USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Ігор Поліщук: «На першому місці не кар’єра, а можливість змінити місто на краще». Інтерв'ю

13 Березня 2018 21:51
Він з тих, хто вміє ламати стереотипи. У молодому віці, незважаючи на скептицизм колег, Ігор Поліщук приєднався до числа депутатів, котрі змінюють наше місто на краще не на словах, а у реальних діях. Безліч цікавих проектів, реалізованих планів та ініціатив було виконано Ігорем Ігоровичем. Чоловік не збирається зупинятися на досягнутому, його мета – успішний Луцьк, у якому хочеться радіти життю.

Про це та інше читайте в ексклюзивному інтерв’ю People UA із радником Луцького міського голови Ігорем Поліщуком.

Довідка

Персона: Поліщук Ігор Ігорович

Посада: радник Луцького міського голови

Знак зодіаку: рак (ДН: 1 липня)

Життєве кредо: робити максимум того, що від тебе залежить за той час, що тобі відведений

Сімейний стан: неодружений

В дитинстві мріяв стати успішним

Важлива подія в житті ще попереду

Влада для нього – це можливість конкретно в даний момент змінити Луцьк, зробити його кращим

Класний фестиваль: «Ніч у Луцькому замку»

Незабутній концерт: класичної музики

Отримані нагороди: найкраща нагорода – вдячність людей

Улюблений фільм: «Хрещений батько»

Музика: від класичної до року

Книга: Лі Куан Ю. «Із третього світу в перший»

Вид спорту: плавання, фітнес

Вид відпочинку: гори

Напій: кава

Ідеальний дім – це там, де тебе чекають

Ви закінчили із відзнакою юридичний факультет Київського національного університету внутрішніх справ. Як Ви навчалися у школі? У житті Ви теж усе звикли робити на відмінно?

У школі я навчався не так добре, як в університеті. У Києві я жив у гуртожитку, певний час сам працював та заробляв. Тоді міркував так: «Якщо я ці незручності терплю, то повинен робити на відмінно те, заради чого приїхав у столицю». Окрім того, я гарно навчався в університеті з великої поваги до батьків та їх старань, аби я навчався саме у цьому ВНЗ.

Після навчання у магіcтратурі Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого», які були спроби побудувати юридичну кар’єру?

Я працював помічником адвоката, юристом. Працював юристом з податкових, господарських справ, за два роки було 300-400 засідань по всій Україні. З 20 робочих днів 10-15 днів я був у відрядженнях. А від початку заснування благодійного фонду «Тільки разом» працював там юрисконсультом, а також юристом громадської приймальні народного депутата України Ігоря Палиці. Там не тільки звичайна юридична робота була, я брав участь у всіх процесах і як менеджер, і як організатор, і як виконавець. В цьому плані було дуже цікаво. І я вважаю, що за ті п’ять років, які я пропрацював у фонді, отримав коло- сальний професійний та життєвий досвід. Впродовж роботи у фонді брав участь в надзвичайно великій кількості проектів, які реалізовувалися в Луцьку.

Фонд був дотичний до багатьох галузей життя міста: це спорт, медицина, культура і соціальна сфера. Тому ті проблеми, які були в місті, і шляхи їх вирішення на базовому рівні мені вже були відомі на той час, коли я працював у фонді «Тільки разом». За майже 5 років у фонді виріс із юрисконсульта до заступника голови правління.

П’ять років Ви прожили у Києві, поки навчались, чи не було думки залишитись у столиці? Адже, кажуть, велике місто – великі можливості. Чому все ж вирішили повернутися додому?

Думки були, але, коли я жив у столиці, дуже сумував за Луцьком, і любов до рідного міста в той час переважила над перспективами та тими можливостями, які дає Київ, тому повернувся, і про це не шкодую.

Чи допомагають знання юриспруденції у Вашій політичній діяльності?

Я займаюсь не тільки політичною, а й господарською діяльністю всього міста. Постійно маю справу з документами, договорами, проектами рішень, із законодавством, яке в нас постійно змінюється. Тому, звичайно, знання юриспруденції дуже допомагають.
В своїх інтерв’ю Ви часто говорите про недопущення махінацій. А яким чином Ви можете протистояти їм?

Дуже просто. Для того щоб не було махінацій, потрібно припинити схеми, які раніше були. Потрібна внутрішня воля. Варто довести колегам по депутатському корпусу, що це не правильно. Наведу приклад, незабаром нами буде продаватися один з об’єктів комунального майна. Раніше комунальне майно в основному продавалось за схемою «невід’ємних поліпшень» за копійки. А ми будемо продавати комунальне майно на відкритому аукціоні з метою залучення якомога більше коштів до міського бюджету.

Міська влада намагається забезпечувати житлом різні категорії малозабезпечених громадян. Цього року було надано вже дві квартири, які були на балансі міської ради. У січні цього року Вам випала честь вручити ключі від квартири дитині-сироті. Знаємо, що Ви плануєте від забудовників отримати одинадцять квартир, які будуть, згідно черги, надані людям. Зараз, ми так розуміємо, Ви ведете переговори із забудовниками. Хто із забудовників зацікавлений підтримати цю ініціативу та допомагає забезпечити безкоштовним житлом?

Ми ведемо переговори з усіма забудовниками, які будують житло. Я не хочу повертатися назад, але з 2010 по 2017 роки був такий будівельний бум. Я підрахував, що, якби кожного року за цей період забудовники виділяли хоча б 7% житла соціально незахищеним категоріям населення міста, то вже1000 людей (сироти, інваліди, малозабезпечені) отримали б однокімнатні квартири в місті Луцьку. А сьогодні ми ведемо переговори з будівельними компаніями і домовляємось про якийсь відсоток житла. Це може бути 6-8% в залежності від обставин, в яких знаходиться забудовник. Ми дійсно взяли курс на забезпечення житлом. У нас уже на цей рік є гарантії забудовників на 14 квартир, котрі будуть передані людям, що є на черзі. Дуже шкода, що у минулі роки не було реалізовано цієї ініціативи, тому що дуже багато людей не дочекалися цього житла. Сподіваюсь, що такі методи роботи дадуть можливість забезпечити житлом максимальну кількість людей.

Пригадав таку ситуацію: водій нашого тролейбусного депо Оксана Владичко, молода жінка, мама чотирьох дітей, на жаль, жила просто в неприпустимих умовах, взагалі без світла та газу. Я піднімав це питання давно, але воно не вирішувалось. Проте на сьогоднішній день після того, як ми взяли відповідальність за місто, ця людина має двокімнатну квартиру і зі своїми дітками там мешкає. Забезпечення житлом – це важлива функція міської ради для тих людей, хто потребує цього. Ми спілкуємось не лише із забудовниками, а й намагаємось знайти кошти на житло з інших джерел.

У минулому році Ви проінспектували Луцьк на доступність безпечного життя для людей з вадами зору. Аби зробити місто адаптованим для потреб таких людей, виникла ідея «втратити зір на день», щоб відчути проблеми незрячих. Відтоді Ви пообіцяли покласти тактильну плитку, встановити озвучення на пішохідних переходах і провести переговори з перевізниками щодо оголошення зупинок громадського транспорту. Коли планується реалізація цього соціального проекту?

Відчував себе я вкрай некомфортно, тому що супроводжувала мене людина теж із вадами зору. Я не бачив, і він не бачив. В якісь моменти було дуже ніяково, бо йдеш і не знаєш, чи ти йдеш по дорозі, чи по тротуару. Коли переходиш дорогу, не розумієш, чи ти на переході стоїш, чи десь посеред руху транспорту, тому що не працюють маячки на світлофорах, які мають допомагати у цьому. Немає тактильної плитки, немає озвучення в маршрутних транспортних засобах. Щоб зрозуміти людину, потрібно поставити себе на її місце.

Після такої інспекції почали діяти, вже на вулиці Липинського покладена тактильна плитка, зараз будуть відбуватися ремонти тротуарів у багатьох місцях: це і вулиця Винниченка, проспект Молоді та інші вулиці. Під час капітального ремонту вулиць у проекті передбачено класти тактильну плитку, і таким чином ми поступово цю проблему вирішимо. Окрім того, у тролейбусах є озвучення зупинок, ми будемо братися за озвучення маршрутних транспортних засобів. В них є і пристрої, частина водіїв їх просто вимикає, в деяких система звуку в несправному стані.

Нещодавно ми виграли грантовий проект з містом Хелм, у ньому передбачено серйозне фінансування для покращення дорожньої інфраструктури нашого міста. Буде замінено 34 світлофори (всього у Луцьку їх 46), і всі вони будуть із звуковими маячками. Більшість таких робіт ми профінансуємо завдяки цьому проекту, і це дасть змогу зробити наше місто комфортнішим для проживання. Окрім того, для людей із вадами опорно-рухового апарату ми теж працюємо над тим, щоб їх рух був безпечним. Наприклад, ремонтні роботи на вулиці Кривий Вал не завершені, акти про прийняття робіт не підписані, тому що підприємець не дотримав технічних норм укладання бруківки та бордюр (за нормативом має бути 2,5 см максимум від рівня асфальту в місцях пониження).
Ви представляєте партію УКРОП. Які можливості дає Вам ця політична сила? Які перспективи в цієї політичної сили?

Я вважаю, що перспективи хороші і на всеукраїнському рівні, і в області, і на рівні міста Луцька. Підібрана професійна команда людей, які дійсно хочуть щось змінити не на словах, а на ділі. Як керівник фракції, я задоволений тією ефективністю, яку депутати показують в себе на округах, тому що постійно спілкуються з людьми, допомагають вирішувати питання від найменших до більш глобальних. Вважаю, що ця сила є однією із найдемократичніших. Окрім того, це партія такого типу, де прийняття рішень йде не зверху до рядових членів партії, а навпаки – від первинної ланки, простих партійців, це партія, де кожен її член може взяти участь в управлінні партією.

Від самого початку заснування Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ви працюєте та допомагаєте у добрих справах. Які найважливіші та найцікавіші проекти вдалося реалізувати?

Справа в тому, що в «Тільки разом» я працював над тими проектами, кошти на які виділяв фонд. Я вважаю, що в минулому році було дуже багато реалізовано гарних справ та ініціатив, які йшли вже від мене. Це і програма соціальної адаптації для інвалідів. Проект, коли ми людей з інвалідністю брали на роботу в департамент соцполітики. Не на повний робочий день, не на повну плату, але це дуже гарна можливість для таких людей заробити кошти, соціалізуватися і просто відчувати себе потрібними. Дуже вдала співпраця в нас була із громадськими організаціями, які опікуються дітьми з інвалідністю. З моєї ініціативи відбувалися різноманітні заходи щодо соціалізації цих дітей. Діти з розладами аутичного спектру їздили на міжнародний фестиваль в Туреччину, діти з синдромом Дауна - на відпочинок в Одесу. Проводили різноманітні гарні заходи, в тому числі день відпочинку для дітей-сиріт, вечір наставництва.

Не секрет, що Ви стали одним із наймолодших обранців громади серед депутатів 6-го скликання. Вам було 25 років, і це вражає. Чи не завадив Вам вік у передвиборчих перегонах? Як поставилися опоненти до молодого політика та яким було сприйняття виборців?

Поставилися на початку скептично, але активність та результати у короткий термін змусили їх змінити думку. І на сьогоднішній день вік є дуже відносним, тому що в кожного свій життєвий багаж, свій досвід, свій обсяг знань, які він отримав в житті й у професійних навичках. Людина в тридцять років може мати набагато більший життєвий досвід, ніж у п’ятдесят. Все залежить від того, як людина живе. І я вважаю, що абсолютно не стала на заваді моя молодість, а було і є бажання щось змінити, впроваджувати нові ідеї, нові принципи роботи, тому це був тільки позитив.

Минулий рік був дуже насиченим. 22 березня 2017 року Ви були обрані секретарем Луцької міської ради. 29 березня 2017 року стали виконувачем обов’язків Луцького міського голови. З липня 2017 року склали повноваження секретаря. З 6 липня 2017 року Ви працюєте на посаді радника Луцького місько гоголови. Чи складно було керувати містом, які завдання стояли перед Вами і що вдалося покращити, перебуваючи на посаді виконуючого повноваження міського голови?

Безумовно, що керувати містом складно для будь-кого. І для того, хто має великий досвід, і для нової людини. Коли почав керувати містом, основним завданням на першому етапі було нормалізувати роботу міської ради та її виконавчих органів після періоду нестабільності, а потім – визначити інші принципи управління містом, впроваджувати нові ідеї та реалізовувати нові проекти, вирішити ті питання, які чомусь не вирішувались десятками років, працювати так, щоб місто дійсно зробило рішучий крок вперед. Ті результати, які були досягнуті за короткий проміжок часу в минулому році, довели, що наша команда разом із лучанами може розвивати це місто в усіх галузях, поступово робити його більш успішним, реалізовувати цікаві проекти, вирішувати складні задачі, які дійсно будуть змінювати місто на краще.
Які маєте плани щодо розвитку міста? На які напрямки життєдіяльності міста звертаєте увагу в першу чергу: ремонт доріг, прибудинкових територій, освіту, медичну галузь тощо?

Ми потребуємо змін в багатьох галузях. По-перше, наведення порядку з наповненням бюджету, в нас є з цим проблеми, адже раніше це питання фактично не порушувалося. Зараз ми готуємо ряд проектів рішень, які дозволять значно збільшити наповнення бюджету. По-друге, це вирішення питання з транспортом. Я щиро вірю, що майбутнє за електротранспортом. Нам необхідно оновлювати рухомий склад транспорту Луцька. Ми зараз над цим працюємо, і сподіваюсь, що у цьому році лучани отримають 10 комфортних, якісних тролейбусів з Європи, які обладнані кондиціонерами та доступні для людей з інвалідністю.

Місто також потребує наведення порядку із тимчасовими спорудами. Малі архітектурні форми й кіоски дуже спотворюють архітектурну картину міста. Тому прийнятий мораторій на внесення змін в комплексну схему. Нових МАФів не буде, будуть лише ті, які й були. Ті, які мають занедбаний вигляд, ті, в яких є порушення, ті, які встановлені у невідповідному місці, будуть демонтовані.

Місто має бути гарним й естетично привабливим. Безумовно, Луцьк ще потребує багатьох змін. Це ремонт доріг, ремонт прибудинкових територій, покращення благоустрою, чим ми й займаємося.

Окрім того, плануємо навести лад з питанням вивезення й утилізації сміття. Вже виділені кошти, виграний тендер на нову сортувальну лінію на вулиці Героїв Крут та на придбання двох додаткових сміттєвозів, на техніку на полігон відходів, тому що гіркий досвід Львова показує, що до цієї проблеми не можна ставитися легковажно, відкладати її на потім. Ми критикували міського голову Львова, і вважаю, що самі мусимо зробити все, щоб такої ситуації в нас не повторилось. Зараз буде розпочата серйозна інформаційна кампанія по роздільному збору сміття.

Окрім того, одним із величезних досягнень є початок реконструкції центрального парку, який довгі роки був занедбаний. Є дуже багато цікавих ідей і для парку, і для пляжу.

Лучан чекають великі зміни, які невдовзі відбудуться в парку 900-річчя Луцька. Там будуть і дитячі майданчики, буде зона для занять спортом, бігові доріжки, велосипедні доріжки, пляж, зробимо санвузли, майданчики для вигулу собак і багато іншого для цікавого і корисного дозвілля. Проект розрахований на три роки. В нас у місті дуже мало скверів, і за останні роки, на жаль, жодного так і не було створено. А тому в цьому році на місці квіткового ринку в центрі міста напроти житлового комплексу «Luceoria» разом із забудовниками цього комплексу ми облаштуємо сквер. Створення громадських місць, відпочинкових зон у нас в пріоритеті.

У минулому році Луцька міська рада порушила питання продовження договору про оренду частини землі ринку «Центральний», хоче впорядкувати торгівлю в історичному центрі міста, але не збирається розганяти підприємців. Вирішили договір оренди пролонгувати ще на рік. Яка ж подальша доля Старого ринку?

Нами створене комунальне підприємство «Луцькі ринки», яке дозволить наповнювати бюджет, зможе навести лад та усуне посередника у вигляді облспоживспілки, яка заробляє на посередництві між міською радою та підприємцями. Вже створена робоча група із залученням серйозних фахівців з філії Національної спілки архітекторів України у Волинській області, із Національної спілки художників у Волинській області, молодих архітекторів. І ця група розробляє концепцію того, що там має бути, тому що така історична перлина, як замок Любарта, не може бути поруч із ринком в такому вигляді. Буде розроблена концепція, після цього оголошений конкурс на кращу архітектурну пропозицію відповідно до тієї концепції. Паралельно будемо вирішувати питання перенесення Старого ринку. Вже в нас є деякі ідеї, буде призначений керівник вищезгаданого комунального підприємства, він і буде займатися вирішенням цих важливих завдань. Сподіваюся, що ми запропонуємо підприємцям такий варіант, що вони самі захочуть переїхати.

Яким Ви бачите наше місто через 10 років?

Я бачу наш Луцьк містом успішних людей, в якому комфортно жити й працювати, цікаво відпочивати. Містом, цікавим для туриста, з гарною інфраструктурою, з мінімальною кількістю маршруток та максимальною кількістю екологічно чистого електротранспорту, з реконструйованими парками та скверами. Містом з гарною архітектурою, містом, де реалізуються цікаві та корисні ідеї і проекти. Сподіваюсь, навколишні села приєднаються до Луцька і місто буде розвиватися не тільки в тих межах, в яких є зараз, а і розбудовуватиметься й процвітатиме. Я бачу Луцьк успішним містом, яке за 10 років зробить величезний крок вперед у своєму розвитку в багатьох галузях.

Аби змінити місто на краще, потрібно віддати важливим справам усього себе. Ви готові присвятити своє життя роботі?

Я фактично вже це роблю. Щиро вболіваю за місто, всі свої знання, весь досвід віддаю та вкладаю в розвиток Луцька. Частково відмовився від зручностей, які в мене були колись. Раніше дуже багато займався спортом, набагато більше було вільного часу для спілкування з сім’єю та друзями.

Сьогодні цього всього немає, але є інше – можливість змінити Луцьк. Наша мета – вивести наше місто на перші місця не тільки у рейтингах, а й щоб лучани дійсно відчували цей комфорт, успіх і гордість за своє місто у всьому. Потрібно працювати так, щоб не ми їздили, а щоб до нас з інших українських й іноземних міст приїжджали переймати досвід успішного місцевого самоврядування.

Політика забирає багато сил та енергії, тому так важливо мати міцне плече. Хто підтримує Вас та дає правильні орієнтири?

Це моя сім’я, мої рідні люди, а ще людина, від якої я багато навчився, перейняв життєвий й професійний досвід – це Ігор Петрович Палиця. Надзвичайно надихають слова вдячності лучан, яких я зустрічаю на вулиці під час різноманітних подій.

Батьківська любов, мудре слово, правильні настанови є вагомим підґрунтям для виховання сильної особистості, якою Вас вважає більшість. Розкажіть нашим читачам про Ваших наставників-батьків.

Будь-яка людина, незважаючи на свій вік, прислухається до батьків, які дають мудрі настанови. Я дуже вдячний своїм батькам за виховання, за можливість вчитися, там, де я хотів, за корисні поради та підтримку. Батьки в житті кожної людини відіграють величезну роль не тільки на етапі становлення особистості, а й коли людина стала на самостійний дорослий шлях.

Кажуть, що люди поділяються на дві категорії: кар’єрист та сім'янин. До якої можна віднести Вас?

Поки сім’ї немає, то просто людина, яка любить своє місто і працює для нього. Але в нашій справі не кар’єра на першому місці, а можливість дійсно змінити місто на краще та залишити по собі добру пам’ять.

Посада радника міського голови вимагає чимало часу. Як і коли відпочиваєте? Чому віддаєте перевагу, коли з’являється вільна хвилинка?

Коли є можливість, займаюсь спортом, дуже люблю пробіжки та прогулянки парком. Люблю відпочивати на природі, читати книги, слухати музику, дивитися кіно, але, на жаль, на це часу дуже мало.

Традиційне питання від нашого журналу: «В чому Ваш секрет успіху?»

Щиро вірити в те, що ти робиш, віддавати максимум себе тій справі, яку ти робиш, і працювати у команді людей, які мають такі ж переконання, як і ти, тому що самому змінити щось дуже важко.

Олена Бекеша
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ссд Показати IP 13 Березня 2018 22:13
Ну чудо а не чоловiк))))лапочка)))такий хороший.на нього ставки меншi але може пройде))))
Ссд Показати IP 13 Березня 2018 22:22
Констанкевич краща!
Лучанин Показати IP 13 Березня 2018 23:36
Ігор Ігорович - людина нової генерації сучасного перспективного розвитку. З інтервю відчуваеться,що на першому місті у нього люди і весь бюджет міста для них. Інтервю людини зі свіжим прогрессивним конгломератом мислення.
Я Показати IP 15 Березня 2018 00:49
Вірю в нього- тому що бачу результат.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus