USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Фільм, присвячений льотчику Андрію Пільщикову: у Луцьку презентували проєкт «Крила». Фото

18 Грудня 2023 09:51
У неділю, 17 грудня, в «Першому Волонтерському» пабі відбулася презентація проєкту про фільм «Крила» луцького режисера Олександра Стеренчука. До заходу долучився льотчик KARAYA (справжнє ім'я Вадим Ворошилов), який служить у 204 БрТА, що дислокується в Луцьку.

Фільм «Крила» присвячений загиблому пілоту 40-ї бригади тактичної авіації Андрію Пільщикову на псевдо Джус. Хлопець родом з Харкова, з початку повномасштабного вторгнення захищав небо України на винищувачах МіГ-29. Зокрема брав участь у повітряній обороні Києва в складі підрозділу, який називали «Привиди Києва». Він та ще двоє льотчиків загинули унаслідок зіткнення двох українських літаків увечері 25 серпня на Житомирщині.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини режисер Олександр Стеренчук, прем'єру фільму «Крила» заплановано на лютий 2024 року.
«Знімання тривали близько п’яти місяців, їх вже завершено на 100%, але зараз ще тривають інші роботи над створенням. Щодо тривалості – точного хронометражу ще немає, але можна сказати, що це буде десь 40-45 хвилин, тобто це вже повнометражний фільм, який займе до години часу», – поділився Олександр Стеренчук.
Читати ще: Випити пива й допомогти ЗСУ: в Луцьку відкрили атмосферний паб


Фільм відзнято у стилі сюрреалізм з елементами українського поетичного кіно. Основний його задум – продемонструвати колективне прагнення і заклики українського народу спонукати світову спільноту надати винищувачі та засоби протиповітряної оборони Повітряним силам Збройних сил України. Знімання «Крил» відбувалися повністю силами команди, мета також благодійна, адже усі зібрані кошти з прокатів фільму передадуть для ЗСУ.
Герой України Вадим Ворошилов з позивним KARAYA наголосив, що такі проєкти у наш час є надважливими.

«Такий фільм, підхід – це надзвичайно важливо для українського суспільства. Адже, по-перше, необхідно піднімати престиж війська загалом в Україні. По-друге, ми бачимо, що ворог не здасться, він прагне лише тотального винищення українського народу.

Ми всі розуміємо, що це війна на виснаження, і вона не закінчиться завтра-післязавтра. Тому ми маємо патріотично готувати нашу молодь, щоб вони розуміли і бачили, що відбувається. Хочу додати, що дуже важливо долучатися постійно до благодійних зборів, аукціонів, адже, на жаль, бюрократична машина існує в будь-якій армії світу.

Щоб прийняти на озброєння ті самі необхідні війську FPV-дрони, потрібен досить тривалий час. А так завдяки небайдужим людям, волонтерам є можливість сьогодні купити, а завтра він вже працює і нищить ворога. І результат їхньої праці теж дуже важливий», – підкреслив KARAYA.
Читати ще: «Нам потрібні F-16». Інтерв'ю з пілотом KARAYA, який служив у Луцьку, про ворога, безпілотну авіацію та віру в Бога

Головна роль у фільмі дісталася моделі та акторці Катерині Федорчук. Дівчина розповіла, що труднощів на знімальному майданчику не виникало, адже вона звикла до різноманітних знімань. Основний посил, який вона хоче передати від імені своєї героїні, – це те, що Україна сильна і вона обов'язково переможе.
«Загалом, фільм «Крила» народився дуже спонтанно, з побажання головної героїні. Ми якось знімали комерційний проєкт і над головами пролетів бомбардувальник, я запитав у Каті: «Знаєш, що це за літак?» Вона відповіла: «F-16», але це був СУ-24. І ось в мене ця ідея про F-16 почала крутитися, а потім я сказав, що треба такий фільм зняти. Ідея була в короткометражці на 3-5 хвилин. Я написав сценарій, потім уже вийшло і на 6, і на 8, а потім навіть і на 16 хвилин.

Акторів завжди збирав я, але Катя дізналася про свою роль в останню чергу. Це було так: в мене день народження і вона побажала мені відзняти фільм, а я відповів: «Добре, але треба, щоб ти зіграла головну роль», – розповів про ідею фільму режисер Олександр Стеренчук.
Зустріч-презентація проєкту «Крила» відбулася у форматі волонтерської гутірки, головна мета якої, як зазначили організатори, – донести до людей, що всі ми робимо правильну справу – чи це невеликий донат, чи волонтерський збір, чи патріотичний вірш, тобто все, що наближає Україну до перемоги і прославляє її культуру.
Упродовж заходу гості могли залишити свій донат на ЗСУ, а також взяти участь у благодійних аукціонах, де розігрували військові рукавички, ларингофон, персональний шеврон KARAYA та інші цікаві речі.
«Крила» – це про захисників, про авіацію, про популяризацію українського народу, культури та сильного духу. Творці фільму розповіли, що у стрічці знялося близько 150 людей. Найважчим було, кажуть, знайти час для знімань, адже акторам треба відриватися від роботи. Щодо локацій, то вони були різними – будинок Голованя, підземелля, літак Іл-18Б на 33-му кварталі, фотостудії, поля та інші місця у Луцьку й поза його межами.
Читати ще: Не мріяв про небо, а став легендою: Герой України KARAYA, який служив у Луцьку, готовий підкорити F-16 за три місяці

Оператор-постановник Антон Аношин зазначив, що як і в кожному знімальному процесі, так і тут є багато невдалих та смішних моментів.
«Я думаю, ми зробимо і викладемо окремо таке відео з факапами, незрозумілими ситуаціями. Траплялося, що йдуть знімання, починається дощ і треба виносити різні там парасолі, щоб камера не намокла, бо у нас є цікаві сцени, наприклад, з фарбами. Мусили чекати сприятливих умов, щоб продовжити роботу. Але ми не відходили назад, а йшли тільки вперед до результату», – розповів Антон Аношин.

Саундрек до фільму створив звукорежисер та композитор Сергій Мінаєв.
«Як взагалі це було: Сашко мені пише, що є проєкт і треба допомога по звуку. Я кажу: «Добре». Він: «Треба оркестр записати, але грошей немає». Я давай думати, що можна зробити, записували на рекордери. Мелодія, до речі, українського композитора Скорика. А далі було завдання записати волинку. Взагалі я думав, що це буде якась автентика, але далі накрутили бас, розмножили доріжки і понеслось», – поділився Сергій Мінаєв.
Окрім уже згаданих персонажів, до зустрічі також долучилися актор Олександр Карпач, акторка Яна Бренич та інші учасники фільму «Крила».

Спочатку стрічку презентуватимуть у кінотеатрі, де будуть донати за закритий перегляд, а уже згодом картину відкриють для вільного перегляду.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Хтось Показати IP 18 Грудня 2023 12:32
Опис цікавий, але про що саме фільм, поки не ясно : ) Локації інтригують.
Маннергейм Показати IP 18 Грудня 2023 21:04
Загинули внаслідок зіткнення двох українських літаків. Питання це геройство чи чийсь провал?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus