USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Гімн України заспівали різними мовами. ВІДЕО (оновлено)

13 Серпня 2010 09:57
З 10 серпня українці можуть послухати гімн України на 14 мовах світу - російською, білоруською, ідиш, вірменською, грузинською і навіть мовою ромів (циган).

Про це розповіла газета «Сегодня».

Вони є в Інтернеті, й окрім того, крутить ролики телеканал «Інтер», який їх і створив - до Дня Незалежності.

Кліпи - з сюжетом. У єврейському, наприклад, все починається з уроку в школі. «Скажи, будь ласка, Йосі, що трапилося в тринадцятий день місяця Ав в 5751 від створення світу?» - запитує вчитель. «Наша батьківщина Україна стала незалежною» - з надривом відповідає хлопчик. «З днем народження, Україно!» - Говорить вчитель, після чого всі співають гімн. По ходу ролика на екрані з'являється напис: «Україна - батьківщина для 103 тисяч українських євреїв».

У «вірменському» ролику сидить швець, журиться, мовляв, сьогодні замовлень немає, завтра немає, що робити? А дружина йому відповідає - мовляв, а ти подивись на наступний тиждень - там їх повно. Тому що в свято, День Незалежності, люди хочуть бути з обновками.

У грузинському - батько в День Незалежності фотографує своє сімейство - правда, трафарет (в грузинському колориті - застілля, люди тримають у руках ріг з вином) поставив догори ногами. Наприкінці через трафарет просовується рука з маленьким українським прапорцем, тато фотографує сім'ю, а потім усі співають гімн.

«Я намагався підібрати образ, з яким у нас асоціюються ті чи інші нації. Скажімо, угорці асоціюються з гуляшем, вірмени - з шевцями, до цих пір в Києві більша частина діаспори займається чоботарством», - розповів нам сценарист роликів Марк Гресь.
Перед написанням сценарист спілкувався з громадами євреїв, вірменів та інших. «Адже я не хотів принизити нічию національну гордість», - каже Гресь.

Режисером виступила його сестра Анна Гресь. А перекладали гімни самі представники етнічних ансамблів, які задіяні в роликах.

Так, на циганську гімн перевів ансамбль «Ромен» Юрія і Валенти Коржових. «Півмісяця тому канал запропонував нам взяти участь. Нам ідея дуже сподобалася - неординарна. На нашій мові початок гімну буде: «Наме я амарі Україна, а е бах е доле», - сказала Валента.

На ідиш гімн перевів композитор Марк Файнер. «Звучить він так: «Нох ніт гершторбн Україне, Рум ун фрай гайт воле», - розповів голова Єврейського форуму України Аркадій Монастирський.
На ідиші гімн співає дитячий хор школи-гімназії № 299. Зйомки відбулися у Києві у синагозі Розенберга на Подолі.

На грузинській мові наш гімн звучить так: «Ар момквдара Украініс дідеба да неба, квлавац дзмебо ахалгазрдебс гагвігімебс беді. Гакребіан ам квекнідан чвені мтерукебі».

Переклад літературний, його зробив поет Сосо Чочія, а знімалися в ролику хлопці з грузинського культурно-освітнього центру, - розповів президент грузинської громади в Україні Бесік Шамугія.
Російською ж перший рядок звучить так: «Да, еще жива на Украине и слава, и воля».



























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Українець Показати IP 12 Серпня 2010 09:58
Дуже круто - молодці хто придумав.
дядя Показати IP 12 Серпня 2010 12:49
А росіяни наш гімн співатимуть?
За Україну Показати IP 12 Серпня 2010 14:16
Дуже цікаво, особливо грузини своїм хором...
Цікавий Показати IP 13 Серпня 2010 04:44
А чому назви відеофаілів російською мовою, коли переклади у відео роблені українською мовою?
))) Показати IP 13 Серпня 2010 10:35
http://inter.ua/uk/video/episode/independence/2010/08/12/russia поют вроде
Юрій Ричук до ))) Показати IP 13 Серпня 2010 10:49
Дякую )
українка Показати IP 13 Серпня 2010 12:27
це найганебніше що можна було придумати...... суть не в тому що нас вітають зі святом, суть в ідеології!!!! робиться відкритий натяк що Україна - це не країна УКРАЇНЦІВ, а територія де живуть росіяни, цигани і євре і т.д. .... мені гидко на це дивитися.. наступним кроком буде гімн СССр різними мовами... от побачите !!!!
українець до українка Показати IP 14 Серпня 2010 23:51
Ай-яй-яй! Як страшно жити!!! Всі інші нації вони ж не люди, правда? Тобі електриклю лікуватися треба.
))) Показати IP 13 Серпня 2010 14:24
попередниця, здається, схильна до паранойї )))
Маргарита Показати IP 13 Серпня 2010 14:43
Интересно придумали! Цыгане могли бы и с бОльшим уважением к Украине спеть, а то как очередную застольную. Впрочем: цыгане и дисциплина -несовместимые понятия. Очень впечатляют грузины со своим многоголосием! Где можно посмотреть все 14 роликов? Интересно, на болгарском пели?
Крымский Показати IP 13 Серпня 2010 20:15
Отлично! Уважаю, хороший проект! Мы в одной семье.
Дмитро Показати IP 15 Серпня 2010 15:58
Гімн України - це не просто пісня, яку можна перекладати, щось додавати до неї або вилучати. Це - символ Держави. Музика і текст гімну ухвалено в Законі Україні "Про Державний гімн України". Гімн має звучати так, як це зафіксовано в Законі. Тому будь-яка самодіяльність у виконанні гімну НЕПРИПУСТИМІ. Інтерівський проект а-ля совок порушує цей Закон. Попри те, що мені дуже сподобалось, як виконують гімн грузини, було б набагато доречніше, якби вони заспівали гімн українською.
Dmytro Kutsenko Показати IP 15 Серпня 2010 16:03
Гімн України - це не просто пісня, яку можна перекладати, щось додавати до неї або вилучати. Це - символ Держави. Музика і текст гімну ухвалено в Законі Україні "Про Державний гімн України". Гімн має звучати так, як це зафіксовано в Законі. Тому будь-яка самодіяльність у виконанні гімну НЕПРИПУСТИМІ. Інтерівський проект а-ля совок порушує цей Закон. Попри те, що мені дуже сподобалось, як виконують гімн грузини, було б набагато доречніше, якби вони заспівали гімн українською.
Марта Показати IP 18 Листопада 2011 13:07
Мне очень понравилось.Я сама одом из Украины.Менi дуже сподобалось.Я сама родилась на Українию

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus