USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Головний корпус університету «Україна» продають за борги

26 Квітня 2017 15:57
Один з корпусів університету «Україна» незабаром продадуть, щоб частково погасити борг перед банком «Хрещатик».

Кредит у банку під заставу університетської нерухомості був оформлений Відкритим міжнародним університетом розвитку людини «Україна» ще у 2007 році. Як повідомляв Корреспондент.net, позику в розмірі 90 мільйонів гривень університет взяв на будівництво адміністративних будівель.

Однією з головних підстав кредитування університету «Україна» був факт співпраці з київською владою у рамках міської програми підтримки малого та середнього бізнесу «Турбота». Водночас граничний розмір кредиту, затверджений Київрадою, за яким КМДА зобов'язувалася погашати відсотки за позикою, може становити 5 мільйонів гривень (а не 90 мільйонів, виданих закладу).

Від 2009 року навчальний заклад погашав кредит самостійно - КМДА відмовилася виконувати зобов'язання і компенсувати борг ВНЗ.

Київська міська адміністрація назвала винуватця ситуації, через яку ВНЗ опинився у важкому фінансовому становищі:

«Тут основна дійова особа - банк «Хрещатик». Ще в часи Черновецького (екс-мера Києва, - ред.) працювала програма - фінансово-кредитна допомога малому та середньому бізнесу. Потім почалася криза - і програму згорнули. Банк свої зобов'язання перед деякими учасниками програми не виконав. Вони (університет «Україна», - ред.) погашали відсотки. Маленький відсоток погашав підприємець, а більшу частину взяв на себе банк «Хрещатик». Але там щось сталося і вони не змогли це виконати».

Борг університету перед банком стрімко збільшився: приватний ВНЗ міг оплачувати лише відсотки, тіло кредиту не виплачувалося.

Протягом 10 років кредит перед банком так і не був погашений. А після оголошення банкрутства банку «Хрещатик», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив заставну нерухомість університету (будівля загальною площею 3495 кв. м. і обладнання модульної транспортабельної котельні) на відкритий публічний аукціон.

Зауважимо, аукціон призначався ще на 7 квітня, тоді за активи хотіли 52 631 679,13 гривні.
Очевидно, покупців не знайшлося, тому організатори повторного аукціону 24 квітня зменшили заставну вартість активів «Україна» до 47 368 511,22 гривні. Хоча й цієї суми ледве вистачить на погашення половини боргу перед банком.
Документи про проведення торгів знаходяться в публічному доступі на офіційному сайті ФГВФО. У паспорті відкритих торгів вказано КВЕД (вища освіта) та адреса юридичної особи, чия нерухомість виставлена ​​на аукціон: м. Київ, вул. Львівська. Саме головний корпус університету «Україна» знаходиться за адресою: Київ, вул. Львівська, 23.
Інформацію про ситуацію, що склалася навколо університету, Інформаційному агентству Волинські Новини прокоментував колишній ректор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна» Роман Карпюк.

З його слів, така ситуація цілком прогнозована, оскільки в оточенні Петра Таланчука (президента університету «Україна») є управлінці, які посприяли тому, щоб університет опинився в боргах, зокрема, було назване ім’я фінансового директора Валентини Журавльової.

Як зазначає Роман Петрович, ситуація з боргами університету – критична, адже окрім несплачених кредитів є чималі відсотки по цих же кредитах, і якщо навчальним закладом далі керуватимуть ті ж люди, він може зникнути, як такий.

Зауважимо, університет «Україна» досі не розрахувався за оренду приміщень за адресою Карбишева, 2 у Луцьку, де розміщувався інститут 3 роки тому. Адміністрація ВНЗ винна більше 3 мільйонів гривень.

Незважаючи на критичну фінансову ситуацію, представники ВНЗ проводять щомісячні Дні відкритих дверей і радо запрошують потенційних студентів на навчання на платній основі.

Так, у прийомній комісії інформують, що подати документи на навчання можна буде з 12 липня, навчання відбуватиметься в головному корпусі на Львівській, 23, і жодним словом не згадують про сумнівне майбутнє навчального закладу, який тоне у боргах, а нерухомість розходиться з аукціону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Читач Показати IP 26 Квітня 2017 21:45
Крапок Р.П. давно вже не ректор інституту Україна. Має свою Академію на карбишева. Коли пишете - то перевіряйте інформацію. Таланчук вигнав Карпюка у певний час за особливі заслуги.
коля Показати IP 27 Квітня 2017 09:08
Друзі, підтримаємо студентів університету Україна, іншим ВУЗам варто запропонувати можливість переведення та завершення навчання у їх стінах.
аяяй до коля Показати IP 28 Квітня 2017 09:45
від початку на платну форму можливо вступити в престижний волинський ВУЗ,не розумію навіщо батьки викидають гроші на такі сумнівні інститути!
Група ПЗ - 41 Показати IP 27 Квітня 2017 14:17
Не розуміємо, навіщо вже вкотре витрачати свій час і вигадувати таку ахінею?! Підняти занепокоєння студентів вийшло, але скільки можна поливати брудом хороший університет? Яка різниця, приватний він чи державний? Від форми властності він не стає гіршим у порівнянні з іншими, а навпаки має багато переваг. Тут гарні викладачі, гарні умови, надзвичайно круті студенти і президент. Університет класний, гарний, із сучасними практичними лабораторіями. Заспокойтесь уже. Краще вступайте до нас навчатися, щоб не було часу дурницями займатись!
Олена Показати IP 27 Квітня 2017 19:21
Не вірте Карпюкові, який на ганебно привласненому майнові та приміщеннях створив свою КАКАДЕМІЮ. Кримінальне провадження триває. А ваших студентів ми ще самі підтримаємо пане ВЕЛИКИЙ КАКАДЕМІК!!!
Александр, неравноду Показати IP 27 Квітня 2017 19:30
Университет на мой взгляд, лучше КПИ и Шевченко, так как приватная форма собственности, дает возможность набирать преподавательский состав по квалификации, а не по вылизыванию чиновнических жоп. Интересно почему человек который наклепал этот отход человеческой жизнедеятельности, не подписался? Каловброс от онлайн газетенки 100500го сорта свежести. Унылая попытка дискриминировать хороший ВУЗ, которой давит все остальные псевдонаучные учебные заведения, которые только и могут что зарабатывать на студентах во время сессий. В гос ВУЗах как и в кабинетах гос ведомств, все покупается и продается. В Университете "Украина", такой номер не проходит, вот у вас и жопы горят... ;)
знаючий Показати IP 15 Травня 2017 01:48
пане Карпюк , ви спочатку подивіться на свій фінансовий стан (у какадемії) виплатіть спочатку людям зарплату , яку затримуєте по три місяці , і будьте кінець кінцем мужиком - перестаньте "ср-ти " те за рахунок чого жили "припіваючи" 15 років. А суди ж то програли по оренді то не брешіть.................... вже

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus