USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.93

Інфекційний контроль: як у Луцькій стоматполіклініці дбають про безпеку пацієнтів

31 Жовтня 2023 14:43
«До нас приходять насамперед по красиву усмішку. Зусилля персоналу стоматполіклініки скеровані на те, щоб пацієнт залишився задоволений отриманою медичною послугою. Також напрочуд важливо, щоб ця послуга була безпечна для пацієнта», – наголосила в. о. медичного директора комунального підприємства «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка» Марина Орел.

До стоматолога звертаються абсолютно всі. Серед пацієнтів можуть бути і хворі, і носії різних інфекційних захворювань, збудники яких містяться, наприклад, у слині чи крові. Тож є реальна небезпека зараження інших пацієнтів і медичних працівників різноманітними інфекціями. Аби убезпечити і пацієнта, і лікаря, усі заклади охорони здоров’я зобов’язані дотримуватися так званого інфекційного контролю.

«Впровадження вимог інфекційного контролю в нашому закладі ми здійснюємо відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я № 1614 «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення». Безпечність нашої медичної послуги гарантовано дотриманням основних заходів, як-от гігієна рук, дезінфекція виробів медичного призначення, очищення й дезінфекція поверхонь, проведенням епідемічно безпечних маніпуляцій і процедур. Також дбаємо про проходження медичних оглядів наших працівників і їхню вакцинацію проти інфекційних захворювань з обов’язкового переліку», – розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини Марина Орел.
Читати ще: Стоматологія твого міста: якою має бути сучасна Луцька стоматполіклініка

Луцька стоматологічна поліклініка забезпечена всім необхідним, аби здійснювати гігієнічну обробку рук: приміщення обладнані раковинами з чистою проточною водою, диспенсерами для рідкого мила та антисептика, паперовими рушниками. Скрізь розміщено інструкції про те, як правильно обробляти руки.
Особливу увагу тут також приділяють безпеці персоналу під час надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам. Зокрема медики забезпечені засобами індивідуального захисту, як-от маска, рукавички, захисний щиток, захисні окуляри.

«Інструменти багаторазового використання після кожного пацієнта піддають дезінфекції хімічними розчинами. Потім вони проходять етап передстерилізаційної обробки, де їх очищають від біологічних забруднень. Далі ми їх індивідуально запаковуємо у спеціальний матеріал (плівку) й стерилізуємо в автоклавах. Так гарантується стерильність інструментів, а отже, їх безпечність для пацієнта», – пояснила в. о. медичного директора Луцької стоматполіклініки.
Заклад має дві стерилізаційні, куди наприкінці кожної робочої зміни інструменти передають на обробку.

Для перевірки якості проведеної стерилізаційної обробки медичних виробів роблять різні проби та використовують хімічні індикатори. Таким чином можна проконтролювати якість очищення інструментів, адже від цього залежить безпека та здоров’я пацієнта.
«Не менш важливе значення мають прибирання приміщень та обробка поверхонь меблів, обладнання. Для цього ми використовуємо спеціальні мийні та дезінфекційні розчини. Плануємо теж запровадити систему кольорового маркування інвентарю. Наприклад, червоний колір інвентарю для прибирання буде означати, що його використовують тільки для так званих брудних приміщень, тобто для санвузлів, коридорів, холів. Жовтий колір – для кабінетів терапевтів. Зелений колір – для кабінетів хірургів», – анонсувала Марина Орел.
Читати ще: «Кошти є, черг немає. Приходьте!» – у луцькій стоматполіклініці пільгове протезування для військових та їхніх сімей

В. о. медичного директора акцентувала: інфекційний контроль – це не щось нове. Медичні працівники завжди дбали про безпеку пацієнта. Однак зараз заходи, спрямовані на запобігання виникненню та розповсюдженню інфекцій, стали ще більш актуальними та важливими з огляду на сучасні вимоги законодавства.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанка Показати IP 31 Жовтня 2023 16:00
Дійсно в лікарні усі в рукавичках, часто лікарі працюють у засобах захисту. Лікарі охайні і завжди чисто біля клісла прийому. Рекомендую усім звертатись і лкуваватись тут і не переживати за передачу інфекцій.
Андрій до лучанка Показати IP 31 Жовтня 2023 18:30
Тобто ті фото де достають стерильний інструмент перебуваючи в стерилізаційній без маски це підстава :) ? А шви на фото біля умивальника всі помітили які?
Вітас Показати IP 31 Жовтня 2023 19:15
Звісно, для в.о. директора після роботи у Держпродспоживслужбі тема інфекційного контролю дуже " близька". Тож не вирішувати питання стосовно якості надання стоматологічних послуг пацієнтам. Але, і це комусь необхідно робити. А от дотримання у поліклініці заходів з гігієни рук розпочати слід із медичного директора. Будьте прикладом для працівників - зніміть гель- лак з нігтів. Чи наказ 1614 читаєте по діагоналі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus