USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Ірина Констанкевич: «Привезти лікаря у села – поки що найкращий вихід із ситуації»

28 Січня 2018 21:17
У селі Звірів днями відбулися виїзні прийоми лікарів Ківерцівського районного територіального медичного об’єднання. Такі профілактичні огляди проводять у рамках програми «Здоров’я – кожному мешканцю села», яка була започаткована народним депутатом Іриною Констанкевич ще влітку минулого року і реалізується за її підтримки.

Цього разу з людьми, які прийшли на консультацію до лікарів, поспілкувалася Ірина Констанкевич, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

«Ми чули про те, що на Ківерцівщині відбуваються виїзні прийоми лікарів і з нетерпінням чекали, коли до нашого села приїде група медиків. Така ініціатива дуже потрібна нашому селу, адже дістатися до районної лікарні важко, а особливо нині, коли на вулиці морозно та ожеледиця», – каже жителька села Звірів Ківерцівського району Світлана Чернета.

«У місцевому ФАПі маємо лише найнеобхідніше. Неодноразово виникають ситуації, коли фельдшер нічим не може зарадити. У такому випадку літні люди, а їх у селі більшість, залишаються наодинці зі своїми проблемами. Ми навіть і не вірили, що в наше село теж приїдуть лікарі», – додає Тетяна Хаусова.

Діагностику у Звірові проводили акушер-гінеколог Людмила Тимощук, офтальмолог Ірина Голосай, педіатр Олена Левасюк і терапевт Наталія Стельмащук. Бажаючих отримати консультації фахівців – чимало. У коридорах невеличкого ФАПу – черги.

«Виїзні прийоми у Ківерцівському районі відбуваються двічі на місяць, – розповідає офтальмолог Ірина Голосай. – Люди очікують на приїзд лікарів, для частини з них – це єдина можливість пройти діагностику. Хочу наголосити, що саме через невчасну діагностику у багатьох пацієнтів виявляються патологічні зміни у здоров’ї, хвороби набувають гострої форми, що призводить до незворотних наслідків».

Народний депутат зазначила, що виїзні прийоми лікарів відбуватимуться й надалі.

«У час, коли частина населення в силу різних життєвих обставин не може пройти діагностику, коли в селах не вистачає фельдшерів – не можна говорити про успіх медичної реформи. Цього року на впровадження телемедицини (запровадження дистанційного консультування сільських фельдшерів із вузькопрофільними лікарями за допомогою інтернет зв’язку, – ред.) у сільській місцевості виділили 4 мільярди гривень. Нині важко сказати, як допоможе ця реформа жителям віддалених сіл, які не мають ані Інтернету, ані комп’ютерів. Ми ж вирішили допомогти людям, започаткувавши практику виїзних прийомів лікарів. Селяни, особливо похилого віку або ті, хто мають маленьких дітей, не можуть поїхати у район на діагностику. Тому привезти лікаря до них – поки що найкращий вихід із ситуації», – зауважила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олександр Показати IP 29 Січня 2018 11:27
Гадаю, Ірина Констанкевич пропонує дуже слушну думку - не хворим самотужки діставатись до лікувальних установ у райцентрах, а лікарям забезпечити можливість дістатись до населених пунктів, де проживають хворі. При цьому такі виїзди могли бути переодично регулярними, разом з лікарем (лікарями) у виїзній бригаді має бути лаборант з необхідним набором інструментарію для отримання зразків для подальшого проведення необхідих аналізів, що дасть змогу поставити своєчасно більш точний діагноз.
1 Показати IP 29 Січня 2018 20:05
і проперувати треба було на дому або в хліву , завантажити всю обласну лікарню на камази та возити по селам та хуторам. Нічого, лікарі не здохнуть, витримають. Цу вже було і пройшло. Може і Уляна права, досіть всіх лікарів тримати за скотів. Скоро вибори.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus