USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Гаряча лінія під час виборів: на що нарікали волиняни

26 Травня 2014 15:44
Десятки дзвінків від мешканців області та військовослужбовців з Волині, які служать на Сході, отримали впродовж дня голосування представники Громадянської мережі ОПОРА.

Про це під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА «Вибори Президента України: підсумки спостереження ОПОРИ», що відбулася 26 травня у Луцьку, розповіла громадський активіст Марія Доманська.

З її слів, гаряча лінія працювала з 7.00 до півночі у день голосування 25-го травня. Звертатися могли усі волиняни, а також понад 60 короткотермінових спостерігачів ОПОРИ. Їм надавали консультаційні послуги з приводу закону та певних процедур, а також фіксували факти порушення та в оперативному режимі інформували про них ЗМІ. Найчастіше зверталися громадяни, відсутні у списку виборців. Працівники call-центру пояснювали, що, якщо виборець відсутній у списку, проголосувати він вже не зможе. Так, п’ятеро мешканців Маневицького району були відсутні у списку виборців на своїй дільниці, хоча запевняли, що голосували під час минулих виборів. Також виникали питання щодо голосування вдома. Одного волинянина, який написав заяву про голосування на дому, члени комісії вдома не застали. Ситуацію вдалося вирішити – виборця знайшли та домовилися з ним, що він проголосує за межами дільниці.

Кричущих порушень прав виборців, зі слів Марії Доманської, зафіксовано не було. Була інформація про те, що на короткий час виносили печатку за межі ДВК для того, щоб проштампувати документацію таксисту, який возив членів комісії. Зафіксували також випадок, коли виборець проголосував за межами кабінки.

Один виборець повідомив спостерігачеві, що йому пропонували 300 гривень за те, щоб він проголосував за конкретного кандидата. Спостерігач також брав участь у проведенні екзит-полу на дільниці та зауважив дивну тенденцію - виборці часто казали, що голосували саме за цього кандидата. За цим фактом перевірку здійснюють правоохоронці.

Найбільш кричущий факт, про який повідомили на гарячу лінію – те, що військовослужбовці 51-ї механізованої бригади, які несуть службу на теренах Дніпропетровської області, не мали змоги проголосувати. Так, військовослужбовець Іван розповів, що під час шикування повідомили про те, що вони не голосуватимуть. Інформацію перевірили, і виявилося, що частина військовослужбовців мала можливість здійснити волевиявлення, а дехто цього зробити не зміг. Виявилося, що командири повинні були забезпечити їм можливість проголосувати, отримавши відкріпні посвідчення. Скільки військових не мали можливості проголосувати, представники ОПОРИ наразі не знають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus