USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Фільм про Маріуполь отримав «європейський Оскар»

12 Грудня 2022 06:18
Картина «Маріуполіс 2» загиблого в Маріуполі литовського режисера Мантаса Кведарачавічуса отримала премію Європейської кіноакадемії як найкращий документальний фільм (European Documentary).

Лауреати «європейського Оскара»-2022 були оголошені на урочистій церемонії у Рейк’явіку у суботу, 10 грудня, інформує Кореспондент.

Прем’єра фільму «Маріуполіс 2» відбулася на фестивалі Канна 19 травня 2022 року, вона була удостоєна спеціальної нагороди журі Золоте око.

Кведаравічус приїхав до окупованого російськими військами Маріуполя у березні і знімав там мирних жителів. Згодом він потрапив у полон і у квітні загинув. Картина змонтована з матеріалу, який зберегла наречена режисера Ганна Білоброва, яка була разом з ним у Маріуполі.

На європейську кінопремію було номіновано і три інші фільми про Україну. На найкращий документальний фільм претендував «Дім із уламків» датського режисера Симона Леренга Вільмонта. Ігрові фільми «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука та «Цензорка» Петера Керекеша були висунуті на призи ФІПРЕСІ Європейської кіноакадемії (European Discovery – Prix Fipresci).
Найкращим фільмом визнано «Трикутник смутку»

У головній номінації Найкращий фільм (European Film) перемогла картина «Трикутник смутку» шведського режисера Рубена Естлунда, яка отримала Золоту пальмову гілку в Каннах.

У стрічці розповідається про розкішну подорож на яхті, яка пішла не за планом. Естлунд також став переможцем у номінаціях Найкращий режисер та Найкращий сценарист. Златко Бурич, який зіграв одного з головних героїв, був відзначений як найкращий актор.

Найкращою актрисою стала Вікі Кріпс за роль у драматичному фільмі Корсаж. Серед комедій перемогу здобула картина «Найкращий бос» іспанського режисера Фернандо Леона де Араноа.

Премію Європейської кіноакадемії, яку часто називають «європейським Оскаром», було засновано 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для просування європейського кінематографу у світі. Вона є однією з найпрестижніших нагород у галузі кіно. Відбір її лауреатів здійснюють понад 4000 осіб – членів академії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus