USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Історія успіху: волинянин із синдромом Дауна виборов срібло й бронзу на Спецолімпіаді у Берліні

2 Липня 2023 13:15
22-річний легкоатлет Валентин Новосад із Волині, який здобув срібну й бронзову медалі на Всесвітніх літніх іграх Спеціальної олімпіади в Берліні, майже одразу повернувся до тренувань. Одне з таких провів зі своєю наставницею Катериною Свіщевою на стадіоні «Авангард» у Луцьку.

Як розповів Суспільному спортсмен, нинішні заняття – це можливість в майбутньому здобути на цих змаганнях золото.

Срібло Валентин Новосад отримав за біг на дистанції 400 метрів, яку подолав за хвилину і 25 секунд. Бронзу виборов за стрибки у довжину з результатом 2 метри 58 сантиметрів. З його слів, обрав для змагань ці два види спорту через те, що любить бігати й стрибати.
Валентин має синдром Дауна. Він був єдиним з Волині спортсменом на цій Спецолімпіаді, розповіла тренерка й заступниця голови правління громадської організації «Батьки дітей із синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку» Катерина Свіщева.
З її слів, хлопець дисциплінований, відповідальний, самостійний, тому обрала його для участі у змаганнях. Каже: Валентин – один із небагатьох людей з синдромом Дауна, які розуміють, як стрибнути, щоб не заступити.

«Зупинилася на Валентинові, бо бачила у ньому перспективу розвитку і впевнена була, що він здобуде нагороди. Складно було, звичайно, ми розуміли, що в країні війна, готувалися у зимовий період навіть і в бомбосховищі, бо фізична підготовка була на першому місці», – розповідає наставниця.

Валентин Новосад щодня упродовж року їздив до Луцька на тренування за 20 кілометрів від дому, аби не пропустити змагань, зазначила його мама Лариса Новосад. Спортивними здобутками сина жінка надзвичайно пишається.
«Це були такі сльози радості, які не можна було зупинити. Це була гордість не просто за мого сина, а за людей з інвалідністю загалом», – каже волинянка.
Спеціальна олімпіада – це змагання для людей з вадами інтелектуального розвитку. Зі слів тренерки, в Берліні команду України у складі 23 спортсменів приймали дуже тепло.
«У нас була неймовірна програма. Сам пан бургомістр Берліна зустрічався з нами і з нашою збірною, підтримував і приходив на усі заходи», – поділилася Катерина Свіщева.

Валентин Новосад каже: після приїзду на Волинь продовжує отримувати вітання від знайомих і друзів.

«Я пишаюся, що є українцем!» – усміхається спортсмен.
Наступні Всесвітні літні ігри Спеціальної олімпіади, додала Катерина Свіщева, відбудуться через чотири роки у Сіднеї в Австралії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus