USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Терористи Гіві та Захарченко – у списках виборців: у реєстрі 200 тисяч «мертвих душ» із Донбасу

25 Березня 2019 12:07
Під час організації президентських виборів, які повинні відбутися в Україні 31 березня, готуються масштабні фальсифікації.

«Резерв» виборців становить близько 200 тисяч голосів. Це ті люди, які померли на неконтрольованих територіях Донбасу, але українська влада робить вигляд, що їм про це не відомо.

Страна виявила яскраві приклади наявності таких «мертвих душ». На порталі Державного реєстру виборців ми знайшли людей, про смерть яких всім добре відомо.

У реєстрі виборців – Гіві і Захарченко

Наприклад, до реєстру виборців включили жителя Іловайська Михайла Толстих. Це командир батальйону сепаратистів «Сомалі» з позивним «Гіві», який загинув в Макіївці 8 лютого 2017 року.
В українському реєстрі виборців повідомляється, що виборець з ідентифікаційними даними «Гіві» – Михайло Толстих в ньому присутній. Його постійна виборча дільниця – № 141380, будинок науки і техніки локомотивного депо Іловайська Донецької області.
Ще один приклад: в реєстрі виборців також числиться загиблий екс-глава невизнаної «ДНР» Олександр Захарченко. Як відомо, він загинув 31 серпня 2018 року в Донецьку у результаті вибуху в кафе.
Однак, згідно з даними держреєстру, виборець Олександр Захарченко з даними загиблого глави «ДНР» теж «присутній» в Державному реєстрі виборців.

Його виборча дільниця розташована на вул. Колодіна в Донецьку.
Всю цю інформацію можна знайти в розділі «Перевірка наявності» на сайті Державного реєстру виборців. Для цього в реєстрі досить вказати ПІБ виборця, дату народження і район/місто проживання.

Страна перевірила ще кілька людей, про яких достеменно відомо, що вони померли на неконтрольованих територіях. Всі вони досі числяться серед живих виборців.

Протилежні випадки, коли український громадянин, який помер на території невизнаних республік, виключений з реєстру виборців, Страні виявити не вдалося.

Чому мертвих не врахували в реєстрі

Проблема з неможливістю виключити «мертві душі» з реєстру виборців не нова. Справа в тому, що українська влада не має офіційної інформації про народжених та померлих в невизнаних «ДНР» і «ЛНР».

Рік тому повідомлялося, що згідно «закону про реінтеграцію Донбасу» документи, які підтверджують факт народження або смерті людини, видані на «тимчасово окупованих територіях», будуть визнаватися українськими державними органами. Але тільки в разі, якщо надійде заява про держреєстрацію народження або смерті в РАЦС, розташований на контрольованій території.

До прийняття цього закону українська влада теж визнавали документи про народження та смерті, видані на непідконтрольних територіях. Але для цього заявнику потрібно було звернутися до суду.

Зрозуміло, що якщо про смерть жителя невизнаної «республіки» ніхто в органи української влади не заявив, то для виключення його зі всіляких списків і реєстрів не було жодних законних підстав.

Який механізм фальсифікацій

Щоб проголосувати на виборах, жителі непідконтрольного Донбасу, які проживають там і не є переселенцями, повинні звернутися (фізично поїхати) в відділення держреєстру виборців, де вони хочуть проголосувати.

Там вони повинні оформити заяву на тимчасову зміну місця голосування. Для цього достатньо пред’явити паспорт громадянина України.

Після написання такої заяви виборча адреса жителя невизнаних територій тимчасово змінюється, і у нього з’являється можливість проголосувати на підконтрольній території. Така зміна не відбивається в даних реєстру.

Спрощена зміна виборчої адреси, як виявилося, має зворотну сторону. Маючи повний контроль над реєстром виборців, влада може включити в списки виборців на дільницях жителів непідконтрольних територій, навіть мертвих.

Для цього достатньо «оформити» нібито від імені такого жителя заяву, і внести паспортні дані, які теж є в розпорядженні влади. А маючи контроль над дільничними комісіями, потім «проголосувати» за потрібну кандидатуру.

Інтернетом вже гуляють списки громадян, померлих на непідконтрольних територіях, починаючи з 2014 року. Наприклад, в списку померлих в «ДНР» числиться більше 125 тисяч чоловік. Виходячи з кількості населення, кількість померлих в «ЛНР» за той же період можна оцінити в 70-80 тисяч.

Разом це дає близько 200 тисяч «мертвих душ», від імені яких влада має всі можливості вкинути бюлетені за «потрібних» кандидатів. Адже офіційно ці виборці числяться живими. А якось перешкодити фальсифікаціям вони точно не зможуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Упс! Показати IP 25 Березня 2019 12:51
Нашо так далеко заглядати ,ближче воно й не таке розгледіти мона...аби тіко захотіли сенсації віднайти... Це я про прописки за одною адресою по 500 та 217 людей ...феєрія попереду!!!!
Степан (Крымчанин) Показати IP 25 Березня 2019 13:32
От новина!!! Я особисто живу в Сімферополе. Вже други президентськи вибори в Україні "беру в них участь". Перевірив себе в "списках" виборців" Я там є. Все точно указано і мою адресу, і адресу виборчой дільниці". Смішно. Я громадянин Росії і "вибираю" президента України. А тепер подумайте-скільки таких як я в Криму, Севастополі, ДНР і ЛНР? -3-4 млн набереться. Всі проголосують за ....кого, як Ви думаєте? Декілька млн гастербайтерів в Росії. Вони теж у виборчих списках. А виборчих дільниць в Росії не буде(рішення ЦВК). Це розуміє чимало людей в Україні (не всіх дурних війна побила). Тому і ставлення до цього "демократичного" процесу відповідне.
123 до Степан (Крымчанин) Показати IP 26 Березня 2019 12:15
Відмовся від громадянства України і не буде тебе "громадянина росії", а по факту нео яничара у списках виборців! І не треба тут перейматись за наші внутрішньо-держані питання, як то вибори. Самі розберемось!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus