USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Громади Волині закупили для військових понад тисячу БпЛА на суму 94,5 млн

14 Лютого 2024 19:41
За 2023 рік та початок 2024 року громади Волині на потреби сил оборони закупили 1012 одиниць БпЛА на суму 94,5 мільйони гривень. Ці показники майже втричі перевищують показники Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та Рівненської областей. Також для військових було придбано 42 автомобілі.

Про це розповіла начальниця управління внутрішнього аудити ОВА Оксана Будкіна під час наради начальника ОВА Юрія Погуляйка з головами територіальних громад Волині, повідомляє пресслужба адміністрації.

Дані щодо кількості придбаних автомобілів не повні, адже точно визначити, скільки було придбано транспортних засобів – складно. Оголошуючи тендер, замовники рідко вказують у назві закупівлі, що машина призначена саме для військових.

«У 2023 році при обласній військовій адміністрації створена робоча група «Прозорість та підзвітність». До складу групи, окрім спеціалістів ОДА, увійшли представники правоохоронних органів, зокрема СБУ та БЕБ, – зазначила Оксана Будкіна. – Під час засідання розглядаємо тендери з посиленими корупційними ризиками».

Читати ще: На Волині 10% від вільних залишків коштів з бюджетів громад спрямують на підтримку обороноздатності

Закупівлі обирають згідно зі зверненнями громадян, моніторингу резонансних публікацій у ЗМІ, а також постійного аналізу членами робочої групи тендерів, що висвітлюються у системі Prozorro.

Детально Оксана Будкіна зупинилася на закупівлях товарів та послуг для сил оборони. Так, згідно з аналітикою Dozorro, найчастіше на Prozorro громади в Україні та на Волині зокрема, замовляли дрони. В цілому, кількість придбаних БпЛА постійно зростала.

Читати ще: Заради національної безпеки: Волинська ОВА співпрацюватиме з YouControl

Якщо у січні-лютому минулого року сума закупівель на придбання дронів не перевищувала 66 мільйонів гривень, то у листопаді сума договорів сягнула 500 мільйонів гривень.

Начальниця управління внутрішнього аудиту також зазначила, що на вимогу громадськості на засідання групи «Прозорість та підзвітність» постійно запрошують представників територіальних громад.

«Це дозволяє уникнути непорозумінь, побудувати конструктивний діалог між органами влади, органами місцевого самоврядування та громадськістю, визначити пріоритетні напрямки цільового спрямування коштів, – пояснила Оксана Будкіна. – Уже заслухали інформацію щодо стану використання фінансового ресурсу Боратинської селищної ради, Володимирської, Ковельської, Ківерцівської, Луцької та Нововолинської громад».

Зокрема Володимирською громадою наразі на 2024 рік заплановано закупівлю БпЛА на суму понад 3 мільйони гривень, з яких на 1,9 мільйона гривень проведено тендер. На автомобілі для військових громада планує спрямувати 5 мільйонів гривень.

На останньому засіданні робочої групи Луцький міський голова розповів, що у 2024 році громада на потреби ЗСУ планує спрямувати 306 мільйонів гривень. Станом на 1 лютого уже проведено торги на 47 мільйонів гривень.

Читати ще: Луцьк увійшов у п’ятірку обласних центрів, які виділили на ЗСУ найбільше коштів

Також Оксана Будкіна рекомендувала головам громад при оголошенні тендерів враховувати ризики-індикатори, відповідно до яких Держаудитслужба найчастіше виявляє порушення та може зупинити закупівлі. Це – безпідставна відміна тендеру, несвоєчасне укладання замовником договору про закупівлю, відхилення двох тендерних пропозицій, використання переговорних процедур за відсутності законодавчих підстав та інші.

Начальник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко подякував головам громад за допомогу військовим минулого року та наголосив, що і надалі пріоритетними у розподілі власних фінансових ресурсів мають бути потреби сил оборони та зміцнення обороноздатності нашої країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus