USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Графічний батальйон для дітей»: луцькі мультиплікатори розповіли про участь у соціальному проєкті

28 Грудня 2023 08:06
Режисери-мультиплікатори з Луцька Леонід Тивонюк та Зю Побережнюк, які торік долучилися до волонтерського соціального проєкту «Графічний батальйон для дітей», разом із командою аніматорів та психологів працювали над інформаційними роликами для підтримки дітей під час війни.

Як розповів у програмі «Радіодень» на «Українському радіо. Луцьк» режисер, аніматор та керівник громадської організації ІМАГО Леонід Тивонюк, ініціатива зі створення корисних анімаційних відео з'явилася ще 2022 року під керівництвом українського мультиплікатора Сашка Даниленка, пише Суспільне.

Роботу над волонтерською анімацією, каже Леонід Тивонюк, розпочав із перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну, долучившись до спільноти «Графічний батальйон», яку організував український аніматор Сашко Даниленко. Зі слів лучанина, над першим анімаційним роликом у межах проєкту працював спільно з психологинею Катериною Павленко.

«Ми почали думати, чим можемо допомогти батькам та їхнім дітям у цей нелегкий час, зокрема стали проводити анімаційні майстеркласи онлайн. Перший ролик я зняв спільно з Катериною, яка робила уточнення. Уже були теми, які потрібно було засобами анімації вирішити та допомогти. Це були анімаційні руханки, невеличкі анімаційні фільми», – розповів лучанин.

Читати ще: У Луцьку діти створюють анімаційний ролик про волонтерів

У перші місяці після початку великої війни, зазначив Леонід Тивонюк, «Графічний батальйон» створив п'ять роликів, зокрема луцька студія ІМАГО, де над роликами працювала і дружина Леоніда Мар’я Гвоздєва-Тивонюк, випустила дві анімаційні роботи: «Що робити, коли лунає сирена» та «РЕ».
Леонід Тивонюк зазначив, що команда «Графічного батальйону» для створення анімації знайшла грантове фінансування через програму Європейського культурного фонду. Після цього, зазначив режисер, почали шукати додаткових спеціалістів.

Читати ще: На Волині підлітки створюють мультики про історію сіл

Так до команди приєдналася лучанка Зю Побережнюк, яка почала працювати над волонтерським роликом під назвою «Міни». У команді волонтерського соціального проєкту режисерка та аніматорка колажної анімації створила анімаційну роботу для дорослих, що має назву «Як говорити з дитиною про війну».
«У моїй анімації розкривається питання про те, чи взагалі потрібно з дітьми говорити про війну, тому що багато батьків на початку вторгнення намагалися своїх дітей вберегти від цього, придумували пояснення, чому вони чують вибухи й чому треба йти в укриття», – каже Зю Побережнюк.

Читати ще: Диво починається з тебе: у Луцьку діти створили святкове анімаційне відео

В основі анімації «Як говорити з дитиною про війну» лежить текст психологині Ірини Пивоварчик про те, що приховування правди від дітей буде провокувати збільшення тривожності у них, зазначила режисерка творчої роботи.

«Моя анімація більш загальна, та її основою цінністю є те, щоб спонукати батьків говорити з дитиною про війну. Вже минуло багато часу відтоді, коли я зробила цю анімацію, ситуація змінилася і вже приховувати інформацію від дітей дуже складно за два роки. Важливо чути дітей та давати відповіді на їхні питання», – додала Зю Побережнюк.

Переглянути анімаційні ролики можна на YouTube-каналі соціального проєкту. Також усі роботи є у відкритому доступі та їх можна безплатно завантажити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus