USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Хочу всіх заспокоїти. Волинь до епідемії, якщо вона, не дай Бог, буде, готова», – Ігор Палиця

14 Квітня 2020 23:51
Депутат Верховної Ради від Луцька, засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця переконаний, що Волинь цілком готова до епідемії коронавірусу, адже в області не чекали допомоги з Києва, а вчасно зорієнтувалися й ухвалили правильні рішення.

Своїми думками про ситуацію з коронавірусом в Україні народний депутат, який входить у групу «За майбутнє», поділився 14 квітня під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс».

Ігор Палиця найперше закликав волинян менше зважати на гучні заяви чиновників із Києва. Тим паче на Волині ситуація чи не найкраща в Україні.

«Хочу всіх заспокоїти. Волинь до епідемії, якщо вона, не дай Бог, буде, готова», – заявив Ігор Палиця й наголосив, що усе найнеобхідніше для захисту та безпеки медиків і прийому пацієнтів в області є.
«Нам вдалося зробити базову лікарню в Боголюбах. На сьогодні забезпечено 180 ліжок. Вони повністю готові до роботи. Введено в експлуатацію 20 апаратів штучної вентиляції легенів. Повністю приведена до роботи киснева станція, зроблена розводка ще на 40 кисневих апаратів, кисневих концентраторів», – повідомив нардеп.

«Маршрути вже зараз більш-менш нарешті прописуються чітко. Щоби не везти хворих в інші лікарні, ургентні, а тільки в базову. Тому я хотів би волинян заспокоїти. Якщо ми і стикнемося з якоюсь епідемією на території Волині, ми готові до всього», – наголосив він.

Читати ще: Побороти коронавірус: Фонд Ігоря Палиці допоміг лучанам і медзакладам на понад 13 мільйонів гривень

Разом з тим, Ігор Палиця констатує: великою проблемою у ситуації з коронавірусом є те, що хворіють лікарі. Адже вони дійсно виявилися незахищеними та необізнаними із тим, який виклик на них чекає.

«Вони не були ознайомлені достатньо серйозно, яким чином себе треба поводити і реагувати навіть на перші ознаки ГРВІ, якщо це просто запалення легень», – зауважив депутат.

«Не були чітко розроблені маршрути. В нас на Волині я вимагав відразу. На превеликий жаль, нам це тільки зараз почало вдаватися. Тепер управління охорони здоров’я розписало протоколи: коли в людини хоч якісь ознаки коронавірусу або запалення легень – відразу везти з підозрою на коронавірус. Потім краще переконатися, що в людини негативні тести, ніж заражати лікарів», – додав він.

Вкотре розкритикував волинський нардеп медичну реформу, яка стартувала 1 квітня.

«Уряд до нас не дослухався. Президент до нас не дослухався. Я маю на увазі народних депутатів, які просили відтермінувати медичну реформу. Тому що до неї Україна не готова. З багатьох причин», – наголосив він.

Ігор Палиця пояснив, що реформатори не підрахували чітко, скільки потрібно коштів на адекватне функціонування медичної галузі. Натомість без фінансування лишили туберкульозні, психіатричні медустанови, лікарні для інвалідів та ветеранів тощо. У той же час зарплати лікарів лишаються мізерними.

Політик переконаний: аби медична реформа вдалася, бракує найголовнішого – страхової медицини.

«Не можна було запускати медичну реформу, не маючи страхової медицини. Тому це недолуге рішення попередників. Я не розумію, чому сьогоднішня влада не зупинила цього, не відтермінувала. Але ми маємо те, що маємо», – висловився депутат.

Ігор Палиця також заявив, що нині триває робота над тим, аби державне фінансування отримав волинський перинатальний центр, який є найсучаснішим в Україні.

«Управління охорони здоров’я Волинської області подало не так документи, затягнуло з документами. В Києві не так розглянули. І сьогодні нами ведеться щоденна робота, щоби включити перинатальний центр у фінансування. Сподіваюся, що за два-три дні ми отримаємо контракти з НСЗУ», – додав він.

Окрему увагу Ігор Палиця звернув на те, що нині підготовка до епідемії на Волині фінансується тільки за рахунок місцевих бюджетів, обласного бюджету і допомоги благодійників. Тим часом у Києві згаяли місяць дорогоцінного часу.

«Ні однієї копійки з Києва за місяць карантину не поступило на боротьбу з коронавірусом. Тому марно думати, що нам хтось допоможе. Ніхто не допоможе. Ми взялися, ми робимо. І я дякую всім лікарям, усім благодійникам. Всі молодці. Якби ми чекали, поки Київ прийме якісь закони, зміни до бюджетів, ми опинилися б в ситуації непідготовленій. А ми розраховуємо вже дуже давно тільки на себе», – зазначив Ігор Палиця.

«Минув місяць. Нарешті замість 120 мільярдів гривень держава виділила 66 мільярдів на фонд по боротьбі з коронавірусом. Ми не знаємо, на що підуть ці 66 мільярдів. Вони не розписані по статтях. При цьому, якщо були виділені гроші на екстрену медичну допомогу на область, і ми знали, що закупимо, умовно кажучи, 40 автомобілів швидкої допомоги, то сьогодні ці гроші забрали на Київ. Що купить Київ для екстреної допомоги, ми не знаємо», – коментує політик.

Зміни до бюджету, що їх недавно ухвалила Верховна Рада, Ігор Палиця називає повною профанацією.

«Я за цей бюджет не голосував. І я дякую всім волинським депутатам. Ніхто з волинських депутатів за це неподобство не голосував. Влада показала, як вона дбає не про здоров’я, а про те, яким чином грамотно поділити ці гроші», – заявив він.

«І я хотів би, щоб держава брала приклад з Волинської області, де місцеві депутати за два дні провели сесії обласної і міської рад. За два дні досягли домовленостей. І ніхто не торгувався. І ми 120 мільйонів виділили. І вони є для того, щоби обласна лікарня закуповувала все необхідне. На сьогоднішній день на рахунок обласної лікарні поступило 40 мільйонів. Я дуже сподіваюся, що нам вдасться якось зекономити ці гроші. Хоча таких обмежень в головного лікаря немає – вони купують все, що їм потрібно. Гроші залишково повернуться в міський і обласний бюджети. Але ми не торгувалися, всі депутати як один прийняли це рішення. Монобільшість не демонструє таких результатів», – підсумував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Абубакар Показати IP 15 Квітня 2020 06:26
Буде видно....
Лучанка Показати IP 15 Квітня 2020 08:50
Серйозно і з розумінням важливості справи!! Дякувати Богу, що на Волині є ще розумні люди!!
МЕДИКИ Показати IP 15 Квітня 2020 11:29
НАМ БИ НА ВОЛИНЬ З 20 ТАКИХ ПАЛИЦЬ !
Тарас Показати IP 15 Квітня 2020 14:23
як не крути Палиця крутий...
Олег Показати IP 18 Квітня 2020 09:33
А те, що на Волині як мінімум 40 захворілих медиків, це нічого?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus