USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Гіперпластичні зміни ендометрію можуть бути причиною непліддя у жінок», – гінеколог з Луцька

27 Грудня 2020 18:21
Професорка, доктор медичних наук, завідувачка відділення малоінвазивної хірургії КП «Луцька міська клінічна лікарня» Ганна Колесник в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповіла про те, чому так важливо дбати про жіноче здоров’я, на що звертати увагу, коли треба звертатися до лікаря, а зокрема про те, що варто знати про гіперпластичні процеси в ендометрії й чим вони небезпечні.

Що ж це за процеси, які можуть відбуватися в ендометрії матки?

Проблема гіперпластичних змін і взагалі гіперполіферативних процесів є найбільш актуальною у сучасній гінекології та однією з провідних причин порушення репродуктивного здоров’я жінок, а в спеціалізованих ендоскопічних клініках виходить на перше місце серед різних показів до оперативних втручань.

Гіперпластичні зміни ендометрію за даними різних авторів канадської, американської, австралійської та української шкіл становлять від 30 до 60% у жінок репродуктивного віку. А частота непліддя при цій патології – від 60 до 70%.

Ендометрій – це слизова оболонка матки, що складається з функціонального й базального шарів, у якій відбуваються циклічні зміни протягом місячного періоду. Гіперплазія ендометрію – це доброякісна патологія слизової оболонки матки, яка виникає у зв’язку з проліферацією залозистих і стромальних структур, що характеризується порушенням у співвідношенні цих структур.

Читати ще: «Проходьте медогляди не для галочки, а для себе», – гінеколог з Луцька

Залозисті структури ендометрію рівненькі, гладенькі, стромальні структури – це каркас, який об’єднує слизову оболонку. При гіперпластичних змінах збільшується кількість залозистих структур. Порушення відбувається на фоні абсолютної або відносної гіперестрогенії, тобто підвищення рівня естрогенів у крові.

Але ж естроген – це такий суто жіночий гормон, який робить нас жіночними. Чому ж він так дошкуляє?

Зазвичай дуже добре, коли є гормональна рівновага в організмі. Але хай як нам хочеться бути молодими, роки біжать, наша печінка не може впоратися із тими стресами, рівнем гормонів, що виникають на їх тлі. Вона мала би це все переробити і врівноважити, а наша гіпоталамо-гіпофізарна система мала би спрацювати так, як треба, але на фоні стресових ситуацій, запальних процесів жіночої статевої сфери виникають різні гормональні порушення, що ведуть до змін в ендометрії і особливо до збільшення кількості залозистих структур та виникнення гіперплазії ендометрію.

За класифікацією хвороб ці зміни розділяють на поліпи ендометрію, гіперплазію ендометрію залозисту, яка включає залозисту, залозисто-кістозну та атипову гіперплазію ендометрію, а саме – аденоматозну, яка буває і дифузна, і вогнищева. За класифікацією ВООЗ 2014 року гіперплазію ендометрію розділили на дві частини: типову і атипову, кожна з них має вогнищеву й дифузну форми.

Чи можна сказати, що гіперпластичні зміни ендометрію – це наростання чогось?

Це розростання слизової оболонки порожнини матки, яке веде до утворення поліпів чи просто гіперпластичних змін ендометрію, що, своєю чергою, виникає на фоні запальних процесів жіночої статевої сфери, через це виникають порушення в гіпоталамо-гіпофізарній системі, іде підсилене розмноження клітин ендометрію, збільшення частки залозистих структур над стромальними структурами і розвиваються гіперпластичні зміни.

Але ми всі знаємо, що під час місячного циклу ендометрій наростає. Чому в одних жінок це відбувається спокійно, а в інших виникає патологія?

Гіперплазія виникає у жінок після 35 років, коли в анамнезі є ановуляторні цикли. Їх причиною можуть бути цукровий діабет, особливо другого типу, різні неопластичні сімейні процеси, пов’язані з патологією молочних залоз, наднирників, кишківника, тіла матки. Також сюди треба віднести різні порушення, що виникають на фоні автоімунних процесів, порушення, що виникають при неплідді.

Чи може гіперплазія ендометрію бути причиною непліддя?

Так. Гіперпластичні зміни ендометрію від 70 до 80% є причиною непліддя у жінок. При поліпах, гіперплазії ендометрію відбувається посилений кровообіг, що кровопостачає ці структури. Коли у порожнину матки потрапляє запліднена яйцеклітина, вона починає ділитися і теж хоче харчування, але ні поліпи, ні гіперпластичні зміни не поділяться, тож харчування ця клітина не отримає. Коли є така патологія, не треба боятися йти до лікаря, її лікування неважке й безболісне, впродовж перебування у стаціонарі один-два дні. А потім настає довгоочікувана вагітність і жінка має щастя материнства.

Побутує така думка, що вагітність може запобігти виникненню цього захворювання, а коли воно вже розвивається, то призупинити.

Я не згодна з таким трактуванням. Бо при поліпах ендометрію ще не бачила вагітності, тому що вони зазвичай грають роль стороннього тіла в порожнині матки, як ВМС.

Для діагностики гіперпластичних змін ендометрію ми проводимо бактеріологічне, гормональне дослідження, досліджуємо гормони щитоподібної залози, гормони репродукції, наднирників, щоб визначити причину цих змін. До інструментальних методів дослідження належать огляд гінеколога бімануальний і в дзеркалах, хоча при візуальному огляді ми не можемо побачити поліп ендометрію чи гіперпластичні зміни. Але якщо є ендоцервікальний поліп, то при огляді в дзеркалах ми це можемо побачити.

Ще один інструментальний метод – ультразвукове дослідження, яке проводять у режимі кольорового доплера, де ми можемо визначити структуру ендометрію, розміри, рельєф, побачити зміни, які в ньому відбуваються. У жінок репродуктивного віку в нормі товщина ендометрію має бути до 16 мм. Якщо вона більша, це вже свідчить про гіперпластичні зміни. Під час УЗД-діагностики ми чітко бачимо ніжку поліпа, його розмір. У жінки в пременопаузі чи менопаузі товщина ендометрію має бути не більша, ніж 5 мм.

Золотим стандартом лікування гіперпластичних змін ендометрію є діагностична й лікувальна гістероскопія, яку в Луцькій міській клінічній лікарні вперше було впроваджено у 2004 році. Спочатку оперували в соматичних відділеннях, у відділенні ургентної гінекології. У 2005 році відкрилося відділення малоінвазивної хірургії. Відтоді почалася ера внутрішньоматкової хірургії на теренах області.
Гістероскопія дозволяє візуалізувати патологічно змінений ендометрій. Під час цієї дігностично-лікувальної процедури ми можемо одразу ж видалити поліп. Це мінімальна травматизація для жінки, ми не пошкоджуємо здорову тканину тіла матки. Працюємо тільки на функціональному шарі ендометрію, базальний при не атипових гіперпластичних змінах практично не пошкоджується. Жінка зазвичай встає через дві години.

Процедура відбувається під загальним наркозом. Хоча зараз у програмі медичних гарантій від НЗСУ включено такий пакет, як гістероскопія, яку жителям міста проводять у Луцькій міській клінічній лікарні безплатно під місцевим знеболенням. Це запроваджено з метою профілактики онкопатологій, єдина умова – мати укладену декларацію із сімейним лікарем.

Які симптоми вказують на цю проблему і є приводом звернутися до лікаря?

При гіперпластичних змінах ендометрію зазвичай жінки спочатку скаржаться на появу нециклічних кров’янистих виділень з матки, що з’являються між місячними. Вони спочатку є мажучими і незначними, а потім можуть перерости в рясні тривалі менструації й масивні маткові кровотечі. Крім того, турбує ниючий біль внизу живота. Також це пацієнтки зі скаргами на непліддя.

Як відрізнити маткову кровотечу від рясних місячних?

У нормі під час місячних за добу жінка міняє дві-три прокладки. У кожної це індивідуально й залежить від віку, конституції, способу життя, наявності супутніх патологій. А якщо такі виділення виникають ациклічно, це привід для тривоги.

Для жінок якого віку це характерно? Виникнення таких станів залежить від того, народжувала жінка чи ні?

У молодих дівчат рідко, але виникають гіперапластичні зміни ендометрію, що ведуть до непліддя чи порушення менструального циклу. Ця проблема більше виникає у жінок після 35 років, і здебільшого в період пре- і менопаузи. І тут є ризик розвитку передраку і раку ендометрію. Наприклад, коли в жінки немає місячних рік-два і вона думає, що в неї уже все нормально, з’являються виділення спочатку мажучі, потім рясніші, які можуть перерости у кровотечу, треба зразу ж звертатися до акушер-гінеколога, який діагностує проблеми ендометрію та скерує чи на діагностичну гістероскопію в діагностично-лікувальний центр, чи вже на оперативне лікування у відділення малоінвазивної хірургії або інший структурний підрозділ лікарні міста чи області.

Якщо жінка звертається з такою проблемою, під час гістероскопії ми діагностуємо і проводимо видалення зміненого ендометрію. Після патгістологічного дослідження призначаємо лікування. Другим етапом є гормонотерапія у жінок репродуктивного віку, яка спрямована на супресію ендометрію, а в жінок у пременопаузі терапія спрямована на меностаз, щоб виключити кров’янисті виділення. Зазвичай ці жінки перебувають під спостереженням до п’яти років з обов’язковим патгістологічним дослідженням через три і шість місяців на фоні лікування.

Читати ще: «Рак яйників називають тихим убивцею», – гінеколог з Луцька

Якщо лікування неефективне, через три місяці у жінок репродуктивного віку його переглядають при типових формах, при атипових формах гіперпластичних змін питання лікування погоджують з онкогінекологом. Якщо в пременопаузальному періоді діагностовано типову гіперплазію ендометрію, ми призначаємо лікування на шість місяців, після цього проводимо діагностику. При ефективності лікування ми просто спостерігаємо цих пацієнток кожні два-три місяці протягом першого року. Але це група ризику, двічі на рік жінка має пройти ультразвукове дослідження та огляд у гінеколога.

Коли вперше виявляють гіперпластичні зміни ендометрію – коли жінка йде до лікаря, бо їй болить? Чи буває такий діагноз для пацієнток несподіванкою?

Зазвичай декретована група населення проходить у нас медичні огляди. Дуже багато гіперпластичних змін ендометрію протікає безсимптомно впродовж певного часу. Це може бути і рік, і два. На фоні стресу, запальних процесів, порушення гормональної рівноваги в організмі жінки можуть виникнути проблеми, з якими вона уже звернеться. І під час УЗД-діагностики, коли жінка приходить на профілактичний огляд, можуть виявити гіперпластичні зміни ендометрію.

Якщо таке виявляється, не можна чекати. Ми не знаємо, коли виникли ці зміни. Не треба боятися. Це хірургія одного дня.

Доводилося чути таку думку, що коли є поліпи, достатньо спостерігатися, не обов’язково їх видаляти, бо вони можуть не рости й не завдавати жінці шкоди.

Добре, якби було так. Звісно, жінки бояться оперативного втручання. І це нормально. Але якщо це поліп, він уже нікуди не подінеться, це вже тканина з переважанням стромального компоненту, вони бувають залозисті, залозисто-фіброзні, з чіткими контурами. Під час місячних ендометрій не може відійти разом з поліпом. Його треба забирати тільки оперативним шляхом. І це треба зробити обов’язково. Бо все, що є в порожнині матки, може перероджуватися і вести до аденокарциноми ендометрію.

Скільки часу потрібно, щоб незначні зміни ендометрію переросли в аденокарциному?

Раніше було так: коли виникали диспластичні чи гіперпластичні зміни, ми чекали рік, з’являлася слабка проблема, потім помірна, потім важка. Але зараз такої чіткої грані у зв’язку з нашим способом життя, з акселерацією немає. Не варто чекати. Виявили проблему – треба її позбуватися.

Чи можна під час звичайного профогляду побачити ці зміни?

Я вже казала, що під час звичайного огляду – бімануального і в дзеркалах – поліпів ендометрію і гіперпластичнох змін ми не можемо побачити, якщо немає клінічної картини. Якщо є поліп цервікального каналу або поліп ендометрію, що провисає у цервікальний канал, то ми бачимо його в дзеркалах і діагностуємо. Зміни видно під час ультразвукового обстеження.

Яким є лікування цієї проблеми?

Тактика лікування полягає в тому, що ми ліквідовуємо запальний процес, нормалізовуємо гормональний фон. Але спочатку видаляємо змінений ендометрій – поліпи чи гіперплазію. Потому призначаємо консервативне лікування: гормонотерапію в жінок репродуктивного віку, у жінок пременопаузального і менопаузального віку – меностаз. Тоді триває спостереження три-шість місяців, робимо контрольне обстеження, щоб побачити ефективність лікування.

Через цих шість місяців у жінок репродуктивного віку маємо відновити менструальний цикл, призначити контрацептиви чи гестаген-вмісні ВМС, аби запобігти патологічним процесам в ендометрії. Крім того, мусимо скорегувати психоемоційний, гормональний фон, щоб у жінки не було проблем з боку імунодефіцитних станів. Маємо подивитися гормони щитоподібної залози і скорегувати разом з ендокринологом, якщо там проблеми. Зазвичай гіперплазія ендометрію – не одна проблема, а поєднана.

Читати ще: «Гістероскопія – максимальний результат за мінімальної травматизації», – гінеколог з Луцька

Які фактори впливають на розвиток гіперплазії ендометрію? Кажуть, що ліки, якими лікують рак молочної залози, можуть спровокувати зміни в ендометрії.

У моїй практиці таке траплялося. Але цю проблему можна діагностувати й розв’язати за допомогою гістерорезектоскопії, якщо при патморфологічному дослідженні ми отримали типові форми гіперплазії ендометрію.

А використання контрацептивів може цьому сприяти?

Так може бути, особливо, коли жінки застосовують метод швидкої контрацепції, коли так сталося, що був незахищений статевий контакт, а вагітність вони не планують. Зазвичай такі препарати досить негативно впливають на ендометрій, оскільки це велика доза естрогенів. Можуть виникнути патології не тільки в ендометрії, а й у молочних залозах.

Якщо комбіновані оральні контрацептиви вдало підібрані, відповідно до віку, низько дозовані, з урахуванням супутньої патології, то вони не мають бути причиною виникнення гіперпластичних змін ендометрію.

На що треба звертати увагу жінкам, аби бути здоровими?

Добре, коли в організмі жінки є гормональна рівновага, коли у неї гарний настрій. У житті всяке буває. Але якщо виникають якісь запальні процеси, не зволікайте, звертайтеся до лікаря, аби якомога швидше позбутися проблеми. Щоб жінка почувалася здоровою, енергійною, обов’язково треба корегувати вагу, адже її надлишок теж може впливати на гіперпластичні зміни в ендометрії. Бажаю всім нашим жінкам бути здоровими, усміхненими та щасливими, мати підтримку сім’ї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus