USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ягодинська митниця судилася з латвійкою через вартість білизни

11 Вересня 2013 07:00
Предмети жіночої білизни, ввезені в Україну громадянкою Латвії через митний пост «Ягодин» на початку літа без декларації, стали підставою для судових баталій. У першій судовій інстанції порушницю правил перетину державного кордону постановили звільнити від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням.

Любомльська прокуратура та Ягодинська митниця подали апеляційний позов на таке рішення, мовляв, у ньому не враховано суттєвої вартості незаконно перевезених товарів. Апелянти вимагали суворішого покарання, конфіскації товарів та сплати витрат, пов’язаних із їхнім зберіганням. Рішення Апеляційного суду Волинської області від 9 вересня 2013 р. (справа № 163/1898/13-п у Єдиному державному реєстрі судових рішень) задовольнило позов частково, лише в частині відшкодування затрат на зберігання, які суддя оцінив у сумі 43 гривні 40 копійок.

Непорозуміння між іноземною туристкою та волинськими правоохоронцями виникло через вартість перевезеного товару. Громадянка Латвії стверджувала, що придбала нижню білизну, а саме 125 одиниць жіночих трусів та 350 бюстгальтерів на аукціоні в Латвії за «стоковою» ціною 499,13 євро. Згідно з українським законодавством товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро не підлягають письмовому декларуванню (пункт 1 статті 374 Митного кодексу України). Втім, місцеві правоохоронці провели власну оцінку товару, і, згідно з їхнім висновком, вартість перевезеної білизни становить 18250 гривень (труси рахували по 20 гривень за одиницю, бюстгальтери – по 45 гривень).

Проте суд лишився на боці звинуваченої іноземки, зазначивши, що вартість товарів необхідно визначати, виходячи із сумарної фактурної вартості і аж ніяк не з ринкової, як порахували в місцевій експертизі. Хоча порушення таки знайшли: до суми, затраченої на купівлю білизни, доплюсували 20 євро за участь в аукціоні-розпродажі, що автоматично порушило поріг в 500 євро, які дозволяють уникнути декларування товарів.

Крім того, якщо постановою Любомльського районного суду товар в громадянки Латвії вилучили, то, згідно з апеляційним рішенням, вона може його повернути, якщо заплатить усі митні платежі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Здрасте Показати IP 11 Вересня 2013 08:09
Так товар вже носять кохані митників. Як його тепер повернути?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus