USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Ганьба» під капличкою: прихожани УПЦ МП на Волині не впустили поліцію до храму

16 Листопада 2023 07:17
У селі Дарівка на Ковельщині уже не перший тиждень чубляться за церкву. Одні перейшли до Православної церкви України, а інші разом зі священником – ні.

І ті, й інші тепер вважають, що мають право молитися у місцевому Свято-Миколаївському храмі. Аргументи називають різні, протистояння направду емоційне, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Ви запроданці, колаборанти! Вас туди, на московію! На московію вас, тут буде все українське!» – не приховує обурення місцева жителька, звертаючись до односельчан, які не хочуть прощатися з московським патріархатом.

«Зараз Верховна Рада приймає, шоб УПЦ взагалі не було! Її через місяць, через два взагалі не буде, цієї вашої церкви», – додає місцевий мешканець.

Читати ще: «Ну то що, що загинув?» На Волині священник образив матір Героя, яка пожертвувала гроші на церкву

Минулої неділі прихильники ПЦУ на чолі з голобським священником Андрієм Сехом прийшли заявляти свої права на храм, маючи намір провести перше богослужіння. Щоб уникнути конфлікту, навіть дочекалися, доки у храмі відслужить громада УПЦ МП. І навіть викликали поліцію – щоб наглянула за порядком. Однак не склалося.

Віряни УПЦ після служби по хатах не розійшлися, а практично забарикадувалися на церковному подвір'ї. В один голос запевняють, що церкву прихильникам ПЦУ не віддадуть. У відповідь чують:

«Війна в державі, біда в державі. Я скарбник у церкві, я знаю, куди йдуть гроші за свічки. Оті діти, що зараз без ніг, оті діти, що лежать у могилах, убиті тою зброєю, яка куплена за свічки московського патріархату».

Емоціями емоціями, але головне – зробити все по закону, і обидві сторони наче погоджуються.

Читати ще: «Не перейдемо навіть за мільйон»: на Волині прихильники московської церкви цькують матір загиблого воїна

Як прокоментував Юрій Єрохін з Ковельського районного управління поліції, окремої релігійної громади в селі Дарівка зареєстровано не було.

«Її було зареєстровано два тижні тому як релігійну громаду Православної церкви України, яку очолює на цей момент отець Андрій Сех», – констатував поліцейський.

Більше того, дарівський храм Святого Миколая, який за документами визнаний капличкою, теж офіційно належить громаді ПЦУ. Щоправда, сусіднього села Новий Мосир.

«Тут реєструвалася тільки ПЦУ зразу. Тут нема УПЦ, взагалі нема, – пояснює опонентам отець Андрій, благочинний ПЦУ Голобського округу. – От ви собі збирайтеся, щоб тепер було все правильно юридично, збирайте збори, організовуйте собі юридичну особу, а тоді ми поговоримо».

Інтереси дарівських прихильників УПЦ МП приїхав захищати отець Ніфонт з Голоб. Він наполягає: реєстрація громади не є обов'язковою.

«Законодавство України не зобов'язує і дозволяє об'єднуватися вірянам без релігійної реєстрації», – дивує аргументами священнослужитель.

«То я з документами не маю права, а ви без релігійної реєстрації маєте?» – справедливо зауважує отець Андрій.

Зрештою поліція пропонує компроміс: опечатати церкву обом сторонам та шукати правди в суді.

«Найбільш оптимальне рішення, щоб не допустити будь-якого зіткнення: ми повинні храм цей опечатати. І в судовому порядку ви будете доказувати своє право зайти і усунути перешкоду, будете доказувати, що маєте право на користування. А рішення суду є обов'язковим для виконання: що для вас, що для вас, що для нас», – резюмував правоохоронець Юрій Єрохін.

Читати ще: Позбулися російського царя: у храмі на Волині зняли ікону Миколи ІІ з сім'єю. Настоятель не розуміє обурення людей

І навіть попри це, представники московського патріархату дозволили собі заявити представнику поліції, що він не має повноважень у такий спосіб залагоджувати церковний конфлікт й опечатувати церкву.

Зрештою, віряни УПЦ московського патріархату так і не впустили поліцію на територію храму. Обидва священники заявляють, що написали заяви: один – на те, що намагаються заволодіти храмом без відповідних документів, а інший – на перешкоджання вірянами зайти у храм. На тому і розійшлися. Обидві сторони – з відчуттям власної правоти і готовністю й далі стояти на своєму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 16 Листопада 2023 09:02
Москалі, за ваші гроші фінансують убивства українців.
Атеїст Показати IP 16 Листопада 2023 14:33
Тссс, але немає ніякого шановне панство.
Корiнний лучанин Показати IP 16 Листопада 2023 20:44
Правильно зробили ,що не пустили.в Стамбул !
УПЦ - це Україна Показати IP 16 Листопада 2023 20:50
«Не дождьотєсь», - побажав клірик ПЦУ матерям наших захисників. У неділю 13 листопада група осіб ПЦУ зі своїм душпастирем Андрієм Сехом намагалися заволодіти приміщенням каплиці на честь святителя Миколая у с. Дарівка, що на Ковельщині. Цій події передували активні, але марні намагання представників ПЦУ заручитися підтримкою не тільки жителів Дарівки, але й обласного телеканалу та держслужбовців. Ще рік тому, панотець Андрій Сех з окремими жителями сусіднього села Новий Мосир, не звертаючи уваги на голоси вірян місцевого Михайлівського храму, зареєстрував громаду ПЦУ і силоміць увійшов до храму. А цього року, відчуваючи безкарність і підтримку силових органів, як повідомив про це «12 канал», священник ПЦУ вирішив заволодіти і каплицею у Дарівці, котру недавно збудувала і доглядає громада Української Православної Церкви. Клірик ПЦУ вирішив, що для здійснення свого наміру, питати думку місцевої релігійної громади не обовʼязково. «Ви хто тут?», - цинічно і зверхньо вигукнув він в сторону місцевої громади. Зверхність, грубість, вседозволеність і цинізм панотця ПЦУ обурили місцевих жителів. Як наслідок, віряни УПЦ с.Дарівки вирішили не допустити заволодіти їхнім майном, яке вони будували, впорядковували і живили власною молитвою. Зустріч жителів Дарівки ще надовго запам’ятається для її учасників.
Лучанин Показати IP 17 Листопада 2023 12:40
Коли ви г.доту побачите в храмі,то знайте,що скоро прийде Христос....це одна з ознак кінця світу ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus