USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Фронтера»: у Луцьку стартував фестиваль, присвячений століттю роздумів

17 Листопада 2018 13:20
Протягом вікенду на лучан і гостей міста чекає насичена різноманітними мистецькими заходами програма. Так, усі охочі матимуть змогу ознайомитися з творчістю знаних авторів, які прибули до обласного центру Волині з різних міст України та закордоння, аби долучитися до масштабного літературного фестивалю.

Офіційне відкриття І Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» за участю представників міської влади, запрошених письменників та волонтерів дійства відбулося 17 листопада.

Насамперед засновниця фестивалю Ельвіра Яцута пригадала, що підготовка до заходу тривала більше року. За цей час вдалося, зокрема, налагодити співпрацю з авторами та домовитися, аби ті приїхали до Луцька.

«Мене постійно запитують, що таке фронтера. Цей термін присутній у багатьох мовах і означає не кордон чи межу, а територію, яка знаходиться поблизу кордону. Це та територія, яка зазнає сильних впливів із обох боків», – сказала Ельвіра Яцута та подякувала за довіру авторам, які прибули на фестиваль із різних міст України, а також із Польщі, Білорусі та Латвії.
Окрім того, вона нагадала, що цьогоріч фестиваль присвячений століттю роздумів – періоду від закінчення Першої світової війни (1918 рік) і до сьогодення.
ЧИТАЙТЕ ЩЕ: РОЗКАЧАЄМО НАШ ЛУЦЬК, – ЕЛЬВІРА ЯЦУТА ПРО «ФРОНТЕРУ», ЛІТЕРАТУРНИЙ ТУР І АМБІТНІ ПЛАНИ

До організації «Фронтери» долучилася і міська влада. Як наголосив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, проведення в місті заходу такого рівня стало можливим завдяки ініціативам окремих осіб.

«Надзвичайно приємно, що в Луцьку відбуваються різноманітні фестивалі – не тільки музичні, спортивні, а й літературні. І за рахунок того, що до нашого міста приїжджають люди з різних куточків країни та закордону, цей фестиваль слугує своєрідною промоцією Луцька. Зі свого боку міська рада послідовно підтримує такі цікаві мистецькі події, які дійсно розвивають місто та наповнюють культурне життя Луцька особливим змістом», – зазначив Ігор Поліщук.
Директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів висловила впевненість у тому, що протягом усіх фестивальних днів лучани та гості міста матимуть нагоду відкрити для себе творчість багатьох українських та іноземних письменників по-новому.

«Я переконана, що фестиваль «Фронтера» має велике майбутнє: будуть розширюватися горизонти, географія, щороку до нас приїжджатимуть цікаві митці. Це і є наша мета, тож ми й далі підтримуватимемо цей захід», – наголосила Тетяна Гнатів.
Задовго до фестивалю в Луцьку почали відбуватися лекції, покликані ознайомити містян із особливостями розвитку літератури України, Польщі, Білорусі та Латвії упродовж крайніх ста років. Сприяло їх проведенню, як і самої «Фронтери», Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Консул Марек Запур, своєю чергою, пожартував, що вбачає в організації фестивалю один суттєвий недолік – те, що офіційне відкриття влаштували в суботу зранку. Також він передав вітання від Генерального консула Вєслава Мазура.

«Хочу відзначити: якщо спостерігати за тим, як розвивається Луцьк загалом, то можна помітити, що він дуже швидко змінюється, зокрема й культурно. І фестиваль є свідченням цього», – зауважив Марек Запур.

Він поділився, що мав нагоду відвідати нещодавно відкритий у Луцьку Музей сучасного українського мистецтва Корсаків і був дуже вражений ним. «У мене є багато друзів, які знаються на сучасному мистецтві. І от один із них сказав мені, що хотів би, щоб такий музей запрацював і у Варшаві… Я дуже радий, що Луцьк рухається європейським напрямком», – підкреслив консул.
Фестиваль «Фронтера» підтримують також представники місцевого бізнесу. Наприклад, присутній на заході меценат Роман Бондарук акцентував, що переконаний у тому, що це літературне дійство стане ще одним приємним відкриттям Луцька для приїжджих гостей, у тому числі для авторів і митців.
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан звернув увагу на те, що Луцьк представники організації розглядали передусім як центр енергоефективності.
«І тут я дізнаюся про таку подію… Це важливо, оскільки ми як асоціація почали налагоджувати контакти з Міністерством культури, і минулого року було започатковано під патронатом міністра культури проект «Малі міста – великі враження», який спрямований не на капітальні видатки, а на підтримку такого роду фестивалів. І я хотів би, щоби «Фронтера» дійсно стала одним із чинників промоції Луцька», – сказав Олександр Слобожан.
Окрім того, у рамках фестивалю за ініціативи та підтримки Passage Interdit започатковано соціальну акцію«Вільна бібліотека», яка покликана налагодити спілкування між читачем і авторам. Так, будь-хто, прийшовши до коворкінг-центру, може безоплатно взяти почитати книгу, залишивши взамін на закладці відомості про себе. Таким чином читачі можуть знайомитися між собою.
Відзначимо, що програма фестивалю досить насичена. Із розкладом заходів можна ознайомитися тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
читач Показати IP 17 Листопада 2018 18:00
А де писателі? Мо" Дмитро з Ромком щось вже написали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus