USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Генерал-майор СБУ очолила Міністерство у справах ветеранів: що про неї відомо

18 Грудня 2020 12:48
Верховна Рада призначила генерал-майора Служби безпеки України Юлію Лапутіну міністром у справах ветеранів.

За її кандидатуру проголосували 248 народних депутатів, повідомляє Новое время.

Лапутіна обіймала посаду заступника начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

У березні 2020 року отримала звання генерал-майора. Вона стала другою жінкою в Україні з таким званням.

На початку російської агресії на Донбасі проводила розвідку в окупованому Краматорську у складі першої об'єднаної групи СБУ.

НВ наводить головні факти з її біографії.

Психолог з антитерористичного центру СБУ

Юлія Лапутіна народилася у 1967 році в Києві. У відкритих джерелах можна знайти інформацію про те, що у неї є вища педагогічна і психологічна освіта, а також вчений ступінь кандидата психологічних наук. Крім того, Лапутіна професійно займалася спортивною стрільбою.

Почала службу у 1992 році у відділі контррозвідки СБУ як оперуповноважена.

Після створення 23 червня 1994 року антитерористичного центру СБУ Альфа Лапутіну запросили туди старшим офіцером. Згодом Альфа стала Центром спеціальних операцій «А» СБУ. У 2010−2012 роках Лапутіна була заступницею його начальника.

У 1994 році вона брала участь у декількох операціях з нейтралізації сепаратистського путчу у Криму.

У 2008 році запропонувала концепцію ментальної інтеграції кримчан в Україну. Після приходу до влади Віктора Януковича реалізація цієї концепції була зупинена.

Участь в АТО

14 квітня 2014 року у складі об'єднаної групи СБУ Лапутіна висадилася на Краматорський аеродром.

«Вилітаючи з Києва, ми не знали, що насправді тут відбувається. Коли приземлилися на аеродромі, зрозуміли, що опинилися в облозі. І лише завдяки місцевим активістам нам вдалося під прикриттям виїжджати в місто, щоб оцінити ситуацію і провести рекогносцировку. Ми зрозуміли всі ризики необережних дій зі звільнення міста, оскільки тут було багато людей. Доводилося діяти інакше, зокрема інформаційними методами, розкидали листівки з вертольота», — розповідала вона під час круглого столу у Краматорську у квітні 2019 року.

У Краматорську Лапутіна займалася контактами із проукраїнськими активістами, розвідкою і передачею даних до Києва. Вона також вела переговори з місцевими прихильниками терористів, які збиралися штурмувати українські блокпости. Завдяки цьому штурму вдалося уникнути. А за допомогою проукраїнських активістів вдалося організувати радіозвернення до жителів Краматорська від імені уряду України. У ньому йшлося про те, як вижити під час обстрілів, і як українська влада поверне собі контроль над містом.

У вересні-грудні 2014 року Лапутіна була командиром оперативної групи СБУ в АТО і виконувала завдання із затримання проросійських терористів.

«Була командиром оперативної групи і працювали в балаклавах», — розповідала вона.

Після звільнення Краматорська Лапутіна ініціювала акцію Краматорськ — це Україна, яку підхопили в інших містах.

У 2014 році вона була призначена заступницею начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Станом на травень-червень 2017 року у Лапутіної було звання полковника СБУ.

Із 2014 року вона провела низку публічних заходів та лекцій на тему витоків війни на Сході України, методів ведення інформаційної війни Росії проти України та смислової війни Росії проти України, а також про участь у цьому протистоянні Української православної церкви Московського патріархату. Зокрема, у листопаді 2019 року Лапутіна брала участь у Міжнародному форумі про безпеку та гібридні загрози в Харкові.

Друга в Україні жінка-генерал

25 березня 2020 року президент Володимир Зеленський присвоїв Юлії Лапутіній звання генерал-майора.

Вона стала другою жінкою, яка отримала звання генерала в Україні після начальниці військово-медичного управління СБУ Людмили Шугалей.

У червні 2020 року Лапутіна увійшла до створеної президентом Консультаційної ради з питань ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.

Чоловік Юлії Лапутіної теж працює в СБУ. У них є дві дочки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 18 Грудня 2020 19:00
а на хрена те міністерство??????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus