USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Справи бійців 51 бригади передадуть луганським прокурорам. ОНОВЛЕНО

11 Листопада 2014 16:50
У солдатів 51 бригади, які перебували на території «Уральських казарм» в Запоріжжі, попереду - дорога додому і продовження судів. Про це повідомляє «Время новостей».

Так, після особистого втручання Генпрокурора 41 бійця, які не мали права залишати казарму, відпустили додому.

Коли хлопці сьогодні, 11 листопада, вийшли за межі КПП, запорізькі активісти скандувала «Ура». Під крики волонтерів «Ви - наші герої» бійці пройшли через невеликий коридор слави на стоянку, де їх і чекав автобус. На пам'ять солдати залишили величезний прапор України зі своїми підписами.





Перед приїздом у Володимир-Волинський вони відвідають Київ, де їх зустрічатимуть активісти майдану. А потім вирушать до Луцька, де побачаться з рідними, і тільки потім потраплять в частину. Нагадаємо, у Луцьк вони прибудуть орієнтовно о 7 ранку завтра, 12 листопада.

Вадим Васильєв, адвокат бійця 51 бригади Віктора Січкуна, який сьогодні разом зі своїми бойовими побратимами вирушив із Запоріжжя додому на Волинь - розповів запорізьким журналістам про перспективи судових тяганин з бійцями бригади. Їх за перехід на територію Росії звинувачують у дезертирстві.

Зі слів адвоката, близько десятка бійців волинської бригади під тиском прокурорів уклали угоду з обвинуваченням, «визнавши» свою провину. За це вони відбулися умовними термінами.

З цього приводу, нагадаємо, Генпрокурор Віталій Ярема в розмові з адвокатом Башловкою 5 листопада пообіцяв звільнити двох прокурорів, які контролюють кримінальне провадження щодо солдатів 51-ї бригади. Йшлося про прокурора Запоріжжя Михайла Івлєва і прокурора Південного військового округу Павла Богуцького.

32 бійців, які відмовилися визнавати свою провину, чекає суд, що проходитиме в Луганській області.



Вадим Васильєв

Так, прокуратура може передати справу луганським колегам, мовляв, де трапився інцидент, там нехай і розслідують.

Яким чином буде здійснюватися правосуддя - сказати складно. Але адвокати гарантують, що в Луганську область 51 бригаду не повезуть, а суд пройде в форматі відеоконференції.

«Сьогодні ми маємо маленьку перемогу - хлопці їдуть до себе на батьківщину, на Волинь, але по більшості з них досудове слідство ще не закінчене», - каже адвокат.

З його слів, на батьківщині їм буде набагато психологічно спокійніше, комфортніше, і нарешті вони зможуть знайти внутрішній стрижень, підготуватися і «прийняти бій» у суді. Ті звинувачення, які їм пред'явлені, звичайно ж, не мають жодного обгрунтування. Але це треба довести в суді, чим ми і плануємо зайнятися.

Волинян звинувачують за частиною 3 статті 409 - Ухилення від виконання військових обов'язків в умовах військової обстановки. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від п'яти до десяти років.

«Стаття передбачає або військовий стан, або бойову обстановку, - зазначає адвокат. - Але, як відомо, ні воєнного стану в Україні не оголошено, ні бойової обстановки - на момент 25 липня, коли хлопці, за версією звинувачення, дезертирували. Тому частина третя жодним чином не підтверджується. Більш того, немає ніяких підстав висувати звинувачення. Тут немає складу злочину. На мою суб'єктивну думку, хлопці невинні».

Хвилюючий момент від'їзду волинян із Запоріжжя додому зобразив фотокореспондент «Времени новостей»:



Нагадаємо, солдати перетнули кордон Росії 28 липня після десятиденного обстрілу бойовиками так званої «ЛНР», а вже 29 повернулися в Україну. Бійців одразу ж звинуватили в дезертирстві. В серпні пройшов перший суд у Запоріжжі, на якому солдатам обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на території "Уральських казарм".

З вимогою закрити проти солдатів кримінальні справи мітингували родичі бійців і громадські активісти під стінами Генпрокуратури.

Прокуратура Запоріжжя змінила запобіжний захід і дозволила солдатам залишити частину і відправитися у Володимир-Волинський, куди вони були і призвані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus