USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Голова Маневицької РДА саботує утворення Колківської ОТГ

1 Березня 2017 12:50
Об’єднання громад набирає обертів, адже 2017 рік може стати останнім шансом для сільських, селищних та міських рад зробити це добровільно. Не винятком є громади Маневицького району, де на сьогодні створена лише одна ОТГ – Прилісненська.

Допоки жителі району активно проводять громадські слухання щодо питання об’єднання і намагаються пришвидшити цей процес, влада в особі голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка активно противиться створенню затверджених на законодавчому рівні громад. Про це інформує прес-служба волинського УКРОПу.

Так, під час громадських слухань щодо створення Маневицької ОТГ, Андрій Линдюк заявив, що у районі повинні бути лише дві об’єднані громади – Маневицька та Прилісненська. Проте така позиція абсолютно суперечить методиці, затвердженій Кабміном, де зазначено, що відстань від центру громади до найвіддаленішого населеного пункту має бути не більше 20 кілометрів. Варто зауважити, що Маневицький район є найбільший в області, тому, вже хоча б згідно з цим пунктом, створення тут лише двох ОТГ – неможливо.

Як розповідають жителі сіл району, голова РДА їздить до сільських голів, які хочуть створити окрему від Маневич громаду, та підбурює їх проти створення ОТГ.

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ В КОПИЛЛІ: П’ЯНІ МОЛОДИКИ, ВІДІРВАНИЙ РУКАВ ТА ВІДМОВА ОБ’ЄДНУВАТИСЬ

Свідченням цього стали громадські слухання у селі Копилля, яке в перспективному плані повинне увійти до Колківської ОТГ. Жителька селища Колки Наталія Зубенко розповіла, що вона разом із селищним головою Колок Олександром Палінкевичем, сільським головою Старосілля Віктором Регешуком та ще декількома представниками Колківської селищної ради були присутні на слуханнях в селі Копилля. Вони приїхали, аби почути думки жителів сусідніх сіл щодо об’єднання. Проте, зі слів жінки, присутність представників Колок виявилась дуже небажаною для голови Копиллівської сільради.

«Не всі жителі села навіть були проінформовані про збори. В залі був присутній педколектив, працівники сільради, декілька пенсіонерів та нетверезі молоді люди. Голова здійснював шалений тиск на присутніх і виступив проти об’єднання з Колками. Перед тим, як мало розпочатись голосування, нас попросили покинути приміщення. На виході нас чекав голова РДА Андрій Линдюк, який повідомив, буцімто громада Копилля не підтримала об’єднання. Хоча він цього не міг знати, адже голосування ще не закінчилось. Після завершення громадських слухань п’яні молодики почали агресивно поводити себе, відірвали нашому водію рукав куртки, погрожували, вимагаючи віддати відеозапис цих зборів. Серед нетверезих хлопців був і син сільського голови Костянтина Давидюка», – прокоментувала ситуацію у Копиллі Наталія Зубенко.

Ці слова підтверджує і помічник народного депутата України від УКРОПу Микола Васага.

Свою точку зору висловили і представники Копиллівської сільської ради. Зокрема, секретар ради Тетяна Шрамко стверджує, що п’яних на зборах не було, лише декілька чоловіків з «легким амбре».

«Населення було проінформовано через оголошення, які були розміщені в школі, магазинах, сільській раді. Я реєструвала присутніх на зборах. Зареєструвалось 63 людини. До кінця зборів багато хто покинув зал і тому голосувало лише 43 людини – 6 «за» об’єднання, 6 «утрималось» та 31 «проти», – каже секретар Копилівської сільради Тетяня Шрамко. – До нас приїхало досить багато людей на це слухання. Були присутні голова райради та голова РДА, голови Колківської селищної та Старосільської сільської рад. Інших людей я не знала, запропонувала їм зареєструватись, вони відмовились, тому при голосуванні сільський голова змусив їх покинути громадські слухання».

Секретар має надію, що депутати попросять голову сільради подумати і ще попрацювати з громадою щодо об’єднання з Колками. Проте, чи прислухається Костянтин Давидюк до своїх депутатів, чи буде й надалі притримуватись лінії голови РДА покаже час. На сьогодні Копиллівська сільська рада залишається поки сама по собі, адже Колківська ОТГ буде утворена без її участі.

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ У БОРОВИЧАХ: ДИРЕКТОР ШКОЛИ ПІДТРИМУЄ ГОЛОВУ РДА

Боровичівська сільська рада, що межує з Копиллям, вирішила не повторювати шлях своїх сусідів. Тут на громадські слухання прийшло чимало людей. Секретар ради Тетяна Мельник особисто обдзвонювала місцевих жителів, адже розуміла, наскільки важливе рішення буде прийматись на зборах.

«Наша громада є бідною. Ніякий виробничих підприємств на території немає, найбільше коштів надходить від організації «Баффало» за оренду землі. Самостійно ми не можемо нічого, тоді як потребуємо чимало, – зазначає працівниця сільради. – Ідея приєднання до Маневич є абсурдною, адже навіть зараз у нас із районним центром немає прямого сполучення, мусимо їхати із пересадкою. Разом дорога виходить 40 гривень. Тоді як до Колок є пряма маршрутка».

Об’єднання з селищем Колки підтримує й сільський голова Боровичів Тамара Мандзюк. Вона наголосила, що Колківська селищна рада – єдина надала офіційну пропозицію про об’єднання в одну громаду. Колківський голова Олександр Палінкевич також був присутній на зборах боровичівської громади. Він розповів присутнім про необхідність створення Колківської ОТГ та її фінансову спроможність.

«Колківська селищна рада буде найбільшим наповнювачем бюджету ОТГ, ми це розуміємо. Але я пішов на це об’єднання, передусім для того, щоб зберегти Колківську районну лікарню. Вона обслуговує близько 23 тисяч жителів району. З 2017 року, згідно положення розробленого Кабміном, фінансування таких медичних закладів покладено на місцеві бюджети. Якщо не буде громади - не буде лікарні», – підсумував Олександр Палінкевич.

Детально методику формування громади для боровичан пояснив регіональний консультант з правових питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський. Експерт розповів, що на минулому тижні був присутній на громадських слуханнях у Маневичах. Запрошуючи, повідомили, що голова райдержадміністрації створює адміністративний тиск та наполягає на створенні лише однієї Маневицької ОТГ.

«Створення однієї лише Маневицької ОТГ є неможливим. Населення такої громади буде 48 тисяч жителів. Рада складатиметься із 34 депутатів, тобто навіть не всі сільські ради матимуть у ній свого представника. Натомість у раді Колківської ОТГ кожна сільрада, а відповідно до перспективного плану їх має увійти шість, матиме декілька своїх депутатів», – зазначив Валентин Малиновський.

Також він наголосив, що бюджет Колківської об’єднаної громади разом із державною субвенцією на розвиток інфраструктури та ПДФО складатиме близько 60 мільйонів. Відтак, громада зможе фінансувати школи, лікарню у Колках та інші соціальні об’єкти.

Більшість присутніх з цікавістю слухали спікерів та підтримували думку щодо об’єднання. Проте були й такі, хто тримався за «мрію» Андрія Линдюка про єдину Маневицьку громаду. Зокрема, з місця цю думку виголошувала директор місцевої школи Людмила Возняк. Попри всі пояснення Валентина Малиновського жінка не розуміла, де будуть братись кошти, та в чому перевага об’єднання з Колками. Сільський голова Старосілля Віктор Регешук зробив припущення, що на директора та більшість її колег було здійснено адміністративний тиск з боку влади. Проте Людмила Возняк на це заперечила, буцімто вона покладається лише на власну думку.
В результаті обговорення, більшість присутніх у залі проголосували «за» об’єднання з Колками. Напрошується думка, що саме відсутність представника райдержадміністрації дозволила громаді Боровичів зробити добровільний вибір.

Настя КОРЕЦЬКА.

Фото автора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Волинянин Показати IP 1 Березня 2017 13:13
Таке становище з ОТГ не тільки в Маневичах, вивчіть ,будь ласка , це питання і в інших сільських радах області. Бо там де громади сільських рад сильніші (економічно), ях змушують тягнути на собі ледарів із райдержадміністрацій, треба їм "любимим" десь себе ще показати-не можуть вони не "рукойводітелями" бути.
51 омбр(розформ) Показати IP 1 Березня 2017 13:20
Мені подобались совети ,вони зєднували і обєднували і розєднували на два щьта. Ви ще в Чорниж поїдьте послухайте тих інтелектуалів.
очевидець Показати IP 1 Березня 2017 13:27
На що дивиться президент і що то за влада в особі линдюка яка саботує ці дії. Якби та андруха не перся не довго тобі лишилось. Отак то.......
1998 Показати IP 1 Березня 2017 13:39
линдюк це ч**о порошенка і все що воно робить то робить з вказівки верхушки бариги, я тільки не зрозумів а давидюк що хоче до владного корита долізти знов, хамелеон
Пилип Показати IP 1 Березня 2017 15:43
Так Микола Васага представляє партію "Батьківщина", чи знову перебіжчик?
колківчани до Пилип Показати IP 2 Березня 2017 20:54
Вони з дружиною уже по всіх партіях вже побігали,зараз в УКРОП вскочили....багата партія....гороші правлять
Григорій Показати IP 1 Березня 2017 15:53
Цікаво як реагуватиме губернатор? Вигонить взаший Линдючка чи буде покривати недолугого клерка, який саботує рішення ВР, кабміну.....
Степан Показати IP 1 Березня 2017 16:02
Потрібно відновити Колківський район. Майже вся інфраструктура є. Як мінімум це має бути набагато заможніше ОПГ ніж маневицьке.
Павло Показати IP 1 Березня 2017 17:35
з Линдюком є ще таке чмо жирне як мельник голова ради яке відкормило таку харю на районному бюджеті, що не влазить в обєктив. І ви хочете щоб ці два хряка віддали комусь корито?
Боровичі Показати IP 1 Березня 2017 19:47
Линдюк і його прихвостні поставили себе проти громади і повинні написати заяви та піти геть - їх час закінчився. Адже вони не просто виголошували свою власну думку, яка має пправо на життя, а тупо ставили за мету зірвати створення обєднаної громади з центром в Колках, що є для місцевих мешканців найвигідніших варіантів. Поставила себе поза громадою Борович і директор школи Возняк, яка через аморальні вчинки перебуває на ручному управління у горезвісного Линдюка
працівниця до Боровичі Показати IP 1 Березня 2017 23:49
Напередодні цих громадських слухань ця директор Возняк Людмила Григорівна погрожувала працівникам школи, що якщо не проголосують за Маневицьку ОТГ, як сказав Линдюк, то вона таких людей звільнить з роботи. Вимагаємо, щоб Возняк привселюдно вибачилася перед працівниками, яким погрожувала. Інакше подамо в прокуратуру. І нехай памятає, що після створення КолківськоїОТГ будемо колективно вибирати і директора школи, отоді коза прийде до воза
боровичанка до працівниця Показати IP 2 Березня 2017 19:10
А Возняк хоч тверезою була? - бо я не встигла на збори громади. Мені здається що вона з будуна поперлася піддакувати Линдюку
Місцевий Показати IP 1 Березня 2017 21:06
Мабуть Маневицький район такого очільника ще немав...і так важкі часи в країні, так за що ще така кара? Він має чітку ціль-знищити район. Позакривати школи, колківську лікарню-це на його думку добре для людей? Тепер села обробляє, думає, що сільський житель безхребетний. Побачимо завтра у Годомичах , чи там народ зомбований линдюком, чи має свою думку, позицію, силу волі.
Ольга Показати IP 1 Березня 2017 22:12
Потрібно розвивати інфраструктуру в Колках, колись був районний центр, треба повертати його. Надіємося, що сусідні села теж втомилися від тиску Маневич, і голови адміністрації, потрібно самим розпоряджатися своїми коштами. Ще Рудники не сказали своє слово, щось тягнуть..., хоча населення хоче до колківської ОТГ, але сільський голова "грає у дві дудки "
Прилісне Показати IP 2 Березня 2017 01:09
А яку посаду займае і яку речь толкае пан Ліщук Міша той що керував осьвітою і докерувався?????
директоршколи до Прилісне Показати IP 2 Березня 2017 11:33
Ліщук районну освіту пропив з потрохами, а зараз вже хоче її дотоптати
До Ольги Показати IP 2 Березня 2017 11:20
Ваш голова до того був 40 років лісником то він знає в які стволи дути .І де його Вася щось не видно.
Ольга до До Ольги Показати IP 2 Березня 2017 20:18
А ми свого голову не підтримуємо, його час і його секретаря минув, пора на пенсію.... дорогу треба давати молодим
софія Показати IP 2 Березня 2017 15:40
ДИРЕКТОРУ ГАНЬБА!!!!! ЯКЕ МОРАЛЬНЕ ПРАВО ВОНА МАЛА ВКАЗУВАТИ МАТЕРІ ЗАГИБЛОГО ГЕРОЯ ЯК ГОЛОСУВАТИ? ГНАТИ ТРЕБА ДАЛЕКО ВІД ШКОЛИ!!!!
Копилля Показати IP 3 Березня 2017 12:21
Голова РДА нашого Маневицького району свідомо розвалює наш район, який в недалекому минулому був не просто найбільшим, а й авторитетним в області. Звідкіля витягли отаке чм...? Пане Гунчику, чи не запізнюєтеся ви погнати його подальше з посади?
жителькаКопилля Показати IP 3 Березня 2017 13:32
Найстрашніше, що ми більшістю громади села хочемо приєднання до Колок, а Линдюк нам викручує руки і забороняє, залякав неприємностями сільського голову Давидюка і його жінку директора школи. То кому такий Линдюк потрібний? Він же чужа людина для району
Ото лазутчик! до жителькаКопилля Показати IP 3 Березня 2017 18:03
Звертаємося до своїх сусідів з Копиль: перегляньте своє попереднє голосування, не залиштесь в дурнях, куда вас штовхають і Давидюк і перш за все Линдюк. Тому що у кожного з них свої інтереси: у першого - щоб не потрапити в тюрму, бо всі шанси у нього для цього є; а другий - щоб розвалити район, що він робить дуже успішно і тим самим підкладає величезну свиню "своєму Президенту Порошенку", як він любить вихвалятися на зустрічах з людьми. Ще той Порошенко разом з Гунчиком будуть брати себе за голови, коли через пару місяців гнатимуть цього Линдю подалі від себе, не розгледівши своєчасно який непотріб наблизили до себе та ще цілий район віддали йому на розпяття! Також до уваги Президерта: своєю бездарним відношенням до людей Линдюк звів в Маневицькому рейтинг вашої політичної сили "Солідарність" до НУЛЯ і зараз свої плацдарми тут готують вже інші політсили !
Колківчанка Показати IP 3 Березня 2017 14:55
Цього Линдюка не "терплять" всі жителі Маневицького району. Він за два роки нічого доброго не зробив і не зробить, крім того, що колотить весь район. Шкода, що зараз немає вигнання у СИБІР туда йому дорога хай там бурштин шукає.
Годомичам УРА! Показати IP 3 Березня 2017 16:24
Вчіться у нас - годомиків. Днями ми так носа втерли Линдюку, що він після цього сам мав відмовитися від посади в Маневичах. Важко було зрозуміти, що він наговорив нам на зборах громади, але ми всі 99% проголосували за приєднання до Колківської ОТГ. Бо так нам буде подалі від тих линдюків, зате вигідніше і ближче до Колок, де будемо вирішувати всі питання
Боровичі разом з Кол Показати IP 3 Березня 2017 18:20
Сьогодні в Боровичах сесія сільської ради підтвердила результати голосування на суботньому зібранні громади приєднатися до Колківської ОТГ. На жаль без посміховиська не обійшлося. Линдюк, побачивши що ніхто в районі його бредової ідеї "один район - одна громада" не підтримує, днями різко змінив позицію і почав заявляти, що він нібито завжди підтримував створення двох ОТГ - Маневицької і Колківської. Але він забув сказати про цю свою нову позицію своїм задолизам з нашої школи. І ті намагалися сьогодні зірвати сесію сільської ради, агітували і переконували депутатів не голосувати за Колки, адже Линдюк без крісла і дармового хліба залишиться. Тому після оформлення ОТГ ми попросимо цих линдюківських прихвостнів, пенсіонерів, які вже з палочками ледве ходять на роботу, на заслужений спочинок. Хай тихенько ловлять рибу в Стиру.
Вася до Боровичі разом з Кол Показати IP 26 Березня 2017 11:02
Вася! Не оригінально! фантазія закінчилась - воно і не дивно1 Людину з села забрати можна, а село з людини - ні!
боровичі не одні Показати IP 3 Березня 2017 20:35
шановні копильці! ініціатором об'єднання може бути не лише сільський голова.третина депутатів або члени територіальної громади мають право звернутися з ініціативою у сільську раду та голова буде зобов'язаний оголосити повторне обговорення. не спіть, ідіть в ногу з усіма, вороття у минуле вже немає. Проявіть громадську позицію!
Григорій Показати IP 4 Березня 2017 14:28
Хм... линдюк своїм самодурством налаштував проти себе пів району. чекаємо реакції губернатора і президента
ПАКУЄ ЧЕМОДАНИ Показати IP 4 Березня 2017 20:43
Саме така новина щойна надійшла з достовірних джерел. Не знаємо, чи дійсно пакує чемодани, але про усунення Линдюка з посади вже заговорили у верхніх керівних кабінетах. Так що неробі небагато вже залишилося каламутити оконську воду!
білан анонімщик Показати IP 7 Березня 2017 19:58
вася - не набридло маячню писати?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus