USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Імунітет до Covid-19 у деяких пацієнтів може зберігатися довгі роки. Дослідження

26 Травня 2021 07:00
Згідно з дослідженням Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, через місяці після одужання від легких випадків COVID-19 в організмі людини все ще є імунні клітини.

Автори дослідження припустили, що такі клітини можуть зберігатися протягом усього життя, весь час виробляючи антитіла, пише НВ.

Результати, опубліковані 24 травня в провідному науковому журналі Nature, показують, що в легких випадках COVID-19 у інфікованих зберігається тривалий захист антитіл, і що повторні випадки хвороби, ймовірно, будуть рідкістю.

«Минулої осені з’явилися повідомлення про те, що антитіла швидко слабшають після зараження вірусом, що викликає COVID-19, і основні засоби масової інформації інтерпретували це як недовговічний імунітет», – сказав старший автор Алі Еллебеді, доцент кафедри патології і імунології, медицини та молекулярної мікробіології медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.

«Але це невірна інтерпретація даних. Це нормально, що рівень антитіл знижуються після гострої інфекції, але вони не опускаються до нуля; вони виходять на плато. Тут ми виявили клітини, що продукують антитіла, у людей через 11 місяців після появи перших симптомів. Ці клітини будуть жити і виробляти антитіла все життя людей. Це переконливий доказ тривалого імунітету», – підкреслив учений.

Під час вірусної інфекції імунні клітини швидко розмножуються і циркулюють в крові, підвищуючи рівень антитіл до захмарних значень. Як тільки інфекція проходить, більшість таких клітин відмирають, і рівень антитіл в крові падає. Невелика популяція цих клітин, які називаються довгоживучими плазматичними клітинами, мігрує в кістковий мозок і осідає там, де вони постійно виділяють низькі рівні антитіл в кровотік, щоб захистити себе від нового контакту з вірусом.

Еллебеді зрозумів, що ключ до з’ясування того, чи приводить COVID-19 до тривалого захисту антитіл, лежить в кістковому мозку. Щоб з’ясувати, чи є у тих, хто одужав від легких випадків COVID-19, довгоживучі плазматичні клітини що виробляють антитіла, спеціально націлені на SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, команда набрала 77 учасників, які здали зразки крові з тримісячними інтервалами, починаючи приблизно через місяць після початкового зараження. У більшості учасників були легкі випадки COVID-19; тільки шестеро були госпіталізовані.

Еллебеді і його колеги отримали кістковий мозок від 18 учасників через сім або вісім місяців після їх первинного зараження. П’ятеро з них повернулися через чотири місяці і здали другий зразок кісткового мозку. Для порівняння вчені також отримали кістковий мозок від 11 осіб, які ніколи не хворіли COVID-19.

Як і очікувалося, рівні антитіл в крові учасників COVID-19 швидко впали в перші кілька місяців після зараження, а потім в основному вирівнялися, а деякі антитіла можна було виявити навіть через 11 місяців після зараження. Крім того, 15 з 19 зразків кісткового мозку від людей, які перехворіли на COVID-19, містили продукуючі антитіла клітини, спеціально націлені на вірус, що викликає COVID-19. Через чотири місяці такі клітини все ще можна було виявити у п’яти людей, які повернулися, щоб здати другий зразок кісткового мозку.

У жодного з 11 людей, які ніколи не хворіли COVID-19, в кістковому мозку не було таких антитілопродукуючих клітин.

«Люди з легкими випадками COVID-19 виводять вірус зі свого тіла за два-три тижні після зараження, тому через сім або 11 місяців після зараження не буде вірусу, що викликає активну імунну відповідь. Ці клітини не діляться. Вони нерухомі, просто сидять в кістковому мозку і секретують антитіла. Вони роблять це з тих пір, як інфекція зникла, і вони будуть продовжувати робити це безкінечно», – сказав Еллебеді.

Дослідники припустили, що люди, які були інфіковані і у яких ніколи не було симптомів, також можуть залишитися з тривалим імунітетом.

Але ще належить досліджувати, чи зможуть ті, хто переніс важчу інфекцію, захиститися від майбутнього нападу хвороби.

«Все може піти в будь-якому напрямку. Запалення відіграє важливу роль у важкій формі COVID-19, і занадто сильне запалення може привести до порушення імунної відповіді. Але, з іншого боку, люди дійсно хворіють часто тому, що в їх організмі багато вірусу, і наявність великої кількості вірусів може призвести до хорошої імунної відповіді. Так що це неясно», – сказав один з авторів роботи Джексон Тернер, доктор філософії, фахівець з патології і імунології.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus