USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Гідно тримати медичний фронт, аби воїни гордилися нами»: підсумки міжнародної конференції, яка відбулася в Луцьку. Фото

13 Травня 2023 10:03
12 травня у Луцьку відбулося закриття І Міжнародної науково-практичної конференції «Лікарі і медсестринство – медичний фронт в «Україні та світі». Її яскравим підсумком стало оприлюднення Резолюції за висновками роботи та вручення медалі імені Володимира Чоп’яка і нагороди за особливі здобутки в медичній освіті.

«Цей проєкт у нас – перший. Плануємо, аби він проходив щорічно. Новий, цікавий формат. Актуальна проблематика, яка вимагає залучення фахівців-практиків. Цього разу обговорювали конкретні проблеми на шести тематичних секціях, провели майстер-класи. Усі учасники отримали максимум корисної інформації», – підкреслює директорка Волинського медінституту Тетяна Пастрик.
Нагадаємо, відкриття І Міжнародна науково-практична конференція «Лікарі і медсестринство – медичний фронт в «Україні та світі» відбулося 11 травня. Захід приурочили до 150-ліття Наукового товариства Шевченка та всесвітнього Дня медсестринства. Організатором виступив Волинський медичний інститут.

Зауважимо, про високий рівень конференції свідчить те, що в заході взяли участь понад 800 учасників з України, США, Нідерландів, Литви, Швейцарії, Польщі, Німеччини тощо. Це академіки, професори, доценти, наукові працівники, лікарі різних спеціальностей, сестри та брати медичні, працівники екстреної медицини, науково-педагогічні працівники, працівники ДСНС, фахівці з фізичної реабілітації, психологи, представники духовенства, громадських організацій, здобувачі освіти.
Одним із ключових підсумків роботи конференції стало створення Резолюції, яку зачитала присутнім Тетяна Пастрик.

У ній, зокрема, йшлося про нагальність перегляду статусу медсестер і медбратів, молодших спеціалістів з медичною освітою з метою його підвищення. Адже робота цих фахівців набула особливого значення в умовах повномасштабної війни, враховуючи колосальне зростання навантаження на систему охорони здоров’я України. Ще одним важливим питанням є суб’єктність медсестер та медбратів, молодших спеціалістів з медичною освітою, та питання медсестринської, акушерської, фельдшерської послуг.
Їхнє вирішення вимагає конкретних законодавчих ініціатив, які б враховували не лише світовий досвід, а й реальний стан галузі. Учасники конференції, своєю чергою, за результатами представлених доповідей та загальної дискусії запропонували власне бачення шляхів подолання окреслених проблем. Запропоновані ініціативи виклали у Резолюції, яка буде передана до Верховної ради України.

Читати ще: Лікар, поет, патріот: у Луцьку вшанували пам'ять Володимира Чоп’яка. Фоторепортаж

Ще одним підсумком конференції стало вручення почесних нагород.

Почесну відзнаку у номінації «За розвиток медичної освіти на Волині» отримала лікарка-імунолог та алерголог, докторка медичних наук, професорка Валентина Чоп'як, донька нашого видатного земляка Володимира Чоп'яка. Тетяна Пастрик відзначила надзвичайний внесок Валентини Володимирівни у організацію та проведення конференції та підкреслила, що така номінація буде щорічною.
Валентина Чоп'як, своєю чергою, нагородила кращого студента Волинського медичного інституту.

«Символічно, що ми зібралися тут саме сьогодні – у Міжнародний день медичної сестри. Ми повинні створити всі умови для медсестер і медбратів, лікарів, аби вони робили свою святу справу. Водночас не повинні забувати і про підростаюче покоління – наше майбутнє, яке здобуває освіту.

Організувати і провести таку масштабну конференцію надзвичайно складно. І я щаслива з того, що вам це вдалося… Особисто від себе, нашої родини, колег з різних куточків України та світу усім сердечно дякую! На пам’ятній медалі вирішили зобразити Володимира Чоп’яка молодим, студентським. Адже він також був студентом вашого закладу – в далеких сорокових роках. Дуже любив це життя, досить успішно вчився. Любив поезію, танцювати, займався спортом. Тому при обранні переможця ми звертали увагу і на це. Хоча в основі лежали критерії, прийняті Вченою радою навчального закладу... З приємністю оголошую переможницею конкурсу на звання кращої студентки інституту з врученням медалі імені Володимира Чоп'яка Пашук Богдану Валеріївну. Вітаємо сердечно!» – звернулася до присутніх Валентина Володимирівна.
Переможниця номінації «Краща студентка інституту» Богдана Пашук, яка нині навчається на бакалавраті спеціальності «Сестринська справа», не змогла стримати емоцій.

«Насправді не очікувала, що переможу. Дуже вдячна Волинському медичному інституту за те, що серед гідних учасників обрали саме мене. Дякую викладацькому складу за знання, за постійну підтримку. Дякую науковому керівнику Юрію Миколайовичу Валецькому за те, що завжди підтримує, завжди веде по житті. Для мене дуже цінно, що саме я отримала цю медаль. Обіцяю і надалі йти вперед та здобувати нові вершини в медицині».

Олександр ДУРМАНЕНКО

Довідка

Народився Володимир Чоп’як 16 січня 1928 року в с. Витків Грубешівського повіту в Польщі. У 1946 році вступив в Луцьке медичне училище. У 1959 році Волинська область була визнана ендемічною зоною по зобу. Керівництво області вирішило створити протизобний диспансер (далі ендокринологічний). Володимиру Івановичу було доручено налагодити цю нову спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам і очолити ендокринологічну службу області.

За значні професійні та організаторські досягнення Волинський обласний ендокринологічний диспансер неодноразово був визнаний найкращим в Україні та зайняв друге місце в колишньому СРСР (1976 рік), поступившись лише ендокринологічному диспансеру міста Рига (Латвія).

У 1978 році напружена робота призвела до першого інфаркту. Але Володимир Іванович не припиняв розвивати диспансер, відстоюючи необхідність хірургічного ендокринологічного відділення. На жаль, багато планів не здійснилось… На роботі, рятуючи хворого, в якого розвився анафілактичний шок, у нього самого виник тяжкий трансмуральний інфаркт. 15 березня 1980 року на 52 році життя передчасно перестало битись серце Володимира Івановича.

У 1979 році він був представлений до присвоєння звання «Заслужений лікар», але передчасна смерть не дала отримати цю нагороду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Травня 2023 00:20
Пишалися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus