USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Юних лучан запросили на побачення з давнім Луцьком. ФОТО

22 Травня 2013 17:13
Зустріч-діалог авторки книги «Побачення з давнім Луцьком» Ольги Герасим’юк з юними читачами відбулася у Волинській обласній бібліотеці для дітей сьогодні, 22 травня.

Ольга Герасим’юк є не лише педагогом, учителем молодших класів, але й письменницею та дослідником історії нашого міста.



«За походженням я не волинянка, приїхала навчатися до Луцька з Галичини, пізніше почала працювати з дітками, і виникла потреба разом з ними вивчати місто, якого я теж не знала. Вивчення Луцька я почала з двох старих листівок, згодом знаходила статті, фотографії, як виявилося, літератури було не так багато, зазвичай вона була застарілою. Одного дня ми готувалися до Дня визволення Луцька, я на той час працювала у 47 дитячому садочку, я зібрала невеликий зшиток матеріалу, який згодом переміг на обласній виставці педагогічних технологій», - розповіла «ВН» авторка.





На написання книги для дітей про Луцьк письменницю надихнула подорож із сином до Львова, де вони придбали книгу Дарії Іваницької «Дітям про Львів». Разом із дитиною вони не лише прочитали книгу, але й гуляли місцями її подій, після чого син запитав Ольгу Герасимюк, чи є така книжка про Луцьк.

У обласній бібліотеці для дітей вдалося знайти книжку Петра Троневича «Оповідання про Луцьк», і вона виявилась єдиною книгою про історію міста для дітей.
Зібравши матеріал для «Побачення з давнім Луцьком», письменниця знову ж таки звернулася до Петра Троневича, і запитала, чи можна таке надрукувати.

Невдовзі він зателефонував письменниці та сказав, що друкувати не лише можна, але й потрібно. Згодом книгу схвалила поетеса Ніна Горик. Видання проілюстрував Олександр Качановський.



«Мені хотілося зробити книгу енциклопедичною, адже коротшу інформацію діти запам’ятовують краще, наприклад, про щось найбільше, найстаріше. У мене навіть є 40 «най» про Луцьк, які я поки не публікувала. Я пишу багато віршів, проте вважаю себе непрофесійним поетом та не публікую поетичних збірок. Хоча окремі поезії увійшли до книжки «Побачення з давнім Луцьком», - розповіла письменниця.

Першими читачами книги були її син та учні. Наразі Ольга Герасим’юк зібрала для публікації 12 легенд про Луцьк. Деякі з них починалися з двох речень, після чого авторці доводилось читати історичну літературу, щоб з’ясувати, наприклад, як одягалися, що їли люди давніх часів, яким було луцьке підземелля. На основі реальних фактів, засвідчених літописцями, та фантазії, письменниця зробила збірку легенд про Луцьк.



Наразі авторка працює з учнями молодших класів у луцькій школі №15. За її словами, поєднувати працю педагога та письменника неважко - ця праця Ользі Герасим’юк до снаги, і у педагогічній діяльності вона використовує матеріали зі своєї книги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Маня Показати IP 22 Травня 2013 20:35
Щось діток небагато...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus