USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

Губернатор Волині захотів звільнення одного керівника. Але передумав

10 Лютого 2009 19:07
Під час особистого прийому голови Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка у Луцькій РДА сперечалися щодо долі дослідного господарства «Перемога», що у селі Баківці Луцького району. Про це 10 лютого інформує репортер «Волинських Новин».
 
Жителі Баківців прийшли на особистий прийом до Миколи Романюка цілою делегацією – кількадесят чоловік. Баківцівський сільський голова Руслана Пастерук зазначила, що нещодавно, 5 лютого, відбулися збори щодо питання роздержавлення ДГ «Перемога». Проте представників сільської громади туди не запросили. Пані Пастерук стверджує, що селянам потрібні державні акти на право власності землею, а ніхто питання щодо майна господарства не ставить.
 
Микола Романюк сказав селянам «я на вашій стороні». На думку голови ОДА, навіть якщо збори 5 лютого, організовані керівництвом господарства, мають юридичну силу, проте «не можуть 35 чоловік (учасників зборів – «ВН») вирішувати долю села».
 
Чіткої і зрозумілої відповіді на питання волинського губернатора директор ДГ «Перемога» Олег Яворський так і не дав. «Я сьогодні напишу подання на ваше звільнення на Академію (Українська академія аграрних наук, якій підпорядковується господарство, – «ВН»)», – емоційно відказав голова Волинської ОДА.
 
Натомість представник протилежної сторони конфлікту – директор Волинського інституту агропромислового виробництва Віталій Пахольчук розповів, що за останні роки Баківцям передано 400 гектарів землі. За словами пана Пахольчука, це означає, що в середньому по 2 гектари землі припадає на одного жителя села Баківці. Нинішній директор «Перемоги» зробив господарство успішним. Воно продає елітне насіння, дає селянам по 2 центнери зерна з гектара. «Хіба на когось ми тиск робили?» – зазначив пан Пахольчук.
 
Як він проінформував, Олегові Яворському вже дано зауваження за те, що не запросив голову сільської ради на збори трудового колективу 5 лютого. «Знищити державне підприємство легко...» – сказав директор Волинського інституту агропромислового виробництва. Пан Пахольчук вважає, що у такому випадку сільська рада залишається без значної частки надходжень до бюджету. Науковець зазначив, що дослідне господарство «Перемога» готове ще віддати сільській громаді 200-300 гектарів землі.
 
Голову Луцької РДА Володимира Демчука також не задовольнила організація нещодавніх зборів. «Ви собі тишком-нишком зібрали 50 чоловік...» – зазначив пан Демчук.
 
Проте в деяких жителів Баківців виступ Віталія Пахольчука викликав негативні емоції. «Ідіть господарюйте в Рокині (там розташований Волинський інститут агропромислового виробництва і ще одне дослідне господарство – «ВН»)», – лунало з уст селян.
 
Голова Волинської ОДА насамкінець забрав свої попередні слова назад: «Я знімаю питання про звільнення». Микола Романюк вважає, що необхідно за участі сільської громади ще раз провести збори трудового колективу. «Науково-дослідні господарства в Україні треба», – сказав губернатор. За його словами, оптимальним варіантом виходу з проблеми є те, що ДГ «Перемога» таки залишається, проте передає частину своїх земель селянам.
 
Довідково:
 
Під час особистого прийому громадян 5 серпня 2008 року першим заступником голови Волинської ОДА Віталієм Зарембою жителі села Баківці Луцького району порушили питання роздержавлення радгоспу «Перемога», що було тимчасово призупинене постановою Кабінету Міністрів України щодо заборони роздержавлення колективних господарств. Також просили сприяння в організації і проведенні зборів трудового колективу, оскільки останні збори були проведені ще у 2005 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мауглі Показати IP 11 Лютого 2009 10:47
І знову нічого не змогли вирішити!Все,друзі, пора на вихід з кабінетів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus