхідного квитка для дітей буде такою ж, як і для дорослих. Як виняток – дошкільнята до 7 років, які зможуть відвідати захід безкоштовно, утім для цього потрібно буде при вході посвідчити вік дитини.

Музика фестивалю

«Музична сцена буде насиченою та цікавою, адже хедлайнерами фестивалю стане музичний гурт The Hardkiss. Ми намагались підібрати таких музикантів, поява яких на сцені буде не просто якісним виконанням, а й міститиме візуальну складову з елементами шоу. У гурту The Hardkiss ці якості поєднуються ідеально. Їхні образи є цікавими, фантастичними. До того ж вони пасують до концепції фестивалю й є на хвилі популярності. Варто додати, що виступ гурту відбудеться під ранок, а до того часу сил відпочивати, зазвичай, вистачає лише молоді, а Hardkiss і є стилістично - молодіжним гуртом. Після музичної частини «Ночі у замку» на гостей заходу чекатиме дискотека - проект доволі унікальний, тому що ді-джей працюватиме з «живими» музикантами. Автентичну старовинну музику поєднають з сучасною – клубною. Це буде своєрідним символом зіткнення двох часів у неординарному замковому просторі», - зазначила арт-менеджер дійства.
К
ількість квитків обмежили, але покращили комфорт

«Ми обмежимо кількість квитків двома тисячами. Але треба зважати й на те, що є ще багато учасників – майстрів та виконавців, згідно з попередніми підрахунками – до п’яти сотень це будуть учасники. Тобто, якщо підсумувати, то 2,5 тисячі – це формат комфортного перебування в замку. Для цього ми збільшуємо кількість вбиралень, великий акцент робимо й на освітленні та прибиранні. Крім того частину дійства ми виносимо за межі замку. На самій території замкової площі будуть ярмаркувати, також розмістимо харчові точки. Додаткові вбиральні поставимо й перед замком. Там же буде відпочинкова зона, де гості фестивалю зможуть банально лягти й відпочити, якщо дуже цього захочеться», - наголошує режисер.

На території проведення фестивалю продаватимуть алкоголь, але для п’яних діятиме фейс-контроль

«На сьогоднішній момент ми уже сформували правила поведінки на фестивалі й у них все дуже чітко прописано. Цими правилами ми й будемо керуватись. Ну й, звісно, людей у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а також із вогнепальною зброєю охорона має право не пропустити або вивести з території замку. До слова, цього року охорону заходу посилять. Стосовно алкоголю, то скажу вам точно – алкогольні напої у пляшках на території продавати не будуть стовідсотково. Але як можна уявити гуляння в замку без медовухи, якісного пива? Усе це буде», - переконує пані Руслана.

Чи є вигідним фестиваль для міста?

«Місту фестиваль окупиться однозначно. Приїдуть туристичні групи, які в Луцьку будуть їсти, пити, жити, «хороше походити» і це вже вигідно для міста та його мешканців», - запевняє організатор.
Лучани обурюються, мовляв, вартість вхідного квитка 200 гривень – занадто дорога…

«Та ми знали, що будуть обурюватися, але пригадайте вартість вхідного квитка на сольний концерт будь-якого із відомих виконавців. Але ж ці концерти лучани відвідують. Власне, ми звели цю суму до мінімуму, але ж потрібно окупити дуже великі витрати. Тим паче, ми не економимо на безпеці, комфорті та технічному оснащенні», - пояснює пані Порицька.

Чи маєте у планах на перспективу запрошувати гурти з-за кордону?

«У той час, коли ми розпочинали організацію, на все у нас було два з половиною місяці. Тобто з моменту, коли нас запросили взяти на себе організаційні клопоти, і до моменту шоу - нереально запросити зарубіжних виконавців, хіба лишень сподіватись на удачу. Тому, якщо буде відомо, що наступного року проводитимуть фестиваль такого ж формату, то чому б і ні, але робити це потрібно заздалегідь», - резюмує арт-менеджер фестивалю.

Нагадаємо, арт-фестиваль «Ніч у Луцькому замку» проводили щорічно в останню неділю червня. Складовою частиною заходу були імпровізовані лицарські бої та середньовічні розваги, театралізовані дійства, майстер-класи народних майстрів з гончарства, лозоплетіння, соломоплетіння, флористики та ковальства, дегустація та приготування національних страв. Однак, через складну суспільно-політичну ситуацію в Україні, у 2014-2015 роках фестиваль відмінили.

ДОВІДКА:

Упродовж 2007-2013 років у арт-фесті «Ніч у Луцькому замку» взяли участь творчі колективи, які репрезентують європейську давню культуру і сучасне мистецтво, з Білорусі, Польщі, Молдови, Литви, Чехії, Грузії, України. Його проведення відіграло суттєву роль під час визначення Луцького замку переможцем у Всеукраїнській акції «7 чудес України». Проект визнали кращим в рейтингу мистецьких подій Волині та віднесли до 100 кращих подій для туристичної індустрії України 2012 року. Перемога в рейтинговій акції «Людина року Волинського краю - 2010» у номінації «Подія року» є свідченням популярності заходу серед волинян. Організаційно-мистецький рівень проекту високо оцінений експертами з питань культурної політики Ради Європи.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Експерт Показати IP 15 Червня 2016 23:16
Чи є вигідним фестиваль для міста? Звичайно що ні, бо це бізнес проект покровського і виручені гроші однозначно не підуть в бюджет міста.
Експерт Показати IP 15 Червня 2016 23:23
Це бізнес проект і вигоди для міста немає ніякої. Туристи які приїдуть просто покладуть гроші в киненю підприємцю.
Вікторія до Експерт Показати IP 21 Червня 2016 10:49
Доброго дня, підкажіть будь ласка , а які заходи для привертання туризма бачити Ви ? Так легко відмовлятися від всього, критикуючи - пропонуйте!
зорро Показати IP 16 Червня 2016 09:20
нікому то не цікаво, замок найнезручніший для проведення таких заходів, обмежена оглядовість сцени через споруди всередені двору, акустика по типу бочки, відсутність сидячих місць - за що платити 200 грн?!
Олександр Решетовськ Показати IP 16 Червня 2016 10:15
Які ж в нас є люди....((( Нічим їм не входиш! Лише би Бу-бу-бу...бу-бу-бу!!! Прекрасний фестиваль!!! Унікальний!!! Для Луцька це величезних плюс!!!! МОЛОДЦІ ОРГАНІЗАТОРИ!!!!!!!!!
Оксана Показати IP 16 Червня 2016 10:33
Які все-таки дивні люди, подякуйте, що в місті хоч хтось щось робить для вашого відпочинку. 200 гривень за вхід на фестиваль - це взагалі не гроші, змилуйтесь.
гість Показати IP 16 Червня 2016 12:41
а замок часом не спалите тими феєрверками та вогняними шоу. На словах про фейс контроль виглядає гарно а насправді дві третини відвідувачів будуть пяні вдризг і справляючи нужду обгадять всі стіни замку і все навколо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus