USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Керівника луцького підприємства, яке постачало окупантам комплектувальні до підводних човнів, судять за колабораціонізм

29 Листопада 2023 20:56
Керівника підприємства з Луцька відправили під суд. За версією слідства, він буцімто причетний до продажу підшипників до країни-агресора. Ці механізми, як повідомляли в СБУ, використовують для виробництва важкої техніки, в тому числі підводних човнів. Учора відбулося підготовче засідання, на якому сторона захисту наполягала на поверненні обвинувального акта прокурору.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

У травні повідомлення СБУ наробило неабиякого ажіотажу. Тоді працівники відомства зазначали, що викрили злочинну схему постачання підшипників до країни-агресора. Як повідомляли силовики, до схеми причетні керівник столичної компанії та директор волинської компанії, яка виготовляє ці високотехнологічні вироби для опорно-поворотних механізмів спецтехніки.

За версією правоохоронців, для маскування незаконної діяльності підозрювані задіяли фірму на території однієї з європейських країн. Саме керівник цієї іноземної фірми мав якусь співпрацю з терористичними «Л/ДНР».

Мовляв, іноземець закуповував продукцію українського заводу нібито для своїх потреб, а потім переправляв її кінцевим замовникам у Росію. Однак керівник волинської фірми своєї вини не визнає. Каже: робив підшипники, продавав за кордон і навіть не знав, що їх потім звідти перепродали окупантам.
«У мене надійшли гроші – це гарантія. Надійшли долари, я відправив ролики на Польщу. Поляки, виявляється, як мені сказав слідчий, перевантажили в Литву, у Литві – на Таллінн, а з Таллінна – на Росію. Хтось там погодився завезти за велику суму. Ну то що, моя вина чи СБУ має це з'ясовувати? Як впустили той ролик в Україну?» – дивувався керівник ТОВ «НВФ «Корунд» Микола Корбут.

Читати ще: Луцька фірма торгувала з Росією під час війни: судили київського бізнесмена, який у цьому допомагав

Директор столичної фірми свою вину визнав і вже має вирок. Проте волинянин стоїть на своєму. Каже: він виготовляв підшипники, але не причетний до торгівлі ними з окупантами. Тож нині цю позицію і відстоює у суді.

Своєю чергою, адвокат обвинуваченого на підготовчому засіданні клопотала повернути обвинувальний акт прокурору. Як виявилось, захисниця знайшла там чимало невідповідностей і неточностей, які й озвучила судді.

«Обвинувальний акт не містить посилання на подію злочину та мотив вчинення кримінального правопорушення, що є обов’язковим. А вказано події, які суперечать одна одній: коли саме і яка подія відбувалася, чи то 29 червня 2022 року, чи то в період лютого-липня 2022 року, чи то було завантаження роликів на адресу естонського підприємства, чи то продаж роликів на адресу російського підприємства. Але жодним доказом не підтверджено», – зауважила адвокат Оксана Комарницька-Михальчук.

Додає: в день, коли було ухвалено постанову щодо причетності до торгівлі з окупантами столичного директора, там було чітко написано, що причетності інших осіб до цього не встановлено. І того ж дня внесено відомості до ЄРДР вже стосовно директора волинської фірми.

«Вирок Луцького міськрайонного суду від 10 травня 2023 року на підставі угоди від 30 березня 2023 року про визнання винуватості саме Костюченка В. В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 111-1 КК України, повністю дублює текст повідомлення про підозру Корбуту, яку було оголошено йому лише 25 липня 2023 року», – наголосила Оксана Комарницька-Михальчук.

Читати ще: «Я тут при чому? Йопересете...» – керівник волинської фірми, якого підозрюють у продажі запчастин до підводних човнів у Росію

Адвокат зауважує: обвинувальний акт Корбуту ледь не слово в слово дублює повідомлення про підозру директору з Києва, який визнав свою вину. Натомість прокурор просить суд зробити перерву у засіданні.

«Прошу оголосити перерву для підготовки і надання письмових та усних пояснень з приводу вказаного клопотання», – сказав на суді прокурор Олег Костюк.

Чи вдасться повернути прокурору обвинувальний акт, чи стороні обвинувачення вистачить своїх аргументів? Про це дізнаємося згодом. До слова, стаття, за якою обвинувачують волинянина, – колабораційна діяльність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus