USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

ГПУ відреагувала на вимогу Волиньради припинити переслідування бійців 51 ОМБ

21 Травня 2017 13:28
У Генпрокуратурі України розглянули звернення Волинської обласної ради в інтересах 22 обвинувачених військовослужбовців 51 ОМБР, які, захищаючи Україну на передовій, потрапили в полон, а згодом їм інкримінували непокору. Про це повідомили у прес-службі облради.

Зокрема, у відповіді Волиньраді за підписом начальника слідчого управління Головної військової прокуратури Олександра Цибенка наголошується: якщо прокурор, який, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, в результаті судового розгляду прокурор дійде переконання, що пред’явлене особі обвинувачення не підтверджується, він повинен відмовитися від його підтримання.

Чергове судове засідання призначене на вівторок, 23 травня 2017 року. Справа розглядається у суді вже третій рік.

ЧИТАТИ ЩЕ: АДВОКАТ РОЗПОВІВ, ЯК ПОЕТЕСА СВІТЛАНА КОСТЮК СТАЛА НА ЗАХИСТ БІЙЦІВ 51 ОМБ

Нагадаємо, 12.04.2017 депутати обласної ради ухвалили рішення:

1. Звернутися до Президента України Петра Порошенка, Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою:

- припинити переслідування 22 бійців 51 бригади військовою прокуратурою Запорізького гарнізону (суди тривають вже три роки), які, виходячи з оточення, потрапили в полон;

- провести перевірку вмотивованості та обґрунтованості відкриття кримінального провадження щодо бійців, які були кинуті напризволяще на териконі (південна околиця міста Свердловська Луганської області, поблизу селища Хмельницький) в липні 2014 року;

- розглянути можливість про надання доручення прокурорам військової прокуратури Запорізького гарнізону для вжиття заходів щодо відмови від необґрунтованого обвинувачення.

2. Звернутися до Верховної Ради України з проханням створити Тимчасову слідчу комісію щодо подій, які відбулись на териконі (південна околиця міста Свердловська Луганської області, поблизу селища Хмельницький) з 15 липня по 25 липня 2014 року, щоб покарати винних осіб, які кинули хлопців напризволяще.

3. Доручити голові обласної ради Палиці І. П. надіслати рішення ради Верховній Раді України, Президенту України Петру Порошенку, Генеральному прокурору України Юрію Луценку.

Гепрокуратура відреагувала на звернення Волиньради стосовно обвинувачених військовослужбовців 51 ОМБР:

"Зазначені військовослужбовці обвинувачуються військовою прокуратурою Запорізького гарнізону Південного регіону України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 409 КК України (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом).

Згідно ст. ст. 36, 340 КПК України прокурор, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності. Якщо в результаті судового розгляду прокурор дійде переконання, що пред’явлене особі обвинувачення не підтверджується, він повинен відмовитися від його підтримання.

Таким чином, зі змісту вказаних положень КПК України вбачається, що виключно публічний обвинувач у конкретному кримінальному провадженні вправі, за наявності підстав, вирішувати питання щодо відмови від підтримання публічного обвинувачення.

У відповідності зі ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

На теперішній час кримінальне провадження за обвинуваченням 22 військовослужбовців 51 ОМБР перебуває на розгляді у Володимир-Волинському міському суді Волинської області. Триває судовий розгляд. Наступне судове засідання призначено на 23.05.2017.

Слід зазначити, що тривалий судовий розгляд даного кримінального провадження обумовлений значною кількістю письмових доказів, непоодинокими випадками нез’явлення учасників процесу у судове засідання з різних підстав, тощо.

Одночасно роз’яснюю, що ст. ст. 5, 6 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права.

Крім того, втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком кримінальну відповідальність.

Таким чином, до набрання вироками стосовно обвинувачених законної сили вони перебувають під юрисдикцією суду та мають обстоювати свої правові позиції виключно відповідно до встановлених законом процедур судочинства.

Прийняте рішення може бути оскаржене прокурору вищого рівня або до суду", -
йдеться у відповіді Волиньраді за підписом начальника слідчого управління Головної військової прокуратури Олександра Цибенка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus