USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ірина Гнап: «Волинь – у русі міжнародної біоенергетики»

1 Грудня 2011 15:26
Енергетичну вербу, яку вже почали вирощувати у промислових масштабах на Волині, планують постачати на польські теплогенеруючі станції. Адже зацікавленість польської сторони у цьому є, і чимала. Водночас, розвиток вітчизняного ринку «зеленої енергетики» також буде генерувати попит на відновлювальне паливо. Якими є міжнародні тренди і оцінки міжнародних перспектив України у біоенергетиці? На ці та інші питання в інтерв’ю «Волинським Новинам» відповіла директор агро-енергетичної компанії SALIX energy Ірина Гнап.


- Пані Ірино, Ваша компанія вважається одним із лідерів вітчизняного ринку з виробництва екологічно чистого біопалива. Скажіть, будь ласка, наскільки розвинутим є цей ринок у світі, в Європі?

- Ми уважно відслідковуємо сучасні тенденції розвитку ринку біоенергетики та виробництва альтернативного палива біологічного походження. І впевнено можемо відзначити, що він активно розвивається, і тим самим вказує напрямок розвитку і українського ринку.

Нещодавно я повернулася із Польщі, де брала участь у міжнародній екологічній виставці POLEKO у Познані. За офіційною статистикою, учасниками виставки стали представники з 19 країн Європи та світу. Зокрема такі «гранди» екологічних питань – Швеція, Норвегія, Німеччина, Канада. Тут було продемонстровано більш ніж 700 експонатів, близько 20 тисяч відвідувачів побувало на виставці.

Особливістю цієї виставки стала демонстрація обладнання по утилізації побутових відходів в населених пунктах, яка проводилась в окремому павільйоні KOMTECHNIKA. На мою думку, головний акцент було зроблено якраз на вирішенні питань забезпечення європейського рівня стандартів екологічного забезпечення проживання в населених пунктах шляхом вирішення питань утилізації відходів життєдіяльності та екологічно чистого вироблення енергії.

Власне, саме для цього ми і відвідували виставку – запропонувати свою продукцію у вигляді екологічно чистого біопалива з саліксу для довгострокових контрактів із польськими «тепловнями» – теплогенеруючими станціями.

- Наскільки активно, на Вашу думку, вітчизняні компанії, урядові організації долучаються до міжнародної практики «зеленої енергетики» і застосовують її в нашій країні?

- Слід розділяти компанії, які запроваджують послуги с проектування та монтажу теплотехнічного обладнання для спалювання біопалива, так звані інжинірингові компанії, та компанії, котрі займаються виробництвом відновлювального біопалива. Наскільки нам відомо, окремі вітчизняні інженерні компанії мають власні напрацювання в сучасному котельному обладнанні, але більшість із них залучають міжнародний досвід, представляючи провідні світові та європейські інжинірингові компанії в Україні.

Що стосується компаній, які вирощують біомасу, як наша SALIX energy, то без залучення провідних експертів та без використання вже набутого в Європі досвіду створення промислових плантацій енергетичних рослин існує великий ризик помилок, які можуть стати фатальними для бізнесу.

Наприклад, закладена з певними помилками плантація може недодавати третину до свого планового рівня урожайності, а це, самі розумієте, відразу суттєво знижує показники окупності вкладених в таку плантацію інвестицій.

Зважаючи на ці обставини, з перших кроків нашого розвитку ми активно залучаємо консультантів як із саліксу, так і з землі та екологічних питань вирощування енергетичної верби. А віднедавна ми вже і самі пробуємо свої сили на ринку консалтингових послуг із питань вирощування енергетичної верби в Україні.

Неймовірно, але за останній місяць ми маємо більше ніж 15 звернень різного роду компаній, які зацікавлені у висадженні плантації енергетичної верби для власних потреб. І усім їм необхідна інформаційна підтримка та консалтинговий супровід.

Нам відомо, що і провідні урядові структури, зокрема, Мінагрополітики, займають активну позицію у залученні міжнародних програм та технічної допомоги в розвитку «зеленої енергетики». Зрозуміло, що Україна представлена в подібних заходах насамперед як сторона, котра прагне використовувати вже набутий міжнародною спільнотою досвід.

До слова – протягом мого перебування на виставці я отримала новину про безпрецедентну суму на проекти енергозбереження в розмірі EUR1,5 мільярда, яку обіцяє надати Україні Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (Е5Р). Зокрема ці кошти спрямовуватимуть для модернізації системи центрального теплопостачання Тернополя, Запоріжжя, Житомира, модернізації ТЕЦ у Львові.

Це буде черговий крок у напрямку використання вітчизняними спеціалістами провідного світового досвіду.

Хочу відзначити, що і наш досвід перебуває в полі зору спеціалістів із Європи. До прикладу, для переговорів з нашими польськими партнерами та потенційними споживачами відновлювальної біомаси, польськими «тепловнями», я привезла певні пропозиції стосовно довгострокової співпраці. Тож була приємно здивована, що вони слідкують за нашими кроками і висловлюють зацікавленість у закупках біопалива не тільки на поточний тепловий рік, але і на перспективу 2012-13 років і далі.

Припускаю, що настільки поважне ставлення було через те, що обсяг постачання біомаси з енергетичної верби нашою компанією якраз в ці роки буде одним з найбільших в Україні.

- Ви згадали проекти з енергоефективності в ряді українських міст. Якими, на Ваш погляд, є сильні та слабкі сторони подібних проектів?

Зрозуміло, що ми ставимося до таких ініціатив позитивно, бо вони формують ринок для нашої продукції. Нашими планами передбачена можливість постачання екологічно чистої біомаси на українські твердопаливні ТЕЦ, тому, ми вітаємо успішні кроки Національного агентства з енергоефективності по залученню інвестицій у реконструкцію діючих ТЕЦ та модернізацію систем теплопостачання.

Сподіваємось, що на наступних кроках в переліку об’єктів із реконструкції з’являться і волинські теплогенеруючі станції.

З іншого боку, прикро, що подібних міжнародних грантів та фінансової допомоги на вирощування екологічно чистої відновлювальної біомаси поки ще немає, і урядова підтримка таких агро-енергетичних компаній, як наша, шляхом надання пільг також відсутня.

А до чого це може призвести? Теплостанції на біопаливі замість газу з’являться за тими проектами, які профінансує НАЕР, а стабільного постачання біопалива на них не буде. Як мені підкреслювали у Польщі, нестабільність та неякісність біопалива – дві головних складових ризиків ТЕЦ.

- Чи були представлені на виставці польські «тепловні»? Як вони ставляться до перспективи закупівлі української біомаси?

Дуже позитивно, особливо ті з них, котрі розташовані поблизу кордону з Україною. Як я вже підкреслювала, польські «тепловні» зацікавлені у якісному та безперебійному постачанні біопалива. І якщо постачальник бере на себе таку відповідальність, то споживач готовий платити вищу за середню на ринку ціну.

Доречі, порівняно із минулим роком ціна, за якою «тепловнями» купується один мегаджоуль тепла, сконцентрованого у відновлювальній біомасі, зросла майже на третину. Це, на нашу думку, свідчить про стимуляцію постачання саме екологічно чистого відновлювального біопалива для виробництва теплової та електричної енергії. За це польські «тепловні» отримують суттєві – до 50% - пільги по оподатковуванню своїх прибутків.

Розмовляла Катерина ІВАНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
агроном Показати IP 1 Грудня 2011 17:46
А не сіяти б нам замість лози пшеницю, цукрові буряки, медоноси? Вчора проїхав усю Волинь до Любешівщини і кордону з БСР на чолі з бацьком Лукашенко. Вся поліська земля в бурянах, в на горохівських чорноземах збираються сіяти лозу. А мо не треба!?
Валя Показати IP 1 Грудня 2011 18:16
Поліщуки наші працюють не гірше від людей, що живуть у лісостеповій зоні. Ви подивіться скільки вони скупців картоплі і моркви на зиму закопали,скільки тварин утримують у своїх господарствах. Щоб щось воростити на цих землях треба значно більше праці затратити ніж на Іваничівщині. Це люди з великої букви. А "агроном" видно добре вмазаний дивився через затемнене вікно автомобіля і цього не помічав!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus