USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Головна католицька святиня Волині вже тиждень підтоплюється. ФОТО

31 Жовтня 2008 19:29
У Собор святих апостолiв Петра i Павла, що у Луцьку, вже близько тижня прибуває вода у підвальні приміщення. По це у телефонному коментарі  «Волинським Новинам» 31 жовтня розповів працівник управління Луцької дієцезії Римсько-Католицької церкви В’ячеслав Кришталь.
За словами пана Кришталя, підвальні приміщення костелу святих Петра і Павла вже підряд кілька років час від часу підтоплюються. Проте якщо раніше це траплялося лише у самому костелі, то близько тижня назад вода прорвалася у підвальні приміщення єпархіального управління Луцької діє цезії Римсько-Католицької Церкви.

Як розповів В’ячеслав Кришталь, тоді води було у підвалі управління по пояс, проте аварійники її відкачали. Тоді довелося перекривати водопостачання у районі Старого міста.
За словами пана Кришталя, зараз рівень води у підвальному приміщенні – близько 15 сантиметрів. З підвалів костелу вода і досі відкачується.

Як розповіли у телефонному коментарі «Волинським Новинам» працівники диспетчерської служби «Луцькводоканалу», аварійна ситуація трапилася через прорив водопроводу під землею. Місце прориву наразі не визначене. За словами диспетчера, завтра, 1 листопада розпочнуться земельні роботи з метою виявлення місця пошкодження водопроводу і подальшої ліквідації аварійної ситуації.

Довідково:
Костел святих Петра і Павла- пам\'ятка архітектури національного значення (XVII століття). Входить до комплексу монастиря єзуїтів (разом з келіями та дзвінницею), закладений у 1616 році за проектом архітектора Джакомо Бріано (у стилі раннього бароко), посвята відбулася у 1639 чи 1640 році.
У XVIII столітті храм неодноразово зазнавав значних ушкоджень внаслідок пожеж; був відбудований, а фасади та інтер\'єр підлягли переробкам, внаслідок яких набули нових стилістичних рис. Під собором є підвали, розташовані в кількох рівнях.
У радянські часи в храмі розташовувався склад, згодом - музей атеїзму. Сьогодні костел Петра і Павла є головним храмом Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Листопада 2008 10:17
Такі памятки культури треба берегти.... А хто поніс покарання за бездіяльність......тиждень підтоплювало і ніхто ніц не робив?
Анонімові Показати IP 3 Листопада 2008 09:33
Тут не стільки про покарання йдеться. Якщо немає культури (взагалі), то немає що й берегти. Тому в такому жалюгідному стані знаходяться сотні культурних пам’яток не тільки на Волині. Немає народу, немає культури. Є лише вишиванки в святкові дні та політичні дивіденди. Ось такий голос розпачу. А воду... перекрили, діру залатали, потиснули один одному руку і розійшлися - до наступного "Ляруму".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus