USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Готується до виборів або сидить на валізах: чому Порошенко почав світити величезні суми в деклараціях

22 Лютого 2019 19:19
Гаманець президента Петра Порошенка за останні кілька місяців дуже розповнів за рахунок кешу.

Тільки за неповні два місяці цього року гарант уже вісім разів вносив зміни в свою декларацію, повідомляючи про «істотні зміни в майновому стані».

З початку року його добробут, якщо вірити офіційним деклараціям, покращився на 1,7 млрд. грн. Примітно, що в минулому році президент «світив» гроші набагато рідше – зміни в декларації з’являлися один-два рази на місяць, та й суми були зовсім не ті, що зараз. А починаючи з листопада, гроші просто пішли рікою.

Настільки дивна активізація фінансових потоків може мати просте пояснення – кінець і початок року якраз час для виплат дивідендів, відсотків і інших бізнес-відрахувань. Однак в аналогічний період минулого року нічого подібного не було.

Експерти, з якими поспілкувалася «Страна» припустили: не виключено, що вся справа в виборах, що наближаються. Причому, зовсім не факт, що мова йде виключно про фінансування кампанії з власної кишені кандидата Порошенка – надто вже великі суми. Особливо з огляду на те, що в передвиборній кампанії, навпаки, опираються на використання бюджетного фінансування.

Цілком може бути, що мова йде про те, що президент «йде в кеш», готуючись до важких часів і, можливо, навіть еміграції, в разі поразки на виборах.

«Страна» розбиралася навіщо Петро Порошенко «світить» величезні гроші і на що він їх може витратити.

Більше мільярда в місяць

У цьому місяці Петро Порошенко вносив зміни в свою декларацію особливо активно.

Останнє оновлення зовсім свіже і датоване 20 лютого. Судячи з даних, розміщених в Єдиному державному реєстрі декларацій, буквально днями Петро Олексійович отримав 15 млн. грн. в якості дивідендів від інвестфонду «Прайм Ессетс Кепітал». За п’ять днів до цього – 15 лютого – ця ж компанія перерахувала йому ще 60 млн. грн. дивідендів, а 8 лютого – 11 млн. грн. Плюс в лютому Порошенко задекларував 27,8 млн. грн. надходжень від ОВДП і 1,1 млрд. відсотків від належного йому банку МІБ і чергової порції дивідендів від «Прайм Ессетс Кепітал». Всього близько 1,1 млрд. грн за цей місяць.

З початку року президент «засвітив» 1,7 млрд. грн, тобто, в січні його доходи були куди скромнішими, ніж в лютому – всього трохи більше 576 млн. грн. (основна частина – дивіденди від «Ротшильд Траст» майже

549 млн, плюс все ті ж дивіденди від «Прайм Ессетс Кепітал» і відсотки від МІБ).

Примітно, що фінансові потоки президента помітно активізувалися тільки в останні місяці. До цього він вносив зміни в декларації рідше. Наприклад, в квітні, травні і червні минулого року – всього по разу, в липні – тричі і т.п. Та й суми там фігурували – не рівня нинішнім. Скажімо, в травні гарант отримав «сущі копійки» – всього трохи більше 958 млн. грн. в якості відсотків від МІБ, в червні – 987,5 млн. грн. з того ж джерела і т.п.

З осені справи Порошенка пішли вгору. У жовтні він задекларував рекордну суму – близько 4,1 млрд. грн (дивіденди від «Прайм Ессетс Кепітал» і відсотки від МІБ). У листопаді надійшло ще близько 1,4 млрд. З тих же джерел, в грудні – близько 1,9 млрд. грн. Якщо підсумувати – виходить більше 9 млрд. грн. або приблизно 337 ​​млн. доларів за поточним курсом.

Президентська бухгалтерія

Для порівняння: з січня по жовтень минулого року Порошенко задекларував 125,3 млн гривень. А за весь 2017 рік – 16,3 млн гривень. Чому зараз він світить такі величезні гроші?

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:ПОРОШЕНКО ЗА 2018 ЗБІЛЬШИВ ДОХІД У 82 РАЗИ

Економіст Олексій Кущ пояснив, що прямо пов’язувати реальні доходи президента і суми, зазначені в декларації навряд чи варто. «Насправді, коли обивателі розглядають криву зростання прибутковості ПорошенкА (та й будь-якої іншої публічної особи), вони оцінюють лише офіційну статистику. Повну бухгалтерію ніхто не бачить. Насправді суми, які декларуються, це свого роду "кишенькові витрати " , які потрібні, щоб легально покрити поточні витрати ", – говорить Кущ.

Можливо, до недавнього часу так воно і було. Але, як зазначено в декларації Порошенка, яку він подав як кандидат в президенти 1 лютого цього року, в минулому році він витратив на життя (комунальні витрати, утримання нерухомості, плата за навчання, транспорт, туризм та ін.) 21,2 млн гривень. У позаминулому році сума була приблизно такою ж. Навряд чи сім’я президента раптом почала прокручувати величезні суми.

«Цілком можна утримувати середньостатистичний український райцентр», – жартує Олексій Кущ.

Відразу пояснимо особливості бухгалтерії українських політиків і високопоставлених чиновників. Багато хто сидить на різних схемах і мільярдних потоках, так що в загальному проблем з грошима немає. Але є проблема з їх легалізацією. «Досвід Януковича показує, що чорна бухгалтерія дуже небезпечна – рано чи пізно вона стає надбанням громадськості, що загрожує наслідками. Набагато надійніше обзавестися легальними джерелами доходу і декларувати кошти», – говорить Кущ.

«Страна» вже детально описувала одну з таких схем під умовною назвою «гаманець, кістяк і м’ясо». Мова йде про покупку ОВДП.

«Її суть проста. Уявіть – вам загнали гроші (з офшорів, наприклад), але ви – високопоставлений чиновник, і вам потрібно якось пояснити походження цих грошей. Тоді запускається наступний ланцюжок: вам нібито чисто випадково дають гроші в борг на день , ви точно так же випадково в той же день купуєте облігації, і – вершина везіння – буквально на днях за ними платять відсотки. За законодавством, ці доходи не оподатковуються і їх сміливо можна декларувати – вони цілком законні. У деклараціях багатьох вітчизняних чиновників є дані про так званий «інвестиційний дохід». Так ось – це та ж схема в дії «, – розповів глава Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

У Порошенка особливих труднощів із пошуком легальних джерел доходу немає. Як відомо, він є власником великої бізнес-імперії. І по його декларації можна простежити зв’язок з тими джерелами надходження коштів, які він вказує в останніх оновленнях – МІБ, «Прайм Ессетс Кепітал», «Ротшильд Траст».

Згідно з кандидатською декларацією Порошенка від 1 лютого цього року, він має рахунок в МІБ, де зберігає 25,5 млн. доларів. Плюс – йому належить 9 тис. акцій цього банку номінальною вартістю трохи більше 20 млн. грн. Також Порошенко задекларував акції в «Прайм Ессетс Кепітал» на 8,2 млн. І в «Ротшильд Траст» (Конфекшенері інвестментс Лімітед, Нікосія, Кіпр) на 571 тис.

Порошенко цікавиться і ОВДП. У декларації президента за жовтень вказано дохід від погашення держоблігацій Міністерства фінансів – 28,8 млн грн. Причому, куплені цінні папери були у «свого» банку – МІБ. І, як підозрювали тоді експерти, не зовсім вигідно для самої фінустанови.

Примітно, що в цьому році в декларації Порошенка зафіксована ще одна операція з ОВДП. У оновленнях за 7 лютого зазначено отримання 27,5 млн. грн в якості «повернення Мінфіном вартості покупки ОВДП» і 308,7 тис. – «інвестиційний прибуток від ОВДП». Причому, в поданій тижнем раніше декларації кандидата в президенти Порошенко ОВДП в переліку цінних паперів, що йому належать, не значилися. «З чого можна припустити, що, крім заявлених джерел надходження коштів, виникла необхідність в додатковому – щоб задекларувати всю потрібну суму», – розповів банкір, який попросив не називати його імені.

Кампанія або "чемоданний" настрій?

Головна інтрига – навіщо Порошенку знадобилося декларувати таку величезну суму.

Олексій Кущ допускає, що мова може йти про фінансування передвиборної компанії. «Згідно із законом це не заборонено, якщо вказані легальні джерела доходів», – говорить він.

Втім, бюджет виглядає неправдоподібно великим. «Кампанія кандидата - "середнячка" на президентських виборах коштує близько 50 млн доларів, а якщо говорити про переможну кампанію – то ціна зростає залежно від ситуації», – пояснив політтехнолог Олег Постернак.

Інші експерти кажуть, що та сама «переможна кампанія» може коштувати вдвічі дорожче. «Ціна перемоги на цих виборах – не менше ніж 100 млн. доларів або 2,7 млрд. грн. за поточним курсом», – вважає Олексій Кущ. Але, по-перше, Порошенко «засвітив» у рази більше цієї суми, а по-друге, фінансування кампанії йде і з інших джерел, в тому числі, держбюджету.

Нарешті, значна частина кампанії кандидатів фінансуються з «чорного налу» і для цього "світити" такі доходи зовсім необов'язково.

Є й інша версія. «Можливо, боїться програшу на виборах, що після цього будуть арешти рахунків і не встигне забрати гроші», – допускає екс-корпоративний секретар Приватбанку, фінансовий експерт Вікторія Страхова. На прохання «Страни» вона проаналізувала звітність МІБ і зробила цікавий висновок.

«Видно, що на 1 січня 2019 року триває велика, в порівнянні з усім попереднім роком, концентрація коштів "на вимогу". Тобто, в будь-який момент їх можна перерахувати. Фактично, різниця місяць до місяця (грудень до листопада 2018) – більше мільярда. За січень даних поки немає », – каже вона.

«Хтось на щось готує гроші – може на кампанію, а може для термінового виведення. Без динаміки лютого-березня поки не можна точно сказати», – додала Страхова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 22 Лютого 2019 19:26
дєржи, дєржи вора ...
Молодець Показати IP 22 Лютого 2019 19:44
молодець!а кто лох тому не повезло))))
Анонім Показати IP 23 Лютого 2019 07:08
При Порошенко українці стали вище ростом, чим були в СССР. Тогда им всё было по плечу, а сейчас всё пох@й.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus