USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігри зі смертю луцьких підлітків. ФОТО

21 Жовтня 2013 19:00
Кількаметрові чагарники посеред розвалин багатоповерхівки, розкидане сміття, стихійний нужник – це не декорації до фільму про апокаліпсис чи популярної комп’ютерної гри про постчорнобильське майбутнє. Це – картина, яку бачать щодня зі своїх вікон мешканці одного зі спальних районів міста. Недобудований житловий комплекс облюбували не лише люди, яким ніде жити, а й підлітки.

«Рідний дім» твоєї мрії

Уже більше шести років кілька сотень лучан не можуть відстояти своє право на житло.
У 2006 році компанія-забудовник «Глорія-буд-плюс» провела масштабну рекламну кампанію. Комплекс «Рідний Дім», що будувався на вулиці Зацепи, мав бути окрасою мікрорайону: з європейським благоустроєм та розвиненою інфраструктурою. Щоб отримати комфортне житло, потенційним власникам треба було проінвестувати будівництво.

Люди повністю виплатили вартість квартир ще у 2006 році: хто продав власне житло, хто взяв кредит на 20 років. Один будинок на Зацепи,10 таки здали в експлуатацію.
Навесні 2007 року мали здати другу чергу будівництва - три житлових будинки на 96 квартир, у квітні 2008-го – третю: чотири багатоповерхівки зі 151 оселею. У будинках другої черги уже встановили пластикові вікна, батареї, лічильники.






Згодом керівництво компанії-забудовника почало нарікати на світову економічну кризу, а потім і зовсім зникло з усіма грошима, які були на рахунках.
Коли ж люди почали бити на сполох, то з’ясувалося, що «Глорія буд плюс» навіть не мала документів на землю і не укладала жодних договорів з міською радою.

«Управління капітального будівництва міської ради виступало замовником будівництва. У 2008 році термін дії договору закінчився, хоч компанія не виконала своїх обіцянок. Забудовники прикривалися пунктом, де йшлося, що угода буде чинна до повного виконання зобов’язань сторонами. Було кілька судів. Крапку поставив Вищий Господарський суд, де у рішенні чітко вказано: визнати договір неукладеним. Тобто управління капітального будівництва не має відношення до цієї справи», - пояснює начальник управління капітального будівництва міської ради Леонід Карабан.

Ошукані інвестори створили обслуговуючий кооператив «Луцький дім», члени якого оформили майнові права на будівництво. І їм планують дати дозвіл на складання проектної документації, каже посадовець.




Керівник кооперативу «Луцький дім» Ігор Сух підтвердив, що міська влада обіцяла піти назустріч ошуканим вкладникам. Та на ділі все виявилось інакше.
«Так, управління капітального будівництва вже до цього відношення не має. Але є інші керівники, які декларують одне, а роблять зовсім інше. Нам дали право скласти проектну документацію, але не дали дозволу на закріплення земельної ділянки для будівництва. Скоро будемо перекривати рух і ставити намети, бо виходу немає. Це будівництво, як незаконне, має контролювати міська влада. Може, після якогось нещасного випадку чиновники і правоохоронні органи звернуть увагу на те, що діється», - повідомляє обурений Ігор Сух.
Юридичний консультант кооперативу Богдан Муха показав останній документ, який отримав кооператив від КП «Луцькмістобуд». Людям відмовили добудувати вже придбане житло.





«Наглядом за будівництвом має займатися власник – підприємство «Глорія буд плюс». Ця компанія, як виявилося уже згодом, взагалі не мала права будувати, їй надали лише дозвіл виготовити документацію», - пояснив юрист.




Де нині представники компанії «Глорія буд плюс», ніхто сказати не може.

Туалет для безпритульних і клондайк для мародерів

З моменту припинення будівництва на вулиці Зацепи посеред одного зі спальних мікрорайонів міста уже виросли хащі, у підвалах недобудованої багатоповерхівки туляться бомжі. Місцеві п’янички ходять справляти нужду, а бабці підгодовують безпритульних собак.



Ще років три тому будівництво було огороджене парканом. Тепер його не стало.
Тим часом будівництво стоїть, але по документах його наче й немає. Відповідно, нікому його й охороняти.



Тепер сусідні дитячі майданчики і незавершене будівництво розділяють хіба що кущі та дорога, яка поруч. Залишилося лише кілька елементів колишнього паркану, за якими час від часу видніє дим від вогнищ. Хто і що там палить – зазирати сусідам не надто хочеться: лячно.




Коли були зроблені нижче викладені фото, чоловік, який вийшов із підвалу, відверто недружелюбно відреагував на камеру.



Робітники, які неподалік ремонтували квартиру, кілька років тому стали свідком одного курйозу.
П’яний чоловік по газовій трубі заліз на другий поверх, розбив балконні двері і почав відкручувати батарею. Він так втомився, що там і заснув.
«Це бачили й підлітки з сусіднього будинку. Вони викликали дільничого. А йому, щоб зняти цього злодія, довелося викликати рятувальників, бо сам він не ризикнув повторювати дії того п’яниці – лізти по газовій трубі», - розповідає Анатолій.



Трюки паркуру на межі життя та смерті

Та подвиги нетверезого злодюжки бліднуть перед тим, до чого додумуються підлітки.
Закинуте будівництво облюбувала молодь. Вони не лише ходять по підвалах, а й по дахах, імітуючи трюки паркуру. І хлопці, і дівчата не бояться впасти з висоти сьомого поверху, та ще й стрибають по краю стін, на очах у місцевих мешканців.






Автор фото повідомив, що учора, коли побачив підлітків на даху, одразу ж зателефонував до чергового відділку міліції, де його запевнили, що на місце прийде дільничий інспектор.

Як доводять факти, до біди геть недалеко. У вересні цього року країну сколихнув нещасний випадок: в Єнакієво 10-річний хлопчик впав з 10 поверху довгобуду.





Поруч з юними любителями гострих відчуттів – картина більш ідилічна: двоє дівчат на другому поверсі спокійно усамітнившись, розпивали пиво.




Були випадки, кажуть місцеві, які ще більше холодили кров.
«Дітвора, років дев’яти, вилазила на самісінький кран. Отакі у них розваги», - розповідає Надія з сусіднього будинку.
Чому діти вирішують так екстемально проводити час, граючись зі смертю – питання, яким, вочевидь, мали б зацікавитися батьки.



Інше питання - чому ніхто за тривалий час не обмежить доступ на цей об’єкт, де до біди, як то кажуть, кілька сантиметрів?



У прокуратурі області, куди ми звернулися за коментарем, пояснюють, що нагляд за будівництвом мав би здійснювати власник, тобто забудовник. Зі слів працівників правоохоронних органів, ця публікація має стати поштовхом до подальших дій. У прокуратурі запевнили, що з’ясують, яким чином все-таки можна вберегти дітей від біди, і хто мав би наглядати за недобудовою.

Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
SVV Показати IP 22 Жовтня 2013 10:18
«Глорія буд плюс» навіть не мала документів на землю і не укладала жодних договорів з міською радою. А міська рада сліпа, не бачила як будують багатоповерхівку, чи її за одну ніч збудували?
X Показати IP 23 Жовтня 2013 12:37
Таке враження, що в тому підлітковому, перехідному віці відключається розум і навіть істинкти, як то самозбереження. Дебіли!
ілона Показати IP 23 Жовтня 2013 12:51
а чим зайнятись підліткам? якщо батьки зайняті своїми справами і їм не до дітей
парурист до ілона Показати IP 8 Січня 2014 19:37
моїх батьків не чіпай вони нормальні
та Показати IP 23 Жовтня 2013 13:03
капець, а те що батьки здебыльшого за роботою свыту былого не бачать, як то кажуть,щоб на більш менш пристойному рівні тих підлітків одягати, взувати, вчити, оздоровлювати і .д., то нічого? от чим же ъм быдним зайнятись, залишається тільки казитись. Та працювати, а не дурью маятись, вдома щось робити, ппри бажання і підробіток знайти можна, вчитись зрештою, та й секцію чи гурток цікавий знайти не проблема. А то росте покоління якихось інфантильних, безвідповідальних,лінивих дебілів,які звикли на всьому готовому, та вже й придумати не можуть, яким чином ще придуріти.
Лучани Показати IP 23 Жовтня 2013 17:23
SVV,напевно, міська влада з ПП "Глорія Буд Плюс" була за одне. Тому що ніяк не можна аргументувати дії влади на теперішній час.Шкода вкладників, але хто не побував у тій "шкурі" не зрозуміє.
іап Показати IP 24 Жовтня 2013 09:11
Нормальні пацани
007 Показати IP 24 Жовтня 2013 10:27
А якшо подумати..? В чому провина дітей? а тим більше їхніх батьків? Це підлітки це ще добре що вони там паркуром займаються , а не вживають алкоголь і наркотики/ це повністю провина забудовників!
ірина Показати IP 25 Жовтня 2013 17:06
на мою думку діти й правда можей винні що там бігають але вони більш не як не можуть їм немає що робити от якби десь зробити баскетбольну та футбольну плащадку може й вони грали б на них,а так то провина забудовника
трейсер до ірина Показати IP 8 Січня 2014 19:35
який футбольний майданчик ПАРКУР ПАРК
максим Показати IP 8 Січня 2014 19:17
не приставайте до цих малих вони просто розвиваються духовно вони ж не курять і не пють а займаються паркуром
паркурист Показати IP 8 Січня 2014 19:23
на мою думку краще пригати по кришам займаючись паркуром ніж ховатися за гаражами і вживати всяку ***
паркурист Показати IP 8 Січня 2014 19:26
макс ми з ними кожен день гуляємо всі сарші за нас і ти їх малими називаєш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus